MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Доводи знайшли своє підтвердження»

05.09.2012   
Юрій Чумак
Так відповіла прокуратура на звернення Чугуївської правозахисної групи щодо порушень законодавства Печенізькою РДА.

Так відповіла прокуратура на звернення Чугуївської правозахисної групи щодо порушень законодавства Печенізькою РДА.

Як вже повідомлялося (див. Чи може бути «місце проживання» громадської організації підставою для відмови в інформації?), Чугуївська правозахисна група нещодавно організувала кампанію громадського моніторингу діяльності Печенізької райдержадміністрації, направивши на її адресу ряд запитів на інформацію. Не звиклі до такої уваги з боку третього сектору, печенізькі владники на частку запитів таки відповіли, а потім… самі звернулися до ЧПГ з листом на кшталт «а ти хто такий?», з вимогою надання пояснень «стосовно шляхів використання запитуваної інформації».І на цьому не зупинилися, а ще й поскаржилися до Чугуївського міськрайонного управління юстиції та до прокуратури з проханням перевірити діяльність ЧПГ на предмет того, чи не виходить, бодай, організація, за територіальні межі своєї діяльності, надсилаючи запити аж до Печенізького району та заважаючи, тим самим, роботі високоповажних чиновників РДА.Прокуратура направила печенізьку кляузу до місцевого управління юстиції, отже, довелося правозахисникам готувати відповідні пояснення, які, для документального відтворення, наводимо у повному обсязі:

Чугуївське міськрайонне управління юстиції
Харківської області,
вул. Леонова, 4-а, 3 поверх,
м. Чугуїв, Харківська обл.,
63503

З приводу питань щодо нібито проведення Чугуївською правозахисною групою діяльності на території Печенізького району, пояснюємо, що:

1. Чугуївська правозахисна група (ЧПГ) – організація відносно молода, створена у квітні 2011 року. Втім, про її діяльність, спрямовану на відновлення порушених прав людини, мешканці Чугуєва та Чугуївського району вже обізнані. Але так історично склалося, що у розташованому поруч Печенізькому районі (який до грудня 1991 року входив до складу Чугуївського) чимало чугуївців мають рідних та близьких, хтось навіть обзавівся літнім будиночком, дачею чи земельною ділянкою. Власне кажучи, у декого виникли й питання та спірні ситуації у взаємостосунках з державними органами Печенізького району.

І з цими питаннями вони стали звертатися до ЧПГ. Виходячи з основної мети діяльності ЧПГ (а Група створена, щоб надавати допомогу особам, чиї права та основні свободи порушені, незалежно від громадянства, статі, національності, віросповідання, політичних та інших переконань, місця проживання), керівництво організації вирішило спрямувати на адресу Печенізької РДА низку запитів, в яких запитувалась інформація стосовно земельних відносин та виділення землі у Печенізькому районі, своєчасності виплати заробітної платні працівникам бюджетних установ, діяльності житлово-комунальних підприємств, надання соціальної підтримки ветеранським організаціям тощо.

У даному контексті вважаємо за необхідне згадати п. 6 ч. 1 статті 20 Закону України «Про об’єднання громадян», який надає право зареєстрованим об’єднанням громадян «одержувати від органів державної влади і управління та органів місцевого самоврядування інформацію, необхідну для реалізації своїх цілей і завдань». При цьому, зауважимо, у цьому Законі немає жодної згадки щодо того, що інформацію буцімто можна отримувати лишень у місті/районі, де організація зареєстрована. Немає такого обмеження!

Крім того, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 12 Закону України «Про доступ до публічної інформації», запитувачами інформації є не тільки фізичні особи, а також і юридичні особи та об’єднання громадян. А відповідно до ч. 2 ст. 19 означеного Закону будь-який запитувач «має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту».

Таким чином, ЧПГ мала право надсилати запити на інформацію до Печенізької РДА.

Разом з тим, організація не створювала осередків на території Печенізького району, не відкривала офісів, не організовувала мітингів, походів чи демонстрацій тощо. Тобто, не проводила жодної ДІЯЛЬНОСТІ за межами Чугуєва та Чугуївського району.

2. Також зазначимо, що стаття 2 ЗУ «Про об’єднання громадян» встановлює обмеження на створення і діяльність громадських організацій, виключно у випадках, «коли їх метою є:

– зміна шляхом насильства конституційного ладу і в будь-якій протизаконній формі територіальної цілісності держави;– підрив безпеки держави у формі ведення діяльності на користь іноземних держав;– пропаганда війни, насильства чи жорстокості, фашизму та неофашизму;– розпалювання національної та релігійної ворожнечі;– створення незаконних воєнізованих формувань;– обмеження загальновизнаних прав людини».З усією відповідальністю заявляємо, що Чугуївська правозахисна група, навпаки, має своєю метою дотримання прав людини і громадянина.На досягнення цієї шляхетної цілі й спрямована вся діяльність організації.

З повагою,
Голова ЧПГ Роман Лихачов

Треба віддати належне співробітникам юстиції, які не побачили жодного порушення з боку громадської організації там, де його дійсно немає.

А ЧПГ, тим часом, підготувала для Печенізької РДА «симетричну відповідь» «стосовно шляхів використання запитуваної інформації», надіславши, у свою чергу, отримані в ході моніторингу відомості, які свідчать про порушення законодавства, до Чугуївської міськрайонної прокуратури.

Днями надійшов лист з прокуратури, в якому чітко зазначено, що «доводи, викладені у зверненнях» Чугуївської правозахисної групи, «знайшли своє підтвердження».

Отже, ЧПГ і в майбутньому планує здійснювати практику активного громадського контролю як засобу забезпечення законності в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, що сприятиме відновленню прав та законних інтересів громадян.

 Поділитися