MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Львівські враження

17.09.2015   
Інна Сухорукова

В цьому році видавництво «Права людини» Харківської правозахисної групи вперше взяло участь у Львівському форумі видавців, що відбувається у Львові кожного року. Ми привезли на форум майже всі наші книжки, що вийшли у видавництві ХПГ з 2000 року.

Форум відбувався у Палаці мистецтв -  великому будинку у самому центрі Львова. На форум з’їхалися видавці майже з усієї України. На форумі відбувалися презентації книг, які щойно вийшли з друку.

Враження від львівського форуму дуже позитивне. По-перше, його відвідало безліч людей. Складалося враження, що майже всі мешканці Львову цікавляться цією подією. Палац мистецтв був переповнений. Тішить те, що видання ХПГ привернули до себе велику увагу. Відвідувачі форуму цікавилися і історико-біографічними, і юридичними виданнями.

Особливо часто купували книгу Міхаїла Хейфеця «Українські силуети», яку видавництво ХПГ випустило з друку незадовго до форуму. Ця книга вперше надрукована українською мовою, і до неї увійшли документи, яких не було у попередньому виданні цієї книги (тритомнику М.Хейфеця), який ХПГ видало раніше.

В один з днів форуму ми зробили презентацію цієї книги в Музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», що розташований у Львові в приміщенні тюрми, де розміщувалися каральні органи трьох окупаційних влад: польської, радянської та німецької. Це перший в Україні музей-в’язниця. Там же була і виставка, на якій представлена інформація про представників дисидентського руху, життя та діяльність яких значною мірою пов’язані зі східноукраїнськими областями – Харківською, Донецькою та Луганською, а також і експозиція книг – спогадів про дисидентів. Виставку відвідали багато львів’ян і гостей форуму.

Під час презентації спогадів дисидентів Євген Захаров, Василь Овсієнко і Зорян Попадюк розповідали про автора, про його перебування у таборах і контакти з представниками національно-визвольного руху, про те, як автор писав свої спогади.

В середині 70-х років Хейфец був заарештований Ленінградським КДБ за статтю про Йосипа Бродського. В цій статті він вперше назвав Бродського геніальним поетом. Вірші Бродського видали закордоном з передмовою іншого автора. Але в КДБ була оперативна інформація, що передмова була написана саме Хейфецем. На цей час Бродського вже вигнали з СРСР, він перебував за кордоном, . Друзі, які залишилися в Ленінграді вирішили зібрати і видати всі його твори. Марамзін запропонував Хейфецу написати передмову, але потім вирішив, що вона надто наявно антирадянська і може зашкодити виданню. Тому передмову до збірки написав інший автор, а стаття Хейфеца знаходилася у нього вдома. Один з її примірників потрапив через стукача до КГБ. І хоча закордоном стаття не друкувалася, Хейфецу пред’явили звинувачення у антирадянській пропаганді з метою підриву радянської влади (ст.70 УК РСФСР). Він отримав термін п’ять років ув’язнення і три роки заслання.

В таборах він і зустрівся з в’язнями – українцями: Чорноволом, Овсієнком, Попадюком, Василем Стусом.

Український національно-визвольний рух справив на історика і літературознавця Хейфеця надзвичайне враження. Він і особисто товаришував з деякими українськими дисидентами.

Потім, після відбуття терміну, КДБ примусило Хейфеца емігрувати до Ізраїлю, Його враження від перебування у таборі вилилися у спогади: «Українські силуети». Поштовхом до написання цієї книги був другий арешт Стуса, якого, як і Бродського, Хейфец першим назвав великим поетом.

Ще в таборі Хейфец вивчав українську мову, вивчав напам’ять вірші Стуса і передавав х на волю. Таким чином ці вірші збереглися.

Про все це розповідали на презентації колишні дисиденти Зорян Попадюк і Василь Овсієнко.

На презентації, як і взагалі на форумі, було багато молоді, що є дуже важливим. Бо саме молодь повинна знати, вивчати і передавати в поколіннях справжню історію України.

Серед наших покупців – тих, хто цікавився виданнями ХПГ було дуже багато молоді.

Друга презентація в рамках форуму  була присвячена щойно надрукованій книжці «Тюремные дневники» Ігоря Завадського, відомого акордеоніста, якого за часів Януковича посадили за грати за безпідставним звинуваченням у педофілії. Незважаючи на те, що справа грубо сфальсифікована, а докази підроблені, суд 1-ї інстанції засудив Ігоря Завадського до 13 років ув’язнення, а його продюсера  Андрія Бригіду до 7-ми років.

Із щоденника випливає вся безпідставність і нахабство цих звинувачень. ХПГ видало цю книжку якраз тоді, коли почалися слухання в цій справі у Вищому апеляційному суді. Будемо сподіватися, що в нові часи жорстокість і брутальність каральної системи вже не є такою відвертою і надії Ігоря Завадського на справедливість збудуться.

Багато книг у ХПГ придбали для бібліотек різних вишів. Покупці зазвичай спілкувалися з нами, розпитували про нашу роботу, про захист прав людини, про історичні постаті дисидентів. Це спілкування було цікавим і корисним.

Взагалі Львів вражає духом свободи і розкутістю. Тому наша присутність на форумі була дуже приємною.

А ХПГ заявило про себе як потужне і необхідне суспільству видавництво. Певну кількість книг ми залишили в Музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». Книжки і надалі будуть розповсюджуватися.

 

 Поділитися