MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Право для «чайника»: я – громадянин!

28.08.2015   
Юрій Нужний
Правозахисники провели для переселенців, що живуть з ВІЛ, своєрідний лікнеп у питаннях захисту прав і свобод людини.

Кожного дня українцям доводиться чути словосполучення «права людини», від частого використання якого відбувається певна «інфляція» даного терміну. Проте далеко не всі взагалі розуміють, що таке права, та не знають, як їх відстоювати.

Зараз в нашій країні у вразливому становищі опинилися внутрішньо переміщені особи, яким довелося рятуватися від військових дій на Сході України. Але найбільш складно доводиться тим вимушеним переселенцям, які живуть з ВІЛ/СНІД. Крім загальних питань, характерних для всіх ВПО, людям з ВІЛ складно отримати відповідні діагностику та лікування, ті з них, хто проходять курс замісної підтримувальної терапії, нерідко мають великі проблеми у спілкуванні з правоохоронцями, упереджене ставлення частини суспільства до інфікованих на ВІЛ призводить до дискримінаційних проявів при навчанні, працевлаштуванні тощо.

Тому міськрайонна громадська організація «Чугуївська правозахисна група» у партнерстві з низкою інших неурядових організацій взялася за правове навчання вимушених переселенців, які живуть з ВІЛ/СНІД на Харківщині. Правозахисники запропонували цим людям, а також громадським активістам, що опікуються проблемами ВПО, пройти своєрідний лікнеп у питаннях захисту прав і свобод людини.

Інформацію про навчання та запропоновану тематику тренінгів було поширено через Харківський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом, ряд НГО та у соціальних мережах.

І 28 серпня базі облцентру профілактики та боротьби зі СНІДом відбувся 1-й із запланованих тренінгів за даною програмою: «Право для «чайника»: я – громадянин!»

На захід були запрошені переселенці, які живуть з ВІЛ та активісти громадських організацій «Харківський обласний благодійний фонд «Парус» і «Благодійний фонд «Авалон».

Тренінг було побудовано за такою програмою:
1. Що таке права людини? – сесію провів заступник голови Чугуївської правозахисної групи Юрій Чумак.
2. Правові проблеми вимушених переселенців та юридичні шляхи їх вирішення, – юрист ЧПГ Орися Пекареніна.
3. Основні права людей, які живуть з ВІЛ, – експерт БФ «Парус» Тетяна Жуга.

Навчання проходило у цікавій інтерактивній формі. По його закінченні правозахисники надали індивідуальні консультації учасникам заходу, роздали правові пам’ятки, підготовлені Чугуївською правозахисною групою, а також презентовані Харківською правозахисною групою.

Передбачається, що найближчим часом будуть організовані ще 4 тренінги для даної цільової групи, що дозволить вимушеним переселенцям, які живуть з ВІЛ, отримати знання та практичні навички, необхідні для відстоювання власних прав і законних інтересів.

Зазначимо, що навчальний захід було проведено в рамках реалізації проекту «Підвищення правових знань та надання правової допомоги ВПО, які живуть з ВІЛ, на території Харківської області на системному рівні», що фінансується Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (ПРООН).

 Поділитися