MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На Харківщині проведено дослідження стану протидії торгівлі людьми

09.06.2013   
Юрій Чумак
Дослідження в рамках моніторингу виконання обов’язків ратифікованої Україною Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми проводилось Харківською міською організацією міжнародної організації «Жіноча громада».

У лютому 2013 року виповнилося 5 років з дня набуття чинності Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми. Ця Конвенція, ратифікована Україною 21.09.2010 р., спрямована на захист прав постраждалих від сучасного рабства. Означений документ визначає засади правильної ідентифікації жертв, надання їм допомоги та гарантії їхніх прав, притягнення до відповідальності торговців, а також сприяння міжнародному співробітництву в галузі боротьби з торгівлею людьми. Цього року група експертів Ради Європи у боротьбі з торгівлею людьми (GRETA) здійснюватиме моніторинг впровадження зобов’язань України згідно з Конвенцією.

Для кращої підготовки матеріалів моніторингу коаліція громадських організацій України збирала відповідну інформацію в різних регіонах України. Дослідження стану дотримання прав людини в сфері запобігання торгівлі людьми на території Харківської області в рамках моніторингу виконання обов’язків ратифікованої Україною Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми та реалізації проекту «Спільними зусиллями влади і громади – проти торгівлі людьми» проводилось Харківською міською організацією міжнародної організації «Жіноча громада».

Задля здійснення задач збору даних було використано декілька методів:
1. Запити на інформацію до обласних органів виконавчої влади, правоохоронних органів, судової адміністрації, а також до місцевих державних адміністрацій і виконавчих комітетів міст обласного значення. Запити на інформацію було складено і адаптовано для кожної структури окремо. Усього було направлено 43 такі запити, які надсилалися замовними листами із повідомленням та дублювалися на електронну пошту адресатів. Отримано відповіді від усіх розпорядників інформації.
2. Аналіз наявних кейсів випадків торгівлі людьми.
3. Аналіз документів, звітів, публікацій ЗМІ.
4. Аналіз офіційних Інтернет-сайтів Харківської обласної державної адміністрації та її структурних підрозділів, ГУМВС України в Харківській області, ГУ ДМС України в Харківській області, Харківського прикордонного загону, Харківського обласного центру зайнятості.
5. Безпосереднє спілкування з представниками державних установ, правоохоронних органів та неурядових громадських організацій.

Слід зазначити, що станом на 2011 р. Україна не мала національного плану дій з протидії торгівлі людьми», оскільки в 2010 році стік термін дії «Державної програми протидії торгівлі людьми». «Державна цільова соціальна програма протидії торгівлі людьми на період до 2015 року» була прийнята лише у 2012 р. (Постанова Кабінету Міністрів України № 350 від 21.03.2012 р.), проте строком її виконання визначено 2013 – 2015 рр.

Але в 2011 – 2012 рр. в Харківській області діяла розрахована до 2013 року обласна «Комплексна програма розвитку гуманітарної сфери», затверджена рішенням XXXVIII сесії Харківської обласної ради V скликання від 03.02.09 р № 1103-V, що передбачає проведення заходів із реалізації державної політики щодо протидії торгівлі людьми (регіональна телефонна консультативна «гаряча лінія»; постійнодіючі семінари для державних службовців, керівників загальноосвітніх навчальних закладів, заступників директорів з виховної роботи, класних керівників; інформаційно-просвітницькі заходи; соціологічні дослідження; урок «Протидія торгівлі людьми»; інформаційно-просвітницька акція «Не продавайся!» тощо), відповідальним за проведення яких були визначені Департамент у справах сім’ї, молоді та спорту, Департамент науки і освіти, служба у справах дітей Харківської обласної державної адміністрації за участю Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області, Управління Служби безпеки України в Харківській області, громадських організацій. На ці заходи планувалося виділення з обласного бюджету в 2011 році 121,55 тис. грн. та у 2012 році – 129,45 тис. грн. Проте, на практиці в 2011 р. було виділено лише 13,2 тис. грн., а у 2012 р. – 20 тис. грн.

Крім того, «Комплексна програма розвитку гуманітарної сфери» визначила за необхідне «забезпечити роботу постійно діючих семінарів для державних службовців, керівників загальноосвітніх навчальних закладів, заступників директорів з виховної роботи, класних керівників з питань протидії торгівлі дітьми, викорінення найгірших форм дитячої праці», щоправда, фінансування за цим напрямком було передбачено в обсязі… 0 грн. 0 коп.

Очікуваним результатом діяльності у сфері протидії торгівлі людьми відповідно до вищезазначеної Комплексної програми повинно було стати «підвищення інформованості широких кіл громадськості, державних службовців та працівників інших структур, що працюють з групами «ризику», щодо поняття «торгівля людьми».

Узагальнюючи інформацію, отриману під час моніторингу, можна дійти висновку, що працівники правоохоронних органів Харківської області, і, передусім, відділу БЗПТЛ управління карного розшуку ГУМВС України в Харківській області, ведуть достатньо активну діяльність щодо боротьби з торгівлею людьми, про що говорить, зокрема, збільшення кількості порушених кримінальних справ (розпочатих кримінальних проваджень).

Статистичні дані про кількість виявлених злочинів за ст. 149 КК України (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) та кримінальних справ щодо осіб, звинувачуваних у їх вчиненні, за наслідками досудового розслідування у м. Харкова і Харківської області, свідчать про наступне:
Протягом 2011 р. було
- порушено 5 основних кримінальних справ і 11 додаткових епізодів злочинної діяльності;
- у кримінальних справах потерпілими визнано 26 осіб;
- потерпілі особи є жінками і виключно громадянками України;
- до кримінальної відповідальності притягнуто 7 осіб;
- злочинна діяльність за складом її суб’єктів є переважним чином міжнаціональною та міждержавною;
- усі злочини пов’язані із переміщенням громадян України через її державний кордон до Російської Федерації.
За 2012 р. було
- порушено 8 основних кримінальних справ і 17 додаткових епізодів злочинної діяльності;
- потерпілими у кримінальних справах визнано 33 особи (серед них 1 – неповнолітня);
- потерпілі особи є жінками і виключно громадянками України
- до кримінальної відповідальності притягнуто 9 осіб;
- злочинна діяльність за складом її суб’єктів є, переважним чином, міжнаціональною та міждержавною;
- усі злочини пов’язані із переміщенням громадян України через її державний кордон до Російської Федерації, Казахстану, Об’єднаних Арабських Еміратів і Республіки Сейшельські острови.
Також у 2013 р. (станом на квітень) у Єдиному реєстрі досудових розслідувань було зареєстровано 2 кримінальні провадження за ознаками злочину, передбаченого ст. 149 КК України. Одне з них стосується внутрішньої торгівлі людьми.

Втім, недостатня увага правоохоронців приділяється злочинам, пов’язаним з трудовою експлуатацією. А вивчення судової практики дозволяє говорити, що суди не в повній мірі враховують тяжкість скоєних злочинів, внаслідок чого нерідко призначають занадто м’яке покарання.

Найбільший поступ можна відмітити у діяльності з профілактики торгівлі людьми, до якої активно були залучені державні органи, заклади освіти, неурядові громадські організації. Зокрема, здійснювались заходи з метою інформування населення про проблему торгівлі людьми та наслідки нелегальної трудової міграції; проводились семінари та тренінги щодо навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів, які працюють у напрямку протидії торгівлі людьми та надання допомоги постраждалим особам; регулярно організовувались відповідні та круглі столи, працювала регіональна консультативна телефонна «гаряча лінія» з попередження торгівлі людьми (057) 714-38-50, проходили інші заходи… Відповідна робота проводилась в усіх районах області та містах обласного значення.

Варто зазначити, що більша частина вищезазначених заходів була проведена за підтримки міжнародних та громадських організацій.

З іншого боку, досі невирішеним є питання остаточного визначення на регіональному рівні уповноважених працівників, що готують документацію з надання статусу особи, постраждалої від торгівлі людьми, оскільки триває запровадження адміністративної реформи, і повноваження існуючих органів переглядаються.

До того ж, низький рівень довіри населення до державних органів та обізнаності щодо можливості отримати допомогу постраждалим від торгівлі людьми призводять до того, що до владних структур і правоохоронних органів звертається лише невеличка частка тих, хто є жертвами сучасного рабства.

Підсумовуючи, експерти ХМОМО «Жіноча громада» дійшли висновку, що на обласному рівні слід вирішити питання щодо створення кризового центру для надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми, провести навчання працівників всіх державних структур обласного і районного рівня, дотичних до виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми».

Важливим є впровадження дієвого механізму взаємодії у виявлені осіб, постраждалих від торгівлі людьми, наданні їм вичерпної інформації про можливість отримання допомоги, забезпечення чіткої системи послуг з реабілітації та реінтеграції постраждалих із залученням потенціалу державних установ і громадських організацій.

Конче необхідним є розроблення нової обласної програми протидії торгівлі людьми, яка б включала усі аспекти цієї діяльності та затвердження її на сесії обласної ради, з виділенням необхідного фінансування для їх реалізації.

З огляду на те, що навіть мінімальні обсяги фінансування, закладені на протидію торгівлі людьми у діючу Комплексну програму розвитку гуманітарної сфери, хронічно не виконувалися, при прийнятті нової обласної програми протидії торгівлі людьми слід забезпечити механізм неухильного виконання запланованих показників фінансування.

 Поділитися