MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Венеціанська комісія застерігає: у законопроекті "Про прокуратуру" є загрози для журналістів та громадських активістів

13.10.2013   
Богдан Міщанський
Побоювання Венеціанської комісії є цілком слушними.

Як повідомляють ЗМІ, у розділі законопроекту про гарантії незалежності прокурорів виявилася прихована загроза для журналістів та активістів, які висвітлюють роботу прокуратури. Передбачається встановити, що "будь-який вплив на прокурора" і "неповага до прокурора" тягнуть за собою "відповідальність, встановлену законом".

"Така відповідальність може послужити способом придушення свободи ЗМІ та публічної критики", - впевнені у Венеціанській комісії.

Європейські експерти запропонували ряд змін, які можуть нівелювати цю загрозу.

* * *

Побоювання Венеціанської комісії є цілком слушними. Знаючи лиху вдачу сучасних наглядачів за законністю, нескладно уявити собі, що пішохід на переході отримає не тільки травму від прокурорської машини, але ще й позов до суду,- за "неповагу до прокурора". Або журналіст, чи громадський діяч, що оприлюднить світлину розкішного прокурорського будинку, чи прокурорської автівки, що вартують таких грошей, що "пересічний українець" їх і за 1000 років не заробить, легко отримає позов і за "вплив на прокурора", і за "неповагу до прокурора". Властиво, що подібним загальним фразам, які будуть витлумачені "так, як треба", не місце в законах!

 
 Поділитися