MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Оновлений погляд на проблему втаємниченості генпланів міст України

15.12.2011    джерело: totalaction.org.ua
Електронна версія другої редакції моніторингового звіту «Доступ громадськості до генеральних планів міських населених пунктів України» вже зараз доступна на сайті Східноукраїнського центру громадських ініціатив. Презентації книги відбудуться у грудні в Дніпропетровську, Запоріжжі, Кіровограді, Одесі, Миколаєві, Херсоні, Сімферополі, Севастополі та Луганську.

Другу редакцію моніторингового звіту «Доступ громадськості до генеральних планів міських населених пунктів України» Східноукраїнський центр громадських ініціатив презентує 15-го грудня, в четвер, у Дніпропетровську. Електронна версія книги вже зараз доступна на сайті Центру.

Моніторингове дослідження проводилося в 2009-2011 роках. СЦГІ надіслав інформаційні запити до міських рад 196 населених пунктів України з проханням надати копії графічної складової Генерального плану. Жодна міська рада запитуваного пакету документів не надала. Переважно відмови пояснювалися грифами «Для службового користування», рідше - «Таємно» на основній містобудівній документації.

Проведений експертами Центру аналіз довів, що тотальне обмеження доступу громадян до текстів генеральних планів вказаними грифами є незаконним і суперечить Конституції України.

Нова редакція моніторингового звіту розкриває цю проблему через аналіз профільного законодавства, в тому числі ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності».

Друга частина книги презентує результати польового дослідження доступності генпланів.

- У новій редакції звіту ми також показуємо, на скільки за останній рік зменшилися можливості для громадян впливати на зміст проектів генеральних планів, - каже керівник авторського колективу Володимир ЩЕРБАЧЕНКО. - Згідно з ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності», пропозиції громадян до генпланів приймаються за телефоном чи електронною поштою, а зустрічі депутатів із мешканцями вже не обов’язкові.

Також у порівнянні з першою редакцією книги, що вийшла на початку 2011 року, друга редакція доповнена новими даними, отриманими з відповідей прокуратур, органів місцевого самоврядування та державної влади, інформацією про судову практику та інформацією про практику імплементації Закону України «Про доступ до публічної інформації» та «Про регулювання містобудівної діяльності».

Книга буде цікавою представникам органів державної влади та місцевого самоврядування, профільних громадських організацій, науковцям, спеціалістам у сфері планування розвитку територій, журналістам та всім тим, хто цікавиться проблематикою містобудування та доступу до публічної інформації.

Презентації другої редакції моніторингового звіту й публічне обговорення проблеми за участі представників органів центральної влади, органів місцевого самоврядування, й громадських активістів відбудуться:

15 грудня в Дніпропетровську

16 грудня в Запоріжжі

19 грудня в Кіровограді

20 грудня в Одесі

21 грудня в Миколаєві

22 грудня в Херсоні

23 грудня в Сімферополі

24 грудня в Севастополі

27 грудня в Луганську

 

Контакти:

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

Володимир Щербаченко

067 640 94 40

[email protected]

 

Слідкуйте за анонсами зустрічей у містах на офіційному сайті СЦГІ  

 

www.totalaction.org.ua

* * *

Посібник видано в рамках проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції», який реалізує Східноукраїнський центр громадських ініціатив за фінансової підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження»

 Поділитися