MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Стрілянина по дітях у місті Козин Київської області: місцеві мешканці скаржаться, що до пляжів не підступитися

18.06.2015   
Яніна Смелянська
Кричущий випадок, днями стався в елітному селищі Козин на Київщині, який обурив місцевих мешканців. Охоронець одного з часних маєтків, пострілом з вогнепалу поранив дитину, яка хотіла попірнати в річку з ніби-то приватного пірсу. Місця відпочинку, якими може користуватися кожен, перетворилися на небезпечні.

Будинок, з якого стріляли, як і тисячі подібних, розташований в елітному районі столичного передмістя. Сотка землі тут може коштувати десятки тисяч доларів, тож, і будинки відповідні. А їхні власники ховаються від зайвих очей кількаметровими парканами та густими деревами.

Батьки постраждалого хлопця шоковані тим, що сталося. У селищі Козин на Київщині з розкішного особняка стріляли у дітей з дробовика за те, що вони купалися у водоймі біля будинку, власником якого є колишній заступник директора "Укрспецпекспорту" Георгій Мазуров. Натомість у міліції твердять: те, що стрілянина справді була, ще треба довести.

12-річний Валя демонструє сліди нещодавної пригоди. Він з друзями купався в річці, аж раптом вирішили стрибнути з місточка на іншому березі, але те, що над ними свистять кулі, зрозуміли не одразу.

"Там був охоронець, він там щось копався. Я почув якийсь звук. Він взагалі нічого не попереджав, стріляв, нічого не кажучи. Я почув спочатку звук, а потім, коли був у воді, відчув біль", - розповідає постраждалий хлопець.

Батько ж пораненого хлопця каже, що шокований тим, що сталося. Він розповів, що після інциденту його запросила до маєтку сімейна пара, назвалися господарями та все заперечували, охоронця чоловік теж бачив.

"Проникаюче поранення правої сідниці, діаметр - 3-4 мм, стан задовільний. Добре, що влучили в сідницю", - розповідає чоловік.

Власником будинку є Георгій Мазуров. Відповідна інформація зазначена у Земельному кадастрі, це також підтвердив і нардеп Антон Геращенко. За часів Януковича Мазуров був заступником директора державної компанії з торгівлі зброєю. Із журналістами спілкуватися у маєтку відмовилися.

Місцеві мешканці від такої нахабності в шоці - місця, де вони відпочивали десятиліттями, зникають щодня.

Люди змушені рибалити у непримітних хащах. Жителі Козина рибалять на цій річці з дитинства, але останніми роками до неї не підступитися, адже всюди приватна власність й охоронці. Аби порибалити, доводиться шукати закинуті території - ті, які поки не продали й не забудували.

Насправді ж будувати садиби на березі водоймища, тим паче зводити приватні пірси, в Україні заборонено законом. Згідно зі статтею 13 Конституції України, "земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси є об’єктами права власності українського народу… Кожний громадянин має право користуватися природними об’єктами права власності народу відповідно до закону."

Але власники елітних дач та будинків цим законом нехтують, кажуть юристи і наголошують, що забудова берегових ліній у власних інтересах – злочин.
От і мешканці Козина почали цікавитися законом, а також тими, хто живе за цими багатометровими парканами.

 Поділитися