MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Києві журналісти вимагали звільнити фотографа Greenpeace

29.09.2013   
Георгій Кобзар

Більше двадцяти українських журналістів провели пікет під стінами посольства Російської Федерації в Києві з вимогою звільнити свого колегу, заарештованого після акції екологів в Арктиці.

При цьому, як повідомляє «Тиждень.ua», обличчя всіх учасників акції намагалися зафільмувати невідомі у цивільному.

Незважаючи на прихований тиск, пікетувальники приклеїли скотчем на ковану огорожу посольства свої плакати.

«Оскільки російську державу в нас представляє посольство, ми пікетуємо його з вимогою не вважати професійну діяльність журналіста піратством чи іншою «злочинною діяльністю», – пояснив свою позицію один з учасників акції, фотожурналіст Макс Левін.

Нагадаємо, 19 вересня міжнародна група екологів намагалася провести акцію протесту проти видобування нафти на Арктичному шельфі – на нафтовій платформі «Прирозломній» у Печорському морі. Пізніше їхній корабель «Арктік Санрайз» взяли штурмом російські прикордонники, які вирішили конвоювати судно до Мурманська. Серед них був фотограф Денис Синяков, який висвітлював акцію.

Всього прикордонники затримали 30 осіб. суд у російському Мурманську заарештував на два місяці 22 із 30 активістів. Ще вісьмох, серед яких і громадянин України Руслан Якушев, затримали на 3 доби для подальших судових слухань.

24 вересня слідчий комітет Росії (СКР) порушив кримінальну справу за статтею «піратство» у зв’язку зі спробою проникнення екологів Greenpeace на нафтову платформу, через що їм може загрожувати до 15 років ув’язнення. Офіційний представник СКР Владімір Маркін заявив, що ця акція «загрожувала суверенітету Росії» й екологічній безпеці регіону, а тому всі її учасники будуть притягнуті до кримінальної відповідальності, незалежно від громадянства.

Натомість, Amnesty International оприлюднила вимогу до влади Росії звільнити активістів Greenpeace, оскільки звинувачення їх у піратстві є безпідставними.

А 27 вересня низка російських Інтернет-ЗМІ, на знак протесту проти арешту фотографа Дениса Синякова, відмовились від ілюстрацій у своїх матеріалах.

 Поділитися