MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Петиції Президенту: чого прагнуть українці?

19.10.2015   
Юрій Чумак
На підтримку електронної петиції протягом 3-х місяців має бути зібрано не менше 25 тис. підписів громадян, після чого приймається рішення про її розгляд. Вивчити звернення повинні протягом 10-и робочих днів з початку розгляду, для чого в Адміністрації Президента створюються спеціальні робочі групи.

28 серпня 2015 року Президент Петро Порошенко підписав указ, в якому затвердив порядок розгляду електронних петицій на свою адресу. У документі було зазначено, що новий механізм дозволить забезпечити реалізацію права громадян на звернення до Президента, про що йдеться в ч. 2 ст. 102 Конституції України і в Законі України «Про звернення громадян».

«Введення петицій – це реальний механізм прямого звернення громадськості до Президента», – заявив заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків. За його словами, ініціював цю ідею сам Петро Порошенко.

Українці активно стали користуватися даним сервісом. До Президента вже надійшли петиції щодо призначення М. Саакашвілі прем’єр-міністром України, відміни грошової застави для корупціонерів, зняття депутатської недоторканності, впровадження електронної системи голосування з відбитком пальців у Верховній Раді, скасування акцизу на імпорт автомобілів, збільшення міри покарання державних службовців за хабарництво, законодавчого затвердження права громадян України на захист, можливості дострокового відкликання будь-якої вибраної особи, що не виправдали довіри виборців та інші.

Поміж петицій є й явно жартівливі, на кшталт «Дарта Вейдера – в прем’єр-міністри України».

На сьогоднішній день свого розгляду очікують десятки колективних звернень, серед яких найбільшої підтримки здобули такі:

1. Зменшення кількості депутатів Верховної Ради України до 100 осіб. (Залишився 41 день, вже підтримали 27 862 чол.). Текст електронної петиції:
Кількість членів українського парламенту є спадком радянської окупації. У парламенті Московії так само 450 депутатів. Задля економії коштів і зменшення тягаря для українців, якими є 450 депутатів просимо здійснити зменшення чисельності найнятих менеджерів, народних депутатів утриманців платників податків до 100 чоловік. Скорочення надмірної кількості чиновництва варто було б почати саме зі зменшення їх кількості щонайменше до ста.

2. Дать гражданство иностранцам,которые защищали и защищают Украину в зоне боевых действий! (Залишилось 42 дні, вже підтримали 26 031 чол.). Текст електронної петиції:
Прошу Вас выполнить своё обещание и дать гражданство иностранцам,которые брали и берут участие в боевых действиях с Российским оккупантами сражаясь за Украину!

3. Прекратить подачу электроэнергии произведенной в Украине на временно оккупированную территорию АР Крым. (Залишився 51 день, вже підтримали 26 028 чол.). Текст електронної петиції:
Данной петицией я прошу выразить народную поддержку решительным действиям Президента Украины, направленным на усиление давления на оккупационные власти Крыма… Доходит до абсурда – снабжая электроэнергией оккупационный строй в Крыму, Украина сама вынуждена покупать электричество у соседа-агрессора.

4. Відповідальність депутатів всіх рівнів перед виборцями шляхом складання повноважень у місячний строк, при невиконанні передвиборчих обіцянок. (Залишилось 79 днів, вже підтримали 25 698 чол.). Текст електронної петиції:
Кандидати у депутати всіх рівнів, а також мери і президент повинні скласти з себе повноваження у місячний строк, якщо вони не будуть виконувати свої передвиборчі обіцянки. А сама передвиборча програма повинна містити конкретні пункти декларованих намірів у конкретні строки.

5. Зупинити рейдерське захоплення санаторію «Лермонтовський». (Залишився 51 день, вже підтримали 25 666 чол.). Текст електронної петиції:
«Лермонтовский» – один з небагатьох збережених одеських санаторіїв з багатолітніми традиціями ефективної реабілітації, чудовим колективом, унікальними методиками оздоровлення та перспективою подальшого розвитку на користь пацієнтів. Але є в нього один недолік – він розташований на першій лінії від моря в центрі міста у власному парку площею 10 гектарів, завдяки чому на протязі історії свого існування на користь одеситів, неодноразово ставав об’єктом рейдерських атак...

Нагадаємо, на підтримку електронної петиції протягом трьох місяців має бути зібрано не менше 25 тис. підписів громадян, після чого приймається рішення про її розгляд. Вивчити звернення повинні протягом десяти робочих днів з дня опублікування інформації про початок розгляду, для чого в Адміністрації створюються спеціальні робочі групи.

В АП обіцяють залучати для опрацювання петицій представників компетентних органів, інститутів громадянського суспільства, експертів, фахівців тощо. Ті звернення, які не входять до сфери компетенції Президента, будуть передані в органи, що мають необхідні повноваження.

Якщо петиція буде визнана доцільною, то вона буде реалізована за допомогою акту Президента або винесена у вигляді законопроекту на розгляд Верховної Ради. Адміністрація Президента бере на себе підготовку таких проектів і законодавчих актів.

 Поділитися