MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чугуївські правозахисники представили результати своєї роботи

21.07.2015   
Георгій Кобзар
За 3 роки діяльності «Центру правової інформації та консультацій» у Чугуєві правозахисники надали 2 683 безоплатні правові консультації.

З результатами своєї діяльності ознайомили громадськість та журналістів фахівці Центру під час презентації, що відбулася нещодавно у Харкові.

Як повідомляє «Правовий простір», практичну користь та допомогу юристів «Центру правової інформації та консультацій» за першу половину 2015 року отримали майже 500 жителів м. Чугуєва та Чугуївського району. Всього за 3 роки діяльності Центру правозахисники надали 2 683 безоплатні правові консультації.

У найбільш суспільно значущих та резонансних випадках до захисту або представлення інтересів у суді залучався на принципах Pro bono, тобто, безоплатно і для суспільного блага, голова Чугуївської правозахисної групи, член Харківської правозахисної групи адвокат Роман Лихачов.

За словами координатора Центру Юрія Чумака, фахівці ЧПГ надали правову допомогу у складанні заяв/позовів до судів загальної юрисдикції та спеціалізованих судів 267 громадянам, десяткам – у підготовці апеляційних скарг. А двом заявникам допомогли скласти скарги до Європейського суду з прав людини. І більшість справ, за які бралися фахівці Центру, завершилися правовими перемогами в судовому порядку.

Голова ЧПГ Роман Лихачов розповів про найбільш резонансні справи, які правозахисники проваджують останнім часом. Так, 9 червня Печенізький районний суд поновив на посаді головного редактора газети «Печенізький край» Тетяну Сиром’ятнікову (правова допомога останній надавалася за підтримки Фонду стратегічних справ ХПГ). 25 червня в Окружному адміністративному суді міста Києва слухалася справа за позовом ЧПГ до Кабінету Міністрів про необхідність підвищити прожитковий мінімум в Україні. У Харкові триває розгляд кримінальної справи за обвинуваченням чоловіка у вбивстві гея, що сталося на ґрунті ненависті.

Значну частку у діяльності Центру займають правопросвітницькі заходи, для проведення яких правники розробляють інформаційні матеріали. Так, фахівці Чугуївської правозахисної групи розробили 18 пам’яток (буклетів) з найбільш вагомих для населення правових питань. Зокрема, тільки у 2015 році підготували та випустили 4 таких буклети:
1. Права та пільги, передбачені державою для учасників АТО.
2. Ти і міліція. Як захистити свої права.
3. Телефони диспетчерських та служб екстреного виклику і швидкого реагування у м. Чугуєві.
4. У випадку порушення права на інформацію слід звертатися до Омбудсмана.

Майже 50 інформаційних стендів виготовлені та розміщені в органах влади м. Чугуєва та Чугуївського району, а також у правоохоронних органах та військових частинах, що дає змогу підвищувати правові знання мешканців району. Інформація й напрацювання, отримані в ході реалізації проекту, у вигляді брошур регулярно поширювалися серед зацікавлених органів влади й місцевого самоврядування.

Проведення прийомів громадян у приміщеннях громадських приймалень Чугуївської райдержадміністрації та Чугуївського міськвиконкому зменшило навантаження на юристів райдержадміністрації, апарату райради та міськвиконкому.

Як показують оброблені статистичні дані, «портрет заявника», який звертався до Центру, такий – це жінка-жителька міста, частіше віком 45-59 років або похилого віку, яка не працює, як правило, пенсіонерка. Більшість з правових проблем, з якими зверталися жителі району, стосувалися права власності, земельних питань та соціального забезпечення ветеранів і людей похилого віку, а також, останнім часом, вимушених переселенців та військовослужбовців.

Завдяки проведенню виїзних прийомів, «Днів правової допомоги ветеранам», особистого прийому з правових питань підоблікових кримінально-виконавчої інспекції, внутрішньо переміщених осіб, безоплатну правову допомогу отримали вразливі групи Чугуєва та Чугуївського району – люди похилого віку та пенсіонери, вимушені переселенці, діти війни та ветерани, «умовно» засуджені.

Нагадаємо, діяльність «Центру правової інформації та консультацій» ЧПГ здійснювалась за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 Поділитися