MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Маємо право знати: до кого звертатись, кому телефонувати

31.03.2015   
Юрій Чумак
На жилому будинку у доступному для мешканців місці повинен вивішуватися список диспетчерських служб та інших відповідних організацій з зазначенням їхніх назв, адрес і номерів телефонів. У Чугуєві відтепер – вивішується.

В один далеко не прекрасний день водопровідний кран у моїй квартирі зашипів та відмовився постачати живлющу вологу. А без води, як відомо – ні туди й ні сюди! Бажаючи дізнатися причини такого природного катаклізму, я вирішив зателефонувати до відповідних комунальних служб. Ідея хороша, але де ж взяти потрібну контактну інформацію?

Не виявивши шуканих даних навіть на офіційному сайті Чугуївської міськради, подзвонив знайомому, який раніше працював у ЖРЕПі (житлово-ремонтному експлуатаційному підприємстві) та, дізнавшись потрібний мені номер телефону, передзвонив комунальникам. Вони, нарешті, і пояснили, що стався порив труби недалеко від району мого проживання, і аварія усувається.

Навіщо я викладаю всі ці банально-комунальні подробиці? – А задля того, щоб потім читачам була зрозуміла суть новації, яка зараз поступово впроваджується у м. Чугуєві Харківської област
Справа в тому, що пунктом 3.4.5 «Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій» (наказ про їх затвердження зареєстрований в Міністерстві юстиції України за № 927/11207 від 25 серпня 2005 р. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0927-05/conv/ та є чинним на всій території України) прямо передбачено:

«На жилому будинку у доступному для мешканців місці повинен вивішуватися список таких організацій з зазначенням їхніх назв, адрес і номерів телефонів:

 - власника жилого будинку;

 - виконавця послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій;

 - виконавця послуг з теплопостачання;

 - виконавця послуг з водопостачання та водовідведення;

 - виконавця послуг з газопостачання;

 - виконавця послуг з електропостачання;

 - державної пожежної охорони;

 - відділу міліції;

 - швидкої медичної допомоги;

 - санітарно-епідеміологічної станції;

 - аварійних служб житлового господарства, що забезпечують ліквідацію аварій у жилих будинках».

Цю норму й вирішила запровадити в одному, окремо взятому місті України – Чугуєві, – громадська організація «Чугуївська правозахисна група». Волонтер «Центру правової інформації та консультацій» ЧПГ Марина Іващенко виступила з ініціативою надрукувати паперові пам’ятки, на яких помістити вищезгадану інформацію, щоб жителі багатоквартирних будинків знали, куди і з яких питань звертатися.

Щоправда, міська влада від такої пропозиції відмовилася, повідомивши, що вона «вже готує» відповідні інформаційні таблички, які, зрозуміло, будуть якісніше і довговічніше паперових.

Прочекавши кілька місяців і, так і не дочекавшись появи обіцяних табличок, я написав міському голові депутатське звернення, в якому просив доручити відповідним комунальним службам «задіяти заходи щодо розміщення визначеної «Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій» інформації на жилих будинках у доступних місцях», і забезпечити публікацію цієї інформації на офіційному сайті Чугуївської міської ради та в комунальній газеті «Новости Чугуева».

На що отримав відповідь наступного змісту: «На виконання Вашого депутатського звернення від 05.02.2015 р. №11 Чугуївська міськрада та її виконавчий комітет повідомляють, що Комунальним житловим ремонтно-експлуатаційним підприємством м. Чугуєва розроблені зразки інформаційних табличок із зазначенням назв, адрес і номерів телефонів організацій, які надають послуги з обслуговування житлових будинків... Управлінням житлово-комунального господарства та екології Чугуївської міської ради на офіційному веб-сайті Чугуївської міськради розміщено інформацію з зазначенням телефонів диспетчерських і служб екстреного виклику та швидкого реагування м. Чугуєва. Відповідна інформація також буде опублікована в газеті «Новости Чугуева».

І справді, в міській газеті така інформація була надрукована. І на сайті міськради (якщо витратити годину-другу) перелік вищевказаних служб і телефонів тепер можна знайти.

А днями в центрі міста біля під’їздів житлових будинків з’явилися дійсно якісні інформаційні таблички, завдяки яким мешканці тепер знають, куди і з якими проблемами можна телефонувати.

Можливо, доцільніше було б розмістити ці таблички всередині під’їздів, а не зовні, щоб не піддавати згубному впливу дощів, вітрів і сонця.

Але, погодься, читач, все-таки здорово, що міська влада і комунальні служби відреагували позитивно і зробили те, що наказом Мінюсту було велено зробити ще в серпні 2005 року!

Хочеться вірити, що дані інформаційні матеріали незабаром будуть на всіх під’їздах всіх багатоквартирних будинків міста, а не тільки в центрі – в окрузі, від якого обрано депутата Чумака.

Юрій Чумак, депутат Чугуївської міської ради, член Харківської правозахисної групи

 Поділитися