MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкрите звернення щодо започаткування незаконного будівництва в прибережній захисній смузі р. Сіверський Донець у м. Чугуєві

15.09.2012   
Георгій Кобзар
Просимо перевірити додержання природоохоронного та екологічного законодавства при будівництві, що започатковано в районі Набережної площі в м. Чугуєві та, у разі виявлення порушень, притягти винних осіб до відповідальності й здійснити відповідні заходи з відновлення законності.

Чугуївська правозахисна група звернулася до Державної екологічної інспекції в Харківській області та Харківської міжрайонної природоохоронної прокуратури з проханням відреагувати на будівництво в прибережній захисній смузі річки Сіверський Донець, що розпочалося цього року у м. Чугуєві.

З огляду на резонансність означеної справи та широкий суспільний інтерес, який вона представляє для місцевої громади, правозахисники вирішили надати зверненню відкритий статус.

Публікуємо його у повному вигляді:

Чугуївська міськрайонна громадська організація
«ЧУГУЇВСЬКА ПРАВОЗАХИСНА ГРУПА»

№ 312/313 від 14.09.2012

Державна екологічна інспекція
в Харківській області

Георгіяну А.П.
Держпром, 1 під’їзд, 2 поверх, м. Харків, 61022

копія:

Харківська міжрайонна
природоохоронна прокуратура

Кошель Т.В.
вул. Скорохода, 79, м. Харків, 61093

ЗВЕРНЕННЯ
щодо започаткування будівництва в прибережній захисній смузі
р. Сіверський Донець у м. Чугуєві

У м. Чугуєві виникла конфліктна ситуація навколо розпочатої забудови біля так званого «Циганського» або Рєпінського пляжу в Осинівці. На ділянках, які розташовані на самому узбережжі річки Сіверський Донець – на Набережній площі, – зараз зведено паркани та започатковані роботи зі спорудження будинків (вірогідно – майбутніх дач).

Проте, ст. 89 Водного кодексу України № 213/95-ВР від 06.06.1995 р., встановлює прибережні захисні смуги, шириною, для середніх річок – 50 метрів. При цьому, якщо крутизна схилів перевищує три градуси (а саме така ситуація має місце у даному випадку), мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється. І землі прибережних захисних смуг, відповідно до цієї статті, «перебувають у державній та комунальній власності».

А ст. 89 зазначеного Кодексу прямо забороняє у прибережних захисних смугах будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів.

Ідентичні законні обмеження запроваджені й статтями 60 – 61 Земельного кодексу України № 2768-III від 25.10.2001 р.

Отже, вочевидь порушується законодавство України, що викликає обурення мешканців Чугуєва (див. статтю «Мешканці: рєпінський пляж – більше не наш?» з порталу «Права людини в Україні»).

З огляду на вищезазначене, прошу: перевірити додержання природоохоронного та екологічного законодавства, зокрема, норм Водного та Земельного кодексів України, при будівництві, що започатковано в районі Набережної площі в м. Чугуєві та, у разі виявлення порушень, притягти винних осіб до відповідальності й здійснити відповідні заходи з відновлення законності.

Відповідь прошу надати у встановлений законодавством термін на адресу: «Центр правової підтримки та інформації» Чугуївської правозахисної групи, вул. Р. Люксембург, б. 16-а, м. Чугуїв, Харківська обл., 63503.

Додаток: роздруківка статті «Мешканці: рєпінський пляж – більше не наш?» (на 6 арк.).

З повагою,

Голова Чугуївської міськрайонної громадської
організації «Чугуївська правозахисна група» Р.Б. Лихачов


Чугуївська міська громада та ЧПГ очікують належної реакції контролюючих та правоохоронних органів та сподіваються, що ті не залишаться сторонніми спостерігачами відвертого порушення законодавства.

 Поділитися