MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Форум громадських організацій чорнобильців

19.11.2011   
17 листопада 2011 року у м. Лубни в залі кінотеатру «Київська Русь» представники громадських організацій, що об’єднують ліквідаторів та постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС, провели загальноукраїнський Форум.

17 листопада 2011 року у м. Лубни в залі кінотеатру «Київська Русь»  представники  громадських організацій, що об’єднують ліквідаторів  та постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС, провели загальноукраїнський  Форум. 280 осіб майже з усіх регіонів України отримали мандати учасників Форуму, але зал не зміг вмістити всіх бажаючих взяти участь у Форумі: чорнобильці – мешканці Лубен , чорнобильці – мешканці Полтавської області, близько 700–800  осіб залишилися в фойє та на площі  перед кінотеатром  й слухали виступи учасників по зовнішній трансляції.

Учасників Форуму привітав міський голова Лубен Олександр Грицаєнко. Перед чорнобильцями виступили депутати Верховної Ради України: Олег Ляшко, Віктор Олійник, Андрій Павловський.

Під час Форуму чорнобильці обговорили ситуацію з дотриманням соціальних прав, що склалася в  останній час в Україні. Більшість виступаючих  наголошували на тому,   що  влада України  саме в рік, що проголошений «роком Чорнобилю» брутально порушує свої обов’язки, покладені на неї  законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», намагається порушувати Конституцію України, чинить тиск на суди, відмовляється виконувати судові рішення. Це були яскраві щирі виступи. Висловлювалися й застереження проти можливого переслідування лідерів Чорнобильського руху як з боку правоохоронців, так і через органи МСЕК. Висловлювалась думка, що Кабінет Міністрів оголосив чорнобильцям інформаційну війну й намагається дискредитувати Чорнобильський рух в очах українців. Просто обурення викликають підозри в політичній заанґажованості чорнобильських протестів. Більшість виступаючих висловлювали незадоволення тим, як  Голова організації «Союз Чорнобиль» пан Ю. Андрєєв представляє інтереси чорнобильців у владних структурах. Зазначали, що персоніфікація Чорнобильського руху в особі пана Андрєєва не відповідає реаліям: в Україні діють десятки «чорнобильських» організацій, які не є структурними підрозділами «Союз Чорнобиль». Учасники Форуму висловили недовіру п. Андрєєву, як представнику чорнобильського руху. Багато слів було сказано і про те, що у часи, коли Уряд веде політику,  спрямовану на скорочення соціальних гарантій, потрібна консолідація як самого чорнобильського руху, так і координація дій з іншими організаціями громадянського суспільства. Поодинокі дії в різних областях України, навіть дуже дієві, про які розповідали учасники, вже не відповідають той ситуації, що склалася. Тому, для оперативної реакції на дії влади, для координації дій  різних чорнобильський організацій було вирішено створити координуючий центр – Штаб спротиву.

Були присутні й журналісти, телеканали НТН, ІНТЕР, 1+1 та 5-й канал записали декілька інтерв’ю з учасниками Форуму, але у випусках новин за 17.11.11 відсутні повідомлення про Форум. Можливо, не встигли.

Учасники Форуму прийняли резолюцію, в якій сформулювали свою позицію та ухвалили план дій.

Наш кор.

 Поділитися