MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кримські татари відзначили День національного прапора попри перепони з боку «нової влади»

27.06.2014   
Юрій Нужний
Напередодні ініціатори автопробігу отримали заборону на його проведення. Кримська самопроголошена влада пояснила це тим, що акція буцімто може спричинити незручності для перевізників і пасажирів громадського транспорту.
26 червня 2014 р. у сімферопольському Дитячому парку пройшов флешмоб, приурочений до Дня кримськотатарського прапора. Всі бажаючі, в основному жінки й діти, прийшли в парк з кримськотатарськими, а також українськими прапорами. На учасниках флешмобу були вдягнений одяг з національними елементами кримських татар і вишиванки. Як повідомляє Радіо Свобода, цього дня, незважаючи на заборону влади, також відбувся автопробіг, присвячений Дню кримськотатарського прапора. Маршрут самого автопробігу організатори тримали в таємниці, щоб запобігти штрафам за пересування у колонах. Але не обійшлося і без інцидентів. Так, п’ятеро чоловіків напали на одну з автівок, що приймала участь у пробігу, вирвали два прапори, потоптали їх, а потім порвали на шматки. За словами свідків, поруч стояла так звана «самооборона Криму» та не заважала хуліганству. Напередодні ініціатори автопробігу отримали заборону на його проведення. Кримська самопроголошена влада пояснила це тим, що акція буцімто може спричинити незручності для перевізників і пасажирів громадського транспорту та порушити їхні права. Щоправда, дозволила провести урочистості з нагоди Дня національного прапора в мікрорайоні Ак-мечеть на околиці Сімферополя, де компактно проживають кримські татари. Нагадаємо, прапор кримських татар являє собою полотно небесного кольору з зображеним на ньому золотим знаком-тамгою. День кримськотатарського прапора був започаткований у 2009 році. З тих пір щороку заходи в рамках святкування Дня національного кримськотатарського прапора проходять у центрі Сімферополя. Акції на підтримку Дня кримськотатарського прапора також проходили 26 червня в Києві та Тбілісі.
 Поділитися