MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Чернігові працює Центр правової допомоги безробітним

04.04.2012   
Віктор Тарасов
Як зазначив під час презентації голова Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Олексій Тарасов: «Безробіття та порушення трудових прав є одними з найбільш гострих проблем, як в Україні так й в чернігівському регіоні зокрема. Це підтверджують і численні звернення громадян до Чернігівського громадського комітету захисту прав людини».

Третього квітня відбулася презентація Центру безкоштовної правової допомоги безробітним м.Чернігова, що працює на базі Чернігівського громадського комітету захисту прав людини.

Як зазначив під час презентації голова Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Олексій Тарасов: «Безробіття та порушення трудових прав є одними з найбільш гострих проблем, як в Україні так й в чернігівському регіоні зокрема. Це підтверджують і численні звернення громадян до Чернігівського громадського комітету захисту прав людини».

«Правозахисники констатують зростання бідності та соціальної нерівності в державі за останній час. В цій ситуації наші громадяни залишаються абсолютно беззахисними у випадку порушень своїх прав, в першу чергу соціально-економічних та трудових. Більшості наших громадян, нажаль, «платний» захист своїх прав наразі не по кишені. Саме тому в Україні й працює проект «Доступ до правосуддя та правової обізнаності в Україні «Правова країна», який має на меті об’єднання зусиль громадських організацій, що надають безоплатну правову допомогу, в тому числі в сфері трудових відносин», - підкреслив правозахисник.

Юрист Центру правової допомоги безробітним Наталія Піддубна зазначила, що нажаль, наші громадяни, особливо які стали безробітними, не знають своїх елементарних прав у відносинах з роботодавцем. Гостро стоять питання несвоєчасної виплати зарплати, незаконного звільнення з роботи, проявів дискримінації з боку роботодавців, зловживання з боку приватних агенцій з працевлаштування. Тому й основна мета роботи Центру правової допомоги безробітним полягає у сприянні доступу до правосуддя, а також попередження та усунення порушень трудових прав громадян  та створення рівних умов для чоловіків і жінок у сфері трудових відносин.

Директор Чернігівського міського центру зайнятості Олександр Зевченко привітав відкриття Центру правової допомоги безробітним. Він відмітив, що зараз на обліку в міському центрі зайнятості перебуває понад 4000 безробітних й в багатьох з них виникають різні правові питання. Центр зайнятості наразі не має відповідних ресурсів для повноцінної юридичної допомоги безробітним. Тому діяльність Центру правової допомоги допоможе безробітним, що звертатимуться до Чернігівського міського центру зайнятості.

Основні напрямки діяльності Центру правової допомоги безробітним:

• надання безкоштовної правової допомоги громадянам з метою відновлення порушених прав у сфері трудових відносин та допомога у вирішенні трудових конфліктів з роботодавцями;

• підвищення правових знань працюючих й безробітних громадян шляхом видання та розповсюдження інформаційних матеріалів, що містять інформацію про правові методи вирішення найбільш типових порушень з боку роботодавців;

• проведення інформаційної кампанії та широкої роз'яснювальної роботи з цільовою групою про роботу і послуги Центру правової допомоги безробітним та основні проблеми, з якими звертаються громадяни до Центру;

• роз'яснювальна та просвітницька діяльність серед роботодавців з метою дотримання трудових прав та запобігання порушень законодавства про працю, зокрема щодо питань гендерної рівності та протидії дискримінації на робочому місці.

Центр безкоштовної правової допомоги безробітним працює за адресою: м.Чернігів, вул.Горького 57 з 11.00 до 16.00. Телефон «гарячої лінії»: (0462) 612-532.

 Поділитися