MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи діє в Україні принцип верховенства права?

15.04.2014   
Геннадій Токарев, адвокат
Харківська правозахисна група вкрай стурбована випадками грубого порушення прав людини, зокрема, у випадку затримання адвоката Дениса Бугая, і просить органи влади України, що проголосили курс країни на євроінтеграцію, вжити відповідних заходів для забезпечення дотримання прав і свобод людини в країні відповідно до Європейських стандартаів.

21 березня 2014 року Президент Асоціації правників України адвокат Денис Бугай, який раніше надавав правову допомогу відомому зв’язками з родиною Януковичів об’явленому в розшук бізнесмену Сергію Курченку, був затриманий співробітниками прикордонної служби України в Міжнародному аеропорту «Бориспіль».

Затримання адвоката було здійснено не лише з прямим порушенням норм КПК України, але і з нехтуванням законодавчих гарантій, передбачених для адвокатів в разі їх кримінального переслідування. По-перше, Дениса Бугая затримали без ухвали слідчого судді, що за очевидної відсутності факту вчинення ним злочину в момент його затримання або безпосередньо перед таким робить його затримання на підставі ст. 208 КПК України явно незаконним. Такі дії є не лише грубим порушенням кримінально-процесуального закону, а й грубим порушенням встановленої ст. 29 Конституції України загальної заборони позбавлення особи свободи без мотивованого рішення суду, як і принципу законності позбавлення людини свободи, закріпленого ст. 5 Конвенції з прав людини та основоположних свобод. До того ж про затримання адвоката всупереч вимогам п. 4 ст. 213 КПК України не було повідомлено Центр безоплатної вторинної правової допомоги.

Всупереч вимогам п. 12 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» про затримання адвоката не було повідомлено Раді адвокатів м. Києва. Суцільні порушення закону відбувалися і після затримання Д. Бугая. Наразі до протоколу про затримання адвоката як підозрюваної у вчиненні злочину особи, було внесено неправдиву інформацію про те, що затримання відбулося у присутності представника Ради адвокатів м. Києва, а сам протокол затримання був складений із багаточасовою затримкою від моменту фактичного затримання. До того ж, адвокат утримувався в приміщенні СБУ з перевищенням максимального встановленого законом строку для доставляння до суду особи, затриманої без судового дозволу. Такі дії правоохоронців мають ознаки кримінальних злочинів, передбачених як ст. 371 КК України «Завідомо незаконне затримання, привід, арешт або тримання під вартою», так і ст. 366 КК України «Службове підроблення».

Після затримання Д. Бугая працівники органу досудового розслідування чинили численні фактичні перешкоди у доступі до затриманого його захисників, приховуючи як сам факт його затримання, так і місце його тримання під вартою з метою проведення слідчих дій із Д. Бугаєм за відсутності його захисників. Така практика правоохоронців є типовим способом порушення права на захист, що передбачає кримінальну відповідальність за ст. 374 КК України. Неважко здогадатись, що саме у цей час на адвоката чинився тиск с метою отримання інформації про його нині опального клієнта, певна частина якої, напевне, стосувалася питань, з якими останній звертався до Д. Бугая по правову допомогу і, відтак, складає предмет адвокатської таємниці, розголошення якої адвокатом суворо заборонено законом.

Наступним «виконавцем» порушень закону виступили вже представники судової влади. Вирішення питання про застосування щодо Д. Бугая запобіжного заходу перетворилось на шестидобову епопею, незважаючи на те, що ст. 186 КПК України передбачений 72-годинний максимальний час з моменту затримання підозрюваного для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу, який сплинув вже після першого доставляння Д. Бугая до суду. Спочатку захисників затриманого адвоката працівники «Грифону» не допустили в приміщення суду для участі в першому судовому слуханні клопотання слідчого про застосування Денису Бугаю запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Безперечно, такі дії мають ознаки ще одного кримінального злочину, передбаченого ст. 397 КК України «Втручання в законну діяльність захисника або представника особи. Наступного дня до початку слухання клопотання слідчого, суддя заявила, що воно має слухатись в закритому режимі і відклала його розгляд ще на день.

Фактичні обставини затримання адвоката Дениса Бугая дають підстави казати не лише про ототожнення адвоката з клієнтом, що прямо заборонено законодавством України, а й про те, що гарантований Конституцією принцип верховенства права в Україні продовжує бути лише декларацією, у всякому разі, у випадках політично мотивованих кримінальних переслідувань.

Визнаний в усьому світі особливий статус адвоката при здійсненні ним професійної діяльності разом з відповідними гарантіями його діяльності закріплений українським законодавством. Саме гарантії професійної діяльності є наріжним каменем адвокатської діяльності та забезпечують адвокату можливість ефективно відстоювати права, свободи і законні інтереси будь-яких членів суспільства. І навпаки, нехтування цими гарантіями має наслідком таку ситуацію в країні, коли будь-яка людина не може розраховувати на ефективну правову допомогу адвоката, який сам в будь-який момент може стати об’єктом переслідувань.

Подібна ситуація з недопущенням адвокатів для надання правової допомоги затриманим, як це було у випадку з Д. Бугаєм, мала місце в м. Харкові 19.02.2014 р., тобто за часів влади В. Януковича, коли адвокатів не пустили спочатку до райвідділу міліції, а згодом і до приміщення суду, де утримувались учасники акцій протесту на підтримку Майдану. То що змінилося в країні з дотриманням прав людини, зокрема, в кримінальному процесі, після зміни персонального складу керівництва правоохоронних органів? І чи відбулися бодай які-небудь позитивні зрушення щодо дотримання закону у разі, коли йдеться про політично мотивоване кримінальне переслідування? У випадку із затриманням адвоката Дениса Бугая можна обґрунтовано припустити, що його справа стане наступним предметом розгляду Європейським судом з прав людини з наступним визнанням чергового порушення Конвенції.

Харківська правозахисна група вкрай стурбована випадками грубого порушення прав людини, зокрема, у випадку затримання адвоката Дениса Бугая, і просить органи влади України, що проголосили курс країни на євроінтеграцію, вжити відповідних заходів для забезпечення дотримання прав і свобод людини в країні відповідно до Європейських стандартів.

 Поділитися