MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На Харківщині 8 осіб претендують на статус постраждалих від торгівлі людьми

20.05.2013   
Юрій Чумак
16 травня 2013 р. у Харкові відбувся круглий стіл з питань розповсюдження національного механізму взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми.

16 травня 2013 р. у Харкові відбувся круглий стіл з питань поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми.

Захід проходив в межах програми міжвідомчого моніторингового візиту до Харківської області в рамках спільного проекту, що здійснюється ОБСЄ разом з Міністерством соціальної політики України.

Участь у круглому столі взяли представники Мінсоцполітики, Міністерства охорони здоров’я, Державної прикордонної служби, Державної міграційної служби, Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Міжнародної організації з міграції в Україні, Міжнародного правозахисного жіночого центру «Ла Страда – Україна», місцевих державних структур і правоохоронних органів, неурядових організацій.

Олександр Кириленко, представник офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні, нагадав, що за сприяння офісу було проведено пілотування механізму перенаправлення для постраждалих від торгівлі людьми. На підставі опрацювання цих моделей в Донецькій і Чернівецькій областях, Кабінетом Міністрів України 22.08.2012 року була прийнята постанова «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми». Відтепер постала задача забезпечення належної координації усіх задіяних у процесі протидії торгівлі людьми структур та організацій.

Доповідаючи про сучасну ситуацію з торгівлею людьми на Харківщині, головний спеціаліст Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської облдержадміністрації Наталія Сухорукова повідомила, що наразі у Харківській області налічується 8 осіб, що претендують на статус постраждалих від торгівлі людьми: 4 чоловіка та 4 жінки. 7 – жителі різних районів області та 1 людина з Харкова.

На думку Н. Сухорукової, виявлення таких осіб є реальним результатом запроваджуваної державної політики з протидії торгівлі людьми.

Також Наталія Сухорукова зазначила, що в разі отримання офіційного статусу постраждалої від торгівлі людьми, особа отримує від держави низку допомог: одноразову матеріальну виплату у розмірі одного прожиткового мінімуму, психологічну та медичну підтримку, сприяння у працевлаштуванні, наданні безкоштовного профнавчання або перенавчання, а також правову допомогу.

Під час заходу Ольга Білецька – голова громадської організації «Жіноча громада», що у Харківській області виступає керівником регіонального компоненту проекту «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні», розповіла про реалізацію проекту, що передбачає налагодження ефективного інформування населення про можливість отримання допомоги постраждалим від торгівлі людьми, виявлення таких постраждалих та надання їм відповідної підтримки з боку державних органів.

За словами О. Білецької, з вересня 2012 р. по квітень 2013 р. на Харківщині було організовано цілу низку тренінгів, семінарів, інформаційних заходів та круглих столів, спрямованих на впровадження «Національного механізму взаємодії...». Зокрема, 2 тренінги для тренерів, під час яких підготовлено 18 тренерів, що проводять навчання для своїх колег у різних державних та правоохоронних органах. Також підготовлені різноманітні інформаційні матеріали, плакати, буклети тощо, які поширюються по всій області – у райвідділах міліції, в Центрах зайнятості, у Центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, в інших структурах, задіяних у сфері протидії торгівлі людьми. Такі плакати розміщені у Харківському метрополітені, на вокзалах міста.

Одночасно Ольга Білецька зупинилася і на проблемних питаннях. Так, досі невирішеним є питання остаточного визначення на регіональному рівні уповноважених працівників, що готують документацію з надання статусу особи, постраждалої від торгівлі людьми, оскільки триває запровадження адміністративної реформи, і повноваження існуючих органів переглядаються. До того ж, низький рівень довіри населення до державних органів та обізнаності щодо можливості отримати допомогу постраждалим від торгівлі людьми призводять до того, що до владних структур і правоохоронних органів звертається лише невеличка частка тих, хто є жертвами сучасного рабства.

Саме тому проект і спрямований на реалізацію 2-х основних компонентів: навчання представників усіх органів, служб, установ та організацій, що здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, а також широке інформування населення про можливості отримання відповідної допомоги від держави.

Довідка «ПЛ»:
23 травня 2012 року, на виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми», Кабінет Міністрів видав постанову «Про затвердження Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми», згідно з якою, постраждалі, що набувають статусу, отримують доступ до належної допомоги та компенсації.
На сьогоднішній день, згідно зі статистичними даними, в Україні 31 особа отримала статус постраждалої від торгівлі людьми.
З них – 13 жінок, 16 чоловіків, 2 дитини.
25 українців та 6 іноземців.
13 – постраждалі від трудової експлуатації, 9 – від сексуальної, 2 – від втягнення у жебрацтво, 4 – змішана (трудова і сексуальна), 2 – вилучення органів, 1 – продаж дитини.

 Поділитися