MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Владні реакції на протестні акції

22.02.2015   
Юрій Шершень
Незалежний громадський «Центр соціальних і трудових досліджень» нещодавно опублікував свій звіт за підсумками моніторингу мирних зібрань в Україні протягом серпня – грудня 2014 р.

Незалежний громадський «Центр соціальних і трудових досліджень» нещодавно опублікував свій звіт за підсумками моніторингу мирних зібрань в Україні протягом серпня – грудня 2014 р.

У звіті представлені дані «систематичного дослідження протестів, репресій та перемог» мітингувальників в Україні за серпень-грудень 2014 року щодо протестних подій та реакцій на протести.

Розрахунки дійсні для територій, які контролюється українською владою, і не включають усі події на території АР Крим, м. Севастополя та районів Донецької й Луганської областей під контролем сепаратистів.

Як зазначають монітори, кількість негативних реакцій на протести у серпні-грудні 2014 р. була надзвичайно високою, що не в останню чергу пов’язано з дуже високим рівнем насильства під час протестів.

Більша частина заборонних реакцій стосувалася протестів проти уряду та за федералізацію/відокремлення від України та припадала на південно-східні області. При цьому значно менше репресувалися не менш насильницькі передвиборчі та антикомуністичні протести.

На думку «Центру соціальних і трудових досліджень», стратегія заборон та інших негативних реакцій мала радше превентивний характер і була спрямована на точкове знешкодження небезпечних протестувальників, аніж на придушення протестів по факту.

Однак дослідники попереджають, що висока готовність держави вдаватися до заборон щодо протестів та вибірковий характер таких заходів можуть стати дуже небезпечними при погіршенні соціально-економічної ситуації в 2015 році, яка буде вимагати системних змін, а не розгонів незадоволених громадян.

 Поділитися