MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд над Савченко – вершина цинізму, навіть за мірками путінської Росії

10.10.2015   
Сергій Григор’єв

Показовий судовий процес над українкою Надією Савченко навіть за мірками путінської Росії демонструє вищий ступінь цинізму, – зазначає The Wall Street Journal.

Американське видання задається питанням, яким чином в юрисдикції російської влади міг опинитися український офіцер, захоплений у східній Україні, і версію російських прокурорів, згідно з якою «ополченці» звільнили її, а потім вона перейшла кордон з власної волі, WSJ називає «сумнівною».

Як відзначає видання, найбільш схоже на правду те, що Савченко була захоплена «підтримуваними Росією повстанцями» і вивезена з території України.

WSJ підкреслює, що це не просто суд. З моменту захоплення Савченко стала відома в Україні, була обрана в український парламент. «символом боротьби за Україну», що, ймовірно, тільки підвищило її «цінність» у Москві, – зазначають у виданні.

Американська газета підкреслює, що це не єдиний випадок в іграх Кремля, коли захоплений бранець перетворюється на батьківщині на національного героя, що підвищує його «вартість» при обміні. WSJ нагадує про співробітника естонської поліції безпеки Естоні Кохвере. Рік тому він був викрадений на території Естонії, в Росії його звинуватили у шпигунстві.

«Подібні провокації триватимуть доти, доки Захід буде демонструвати готовність змиритися з агресією Путіна – від Латакії до Луганська», – підкреслює WSJ.

Надія Савченко звинувачується владою РФ у вбивстві двох російських журналістів в Луганській області, в замаху на вбивство і незаконному переході кордону. Вона свою провину не визнає.

Так, 7 жовтня 2015 року, в ході судового допиту співробітника ФСБ по Воронезькій області Олексія Почечуєва українка наділа на голову пакет і запитала: «Ви впізнаєте мене в такому вигляді? Бачите мене?»

Таке питання було поставлене невипадково, адже, за даними адвокатів Савченко, її в Росію вивезли з пакетом на голові. Весь цинізм російського «правосуддя» полягає в тому, що тепер українку звинувачують ще й у «незаконному перетині кордону».

Під час попередніх засідань суд заслухав свідчення Савченко, а також допитав ряд потерпілих і свідків.

У ході допиту Савченко заявила, що не володіє навичками коригування артилерії. Також вона розповіла, що в момент загибелі російських журналістів вона на автомобілі сестри вивозила поранених військових.

Нагадаємо, Надія Савченко, яка воювала у складі українського батальйону «Айдар», була взята в полон бойовиками в червні 2014 року в Луганській області. Наприкінці липня 2015 року над нею розпочався так званий «судовий процес».

 Поділитися