MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як навчитися розрізняти фейки

22.03.2015   
Юрій Чумак
В умовах «гібридної» війни, розв’язаної Росією проти України, негативну роль інформаційної агресії, що маскується під «новини», неможливо перебільшити. Як же навчитися розрізняти факти та вимисел, правдиву інформацію від вигаданих фейків?

Таку назву мав тренінг, що відбувся в рамках програми XII Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

21 березня у столичному Будинку кіно пройшов тренінг «Як навчитися розрізняти фейки» (fake – англ. – підробка), організатором якого виступила співзасновник проекту StopFake Марго Гонтар.

В умовах «гібридної» війни, розв’язаної Росією проти України, негативну роль інформаційної агресії, що маскується під «новини» неможливо перебільшити: мільйони людей піддаються пропаганді та звичайній брехні, що ллється на них з екранів телевізорів, з газетних шпальт та сторінок в Інтернеті. Як же навчитися розрізняти факти та вимисел, правдиву інформацію від вигаданих фейків?  

Марго Гонтар радила учасникам тренінгу, в разі підозри на фейковість новини, звернути увагу на:

- те, яким є її заголовок;

- героїв матеріалу (чи дійсно такі існують або вони є вигаданими або такими, що раніше ніколи не зустрічалися у матеріалах ЗМІ);

- яке джерело (першоджерело) повідомило цю новину;

- хто виступає в ролі експертів;

- чи відповідає заявлений час події дійсному;

- в якому контексті подається матеріал;

- чи використовуються у ньому загальні фрази, що призводять до маніпуляцій, на кшталт «як усім відомо», «всі розуміють», «кожен знає»;

- чи присутня емоційність тексту, «гарячі» прикметники, оціночні судження;

- наявність в якості «доводів» псевдонаукових термінів, посилань на Західні ЗМІ тощо.

В якості практичної вправи було запропоновано зайняття, побудоване за принципом «доказ від протилежного» – групи учасників самі створювали фейкові новини, а потім гуртом їх викривали.

В якості прикладу наведемо одну з таких псевдо-новин:


Облсоветы Западной Украины сносят памятники воинам-освободителям

На Западной Украине в преддверии 70-летия Великой Победы решили снести памятники советским воинам-освободителям, как «несущие сталинскую тоталитарную идеологию».

Депутат Тернопольского областного совета от «Правого Сектора» Андриян Шухевич написал на своей странице в «Фейсбуке», что, по его инициативе, большинство облсовета приняло решение: накануне «так называемого Дня Победы 9 Мая» снести все памятники «так называемым советским воинам-освободителям».

«На території Тернопільщини немає місця кам’яним та бронзовим опудалам червоних окупантів, які зі зброєю в руках насаджували терор та совєтську ідеологію». Андріян Шухевич 21.03.2015

Как заявил в интервью нашему порталу известный политолог-украинист Владимир Владимирович Затулин, для Западной Украины, к сожалению, всегда характерными были националистические «бандеровские» настроения. Для таких апологетов неонацизма фашистские прихвостни вроде Бандеры являются героями, им устанавливают памятники едва ли не в каждом селе, а советские воины, которые освободили край от нацистской нечисти, – считаются оккупантами.  

Вопрос состоит только в том, на каком рубеже остановится этот неонацистский шабаш, начало которому положил так называемый «евромайдан», и снесут ли памятники нашим героическим отцам и дедам только на Западной Украине или это коснется всех территорий, контролируемых киевской хунтой?!

Дмитрий Компотов,

Всероссийский информационный портал полной правды «Полуправда»


Як відмітили громадські активісти, щоб розвінчати даний фейк, достатньо відвідати офіційний сайт Тернопільської обласної ради, щоб пересвідчитися, що в її депутатському складі взагалі немає такого собі «Андріяна Шухевича». Тим більше, що на момент проведення останніх місцевих виборів, партія «Правий сектор» ще не була створена, отже, можливості балотуватися та обиратися від неї не існувало. Тому, які б «експерти» «політологи» та «україністи» як би не коментували народжений бурною фантазією «факт», не має факту події – немає й новини. Є лише черговий фейк (у нашому випадку – його насмішкувате створення учасниками тренінгу).

Додамо, що громадська ініціатива з перевірки фактів StopFake була започаткована 2-го березня 2014 р. Ініціаторами його створення стали випускники та студенти Могилянської школи журналістики та програми для журналістів і редакторів Digital Future of Journalism.

До проекту долучилося багато журналістів, маркетологів, програмістів, перекладачів та всіх, кому небайдужа доля України та її народу.

Основною метою співтовариства є перевірка і спростування перекрученої інформації і пропаганди про події, що відбуваються в Україні.

Нагадаємо, темою цьогорічного Фестивалю Docudays UA є саме пропаганда. Як не загубитися в облудних шарах пропаганди, як відрізнити правдиву інформацію від цинічної брехні, як цивілізованому світові вигравати в інформаційній війні з тоталітарними режимами, як в умовах напіввійськового стану не перетворити власні ЗМІ на пропагандистські джерела? – Відповіді на ці питання шукатимуть протягом усієї програми Фестивалю. Але головні з них, це – права людини, правда і свобода слова.

 Поділитися