MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ООН віднесла шифрування і анонімність в інтернеті до прав людини

31.05.2015   
Яніна Смелянська
У четвер Рада з прав людини Організації об’єднаних націй представила звіт засідання, присвяченого анонімності та шифруванню в інтернеті.

У четвер Рада з прав людини Організації об’єднаних націй представила звіт засідання, присвяченого анонімності та шифруванню в інтернеті. Головний висновок документа: можливість анонімного користування інтернетом і використання шифрування особистих даних і засобів комунікації необхідні і повинні розцінюватися як частина прав людини.

Засоби анонімізації і шифрування були названі «необхідними для того, щоб людина була вільна у вираженні своєї думки в цифрову епоху». У документі наголошується, що хоча такі засоби і можуть використовуватися зловмисниками для вчинення злочинів, той же самий телефон можна використовувати як для того, щоб задумати злодіяння, так і для повідомлень в поліцію.

Якщо приймати заборону на шифрування і анонімність на догоду тим, хто бореться з маргінальною меншістю - терористами і зловмисниками, будуть порушені права набагато більшого числа людей. Журналісти, громадські організації, члени етнічних і релігійних груп, активісти, студенти, художники та інші люди, які можуть піддаватися різним необгрунтованим переслідуванням і гонінням, можуть виявитися у вкрай вразливому становищі. Та й звичайні громадяни вправі розраховувати на те, що їхні дані в безпеці, а їхні листи не читає ніхто, крім безпосередніх адресатів.

Різні агентства і глави держав неодноразово висловлювалися в тому ключі, що сучасні засоби шифрування дозволяють терористам і злочинцям уникати відповідальності і ускладнюють роботу спецслужб.

Президент Сполучених Штатів Америки Барак Хусейн Обама неодноразово заявляв про необхідність ввести "чорні ходи" в програми для спілкування і в популярні додатки для смартфонів. Британський прем’єр Девід Кемерон в рамках передвиборної кампанії (а на виборах він знову переміг) клятвено обіцяв просувати заборону на засоби для онлайн-спілкування, які шифрують свій трафік і не мають «чорних ходів» для спецслужб. Директор ФБР скаржився Конгресу США на компанії Apple і Google, які домовилися впроваджувати засоби шифрування за умовчанням в свої майбутні мобільні продукти.

Але, очевидно, Рада з прав людини вирішила, що не можна обмежувати права більшості людей через кримінальні меншини. Очевидно, що введення будь-яких засобів і способів обходу шифрування, призначений виключно для «службового користування», привів би до ослаблення цього шифрування в принципі. Цікаво, які країни і уряди прислухаються до висновків комісії ООН?

Найвідомішим борцем з анонімністю поки залишається Китай. Там забороняють VPN, Tor і інші засоби шифрування і вимагають розкривати свою особистість для будь-якої активності в інтернеті. У Росії ці кошти поки офіційно не заборонені. Однак Роскомнадзор вже підтримав ідею заборони анонімайзерів, і намагаються призупинити поширення подібної по суті інформації про способи обходу заблокованих сайтів.

 

 Поділитися