MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кримськотатарське населення фактично змушують змінити місце проживання

02.04.2015   
Ольга Гончарова

Протягом року окупації кримського півострова близько 10 тисяч кримських татар були вимушені залишити свої домівки і перебратись на материкову Україну. Про це 1 квітня 2015 року повідомила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська. 

Як зазначає омбудсмен України, ті, хто вирішив залишитись, стають жертвами репресивних дій: викрадення, обшуків, неправомірної депортації. Мечеті і храми кримськотатарського населення постійно зазнають наруги, порушуються елементарні права людини на спілкування зі своїми рідними.

Валерія Лутковська наголошує, що є зовсім небагато можливостей захистити права жителів Криму.

«Практично є два варіанти. Варіант перший: звернутися до російської колеги з проханням вклинитись у ту чи іншу ситуацію, захистити і відповідно прослідкувати, яким чином діють органи окупаційної влади на території Криму. Зробити так, щоб їх дії були відповідні до міжнародних стандартів прав людини. І варіант другий: розповісти міжнародній спільноті про те, що відбувається сьогодні в Криму, надати максимально об’єктивно інформацію для того, щоб використати максимально міжнародний вплив на Росію з тим, щоби вона діяла відповідно до міжнародних стандартів», – каже Лутковська.

За словами російського представника Кримської польової місії з прав людини Андрія Юрова, існує велика проблема недостатнього висвітлення кримської ситуації як міжнародними, так і російськими ЗМІ, через що аудиторія не отримує об’єктивної інформації.

«Міжнародні ЗМІ висвітлюють Крим, коли є якась зручна дата, зручний привід. А в цілому, дуже мало інформації, практично ніякої, в російських ЗМІ теж саме», – каже Юров.

В свою чергу, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявляє про необхідність конкретних заходів, оскільки поновлювати права людей в Криму не вийде до його деокупації. 

«Нам треба сідати і виписувати конкретні механізми, зв’язки з Росією на всіх рівнях. Росія має відчувати на собі наслідки того, що вона там лютує стосовно людей», – сказав Чубаров. 

Сьогодні, 2 квітня стало відомо, що в Криму в селі Журавки Кіровського району проходять масові обшуки в будинках кримських татар.

Про це повідомляє кримська агенція QHA з посиланням на одну з місцевих жительок. Як зазначила співрозмовниця, правоохоронці обшукують будинки, не повідомляючи мети. 

«Обшуки проводяться й у російських хлопців, які спілкуються переважно із кримськими татарами», - розповіла вона. 

Крім того, стало відомо, що з ранку правоохоронці виставили в селі блокпости.

Перевіряються автомобілі, що в’їжджають, що й виїжджають із села, особливу увагу приділяють машинам із кримськотатарським прапором.

За матеріалами сайтів Радіо Свобода та Українська правдв

 Поділитися