MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд зобов’язав міськраду Сімферополя надати доступ до карт генплану міста

23.05.2013   
Аліна Бондар
Суду знадобилося 3 довгих роки, аби винести рішення у відповідності із законом.

У травні 2013 року Жовтневий районний суд м. Луганська визнав протиправною відмову Сімферопольської міськради надати «Східноукраїнському центру громадських ініціатив» графічну частину Генплану столиці Криму. Своїм рішенням суд зобов’язав орган місцевого самоврядування надати громадській організації копії запитуваних карт та планів, крім розділу «Водопостачання», який знаходиться під грифом «Для службового користування».

Отримати доступ до карт Генерального плану Сімферополя «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» спробував ще у 2009 році, в рамках моніторингового дослідження доступності генпланів для громадян.

Центр розіслав інформаційні запити до 196 міських рад країни. Абсолютна більшість органів місцевого самоврядування, в т.ч. і міська рада Сімферополя, відмовилися надавати для ознайомлення містобудівні документи. Тоді громадські активісти оскаржили ці відмови в суді.

«Українське законодавство однозначно визначає: генеральні плани міст – це публічні документи, які мають бути доступні громадянам. На жаль, суду знадобилося 3 довгих роки, аби винести рішення у відповідності із законом. Нам довелося оскаржувати не лише відмову Сімферопольської міськради, але і незаконні рішення Жовтневого районного суду Луганська, який відмовлявся розглядати справу по суті. Ми очікуємо на виконання рішення суду, а також будемо домагатися аналогічних рішень у справах проти інших міських рад», – зазначив Вадим Сабінін, юрист «Східноукраїнського центру громадських ініціатив».

Нагадаємо, що 8 справ проти міських рад обласних центрів перебувають у Вищому адміністративному суді, 10 розглядає Донецький апеляційний адміністративний суд, а до розгляду 6 справ, вже протягом 3 років, суди першої інстанції досі приступити «не можуть». Скарга проти Миколаївської міської ради передана на розгляд до Європейського суду з прав людини.

 Поділитися