MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рецепти польської «шокової терапії» представили для України

15.09.2014   
Георгій Кобзар

12 вересня 2014 р. у Харкові відбулася презентація книги відомого польського економіста, автора «шокової терапії», після якої Польща продемонструвала значне зростання економіки – Лєшека Бальцеровича.

У заході взяли участь співробітники консульства Республіки Польща у Харкові, представники академічної та експертної спільноти, громадських організацій, лідери студентського самоврядування.

Книга «800 днів: коротка історія великих змін» переведена на російську та українську мови вперше, і видана в Харкові за підтримки Генерального консульства Польщі у Харкові, громадського руху «Альянс Республіка» та Харківського міського благодійного фонду Юрія Сапронова.

За словами Ю. Сапронова, ідея перекласти книгу з польської та видати її в Україні народилася в 2013 році під час візиту Лєшека Бальцеровича до Харкова, коли той брав участь в економічному форумі.

Книжка написана доступною мовою, і дає досить точне уявлення про те, як саме проводилися реформи в Польщі 1989-1991 рр. Тоді урядом Тадеуша Мазовецького, в якому Бальцерович займав пост віце-прем’єра і міністра фінансів, було зроблено багато непопулярних кроків, без яких польська економіка не стала б такою динамічною, якою ми її бачимо зараз.

Дата 12 вересня була обрана символічно, адже рівно 25 років тому, саме 12 вересня 1989 р. Бальцерович запропонував свій план якнайшвидшого переходу від планової державної економіки, що залишилася у спадок від Польської Народної Республіки, до ринкових відносин і верховенства приватної власності. Пропонований комплекс реформ отримав назву «План Бальцеровича», але часто його називали «шоковою терапією».

Відмінною рисою й основною умовою успіху реформ в Польщі стало подолання політичної корупції. Представники політичних партій були націлені не на отримання дивідендів для себе і власного бізнесу, а на виведення Польщі з економічної кризи. Публічні політики поступилися місцем професіоналам, вченим-економістам, яких цікавила не політична кар’єра, а можливість провести ті реформи, в які вони вірили. В уряд і в управлінський апарат намагалися брати в основному університетських викладачів, професіоналів.

Під час презентації у Харкові низка експертів наголосили на тому, що польська модель реформ Лєшека Бальцеровича може бути певним дороговказом для української економіки, адже наші країни схожі за багатьма показниками, і Україна зараз зіткнулася з багатьма з тих проблем, які переживала Польща чверть століття тому. Учасники обговорення порушили питання про українського Бальцеровича, якого зараз так потребує Україна.

«Впевнена, що у нас є свої хороші економісти. Сам Бальцерович у своїй книзі написав, що реформи були б неможливі, якби не політична підтримка і не підтримка суспільства», – підкреслила член правління ГО «Альянс Республіка» політолог Юлія Біденко. На її думку, в Україні зараз проходять процес єднання нації і виникає розуміння того, що суспільство готове «перетерпіти» непопулярні кроки в економіці заради гідного майбутнього своєї країни.

Як відмітив віце-консул Генерального консульства республіки Польща в Харкові Якуб Коралевський, якщо під час реформ деякі поляки після меси спалювали опудала Бальцеровича, проте зараз до нього ставлення змінилося. «У нього була сильна команда, їм вдалося провести зміни. Професор Бальцерович бажає, щоб і в Україні знайшлася команда, яка змогла б здійснити подібні реформи», – зауважив Я. Коралевський.

Ректор Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Віль Бакіров зазначив, що дане видання він буде рекомендувати як методичний посібник для студентів економічного, соціологічного і політологічного курсів – майбутнім реформаторам.

На що Юрій Сапронов пообіцяв, що для цієї мети буде додатково надруковано 250 екземплярів книги. Основний наклад – 1 тис. примірників українською та стільки ж російською мовами – буде безкоштовно переданий іншим харківським вищим навчальним закладам, ресурсним центрам та бібліотекам. (До речі, одна з книжок вже дісталася книгозбірні Харківської правозахисної групи).

Учасники презентації погодилися з тим, що дискусію навколо польської моделі реформ необхідно відновити через деякий час, коли книга буде прочитана.

Сам Бальцерович, на жаль, не зміг приїхати на презентацію своєї книжки, оскільки зайнятий читанням відкритих лекцій по всьому світу. Але він написав листа, в якому особисто побажав українським читачам отримати користь зі свого досвіду. 

 Поділитися