MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Результати поточного спостереження КВУ за ходом передвиборчої кампанії в Харківській області

22.10.2015   
Останні вихідні перед виборами відзначилися феєрією гастрономічного підкупу виборців. У Харкові мешканців переконували мішками картоплі і капусти від «Відродження», також роздавали вареники на вулиці від деяких кандидатів «Нашого краю».

Діяльність ТВК

В цілому діяльність ТВК проходила в нормальному режимі. Проте декілька скандалів не дозволяють говорити про відсутність проблем у цій сфері.

По-перше, це – «епопея» з реєстрацією регіональної організації політичної партії «Опозиційний блок» у Харківській області. Постановою від 9 жовтня 2015 року № 411 Центральна виборча комісія достроково припинила повноваження усього складу Харківської обласної виборчої комісії, у зв’язку з «одноразовим грубим порушенням нею Конституції України та Закону України «Про місцеві вибори» (відмова в реєстрації списку кандидатів в депутати до Харківської обласної ради від Регіональної організації політичної партії «Опозиційний блок» в Харківській області).

Зазначену постанову ЦВК вже колишній голова Харківської ТВК Олександр Коновал назвав помилковою: «Опозиційний блок» порушив порядок висування кандидатів, партія була відсутня в реєстрі Мін’юсту станом на 30 вересня 24:00, і, найвагоміше, – застава була сплачена фізичною особою, а не партійною організацією.

13 жовтня вже новий склад обласної ТВК проголосував за рішення відмовити в реєстрації кандидатів від цієї партії, за яке проголосували 13 членів комісії з 16 присутніх.

Харківський окружний адміністративний суд постановою від 10 жовтня підтвердив правомірність дій Харківської обласної виборчої комісії відносно відмови «Опоблоку» в реєстрації кандидатів у депутати. Тобто, рішення Харківської обласної виборчої комісії про відмову в реєстрації кандидатів від регіонального осередку «Опозиційного блоку», фактично, підтверджено в судовому порядку.

14 жовтня надрукували виборчі бюлетені по виборах в Обласну раду без Опозиційного блоку. Пізно ввечері Харківський апеляційний адміністративний суд вказав на процесуальні помилки Харківського окружного адміністративного суду, але зазначив, що по суті, рішення Харківської обласної виборчої комісії про відмову в реєстрації кандидатів у депутати від «Опозиційного блоку» було вірним.

Тоді ЦВК 18 жовтня своїм рішенням зареєструвала 105 кандидатів у депутати Харківської облради, включених до виборчого списку партії «Опозиційний блок» у Харківській області у багатомандатному виборчому окрузі. Щоправда, «встановлено наявність підстав для відмови в реєстрації окремих осіб», – йдеться про М.М. Добкіна, О.М. Гнєзділову та А.В. Кобзаря. Харківську ТВК зобов’язано видати представнику «ОБ» посвідчення відповідних кандидатів у депутати встановленої форми.

Також рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 7 жовтня було скасовано постанову Харківської обласної ТВК про відмову в реєстрації списку кандидатів «Блоку Дарта Вейдера»

17 жовтня Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов партії «Відродження» до Харківської міської виборчої комісії і скасував її постанову від 14.10.2015 № 125, в якому «Відродження» зобов’язувалося втриматися від порушення Закону в частині розміщення агітаційних матеріалів на деяких вулицях Харкова, за що партії було винесено попередження.

Ще один прояв суддівської «творчості» відбувся у Чугуєві. Дехто В’ячеслав Квасніков примудрився зареєструватися одночасно кандидатом на посаду Введенського селищного голови – як самовисуванець, та кандидатом у депутати до Чугуївської районної ради – від партії (ВО «Центр»). Що суперечить чинному Закону «Про місцеві вибори». За скаргами опонентів, відповідними ТВК було скасовано його реєстрацію в обох випадках. Однак Квасніков подав адміністративні позови – до Чугуївського міського суду (на рішення Введенської селищної комісії) та до Харківського окружного адміністративного суду – на рішення Чугуївської районної ТВК. І Чугуївський міський суд, всупереч законодавству, використовуючи юридичну еквілібристику… поновив Кваснікова в якості кандидата на посаду Введенського селищного голови.

Бюлетені

Згідно з ч. 3 ст. 74 Закону України «Про місцеві вибори», текст виборчих бюлетенів для голосування затверджується відповідними територіальними виборчими комісіями не пізніш як за 17 днів до дня голосування, тобто до 7 жовтня, включно.

У визначений Законом строк Харківська обласна виборча комісія, постановою від 7 жовтня затвердила текст виборчих бюлетенів по виборах депутатів Харківської обласної ради 25 жовтня 2015 року. Однак після реєстрації «Опозиційного блоку» та «Блоку Дарта Вейдера» ЦВК зобов’язала ОВК до 19 жовтня провести повторне жеребкування щодо визначення номерів місцевих організацій партій для розміщення їх назв у виборчому бюлетені з виборів депутатів Харківської облради. У понеділок вночі Харківська обласна виборча комісія затвердила текст бюлетеня, але без жеребкування, в якому під номером 14 значиться «Блок Дарта Вейдера», а під номером 15 – «Опозиційний блок». Всі інші номера залишилися без змін. Отже, в даному випадку вже відбулося порушення строків виготовлення поліграфічними підприємствами виборчих бюлетенів (до 14 жовтня).

Текст бюлетеню Харківська міська виборча комісія затвердила 08.10.2015 – пізніше встановленого Законом терміну. Затримка у затвердженні тексту виборчого бюлетеня комісія виправдовувала тим, що не всі партії були ознайомлені із текстом бюлетеня і не надали до комісії письмові підтвердження того, що вони з текстом бюлетеня ознайомилися. Після затвердження тексту виборчого бюлетеню комісія на наступних засідання виправляла помилки, які були допущенні у прізвищах кандидатів в депутати.

Утворення дільничних виборчих комісій

Виборчий процес у місті Харкові виявляє складність вирішення питання щодо формування дільничних виборчих комісій. Навіть в останній день їх формування (9 жовтня), Харківська міська виборча комісія мала чималий клопіт у доборі членів ДВК в мінімальній кількості. Але ДВК все ж були сформовані вчасно.

Враховуючи те, що суб’єкти виборчого процесу (політичні партії, які подали списки кандидатів в депутати та кандидати на посаду міського голови) в недостатній кількості подали кандидатури до складу ДВК, за даними Харківської міської виборчої комісії, мінімальний склад ДВК становить по місту Харкову приблизно 70 відсотків.

Жеребкування при процедурі формування дільничних виборчих комісій ускладнень не мало, навіть у більшості ДВК при їх формуванні жеребкування не проводилося.

З огляду на те, що місцеві організації політичних партій відчувають не тільки кадровий голод, але й нерідко – і певний фінансовий, парторганізаціям не завжди вдавалося укомплектувати ДВК своїми представниками.

Випадки доукомплектовуванням складу ДВК за поданням голови Харківської міської виборчої комісії були поширеними. У Чугуївському районі практично в усіх ДВК довелося доукомплектовувати склад за поданням голови ТВК – від 1 до 8 членів. В Лозівському районі таким чином на усіх ДВК замінено від 3 до 5 членів комісій. У м. Лозова на 37 ДВК замінено 50 членів. Куп’янськ: всього членів ДВК – 370, доукомплектовано за поданням голови ТВК – 74 (20%).

Перші засідання ДВК в цілому відбулися вчасно. Втім, деякі дільничні виборчі комісії скаржаться на відсутність канцелярських товарів. Також відбуваються ротації в складі ДВК.

Списки виборців

Органи ведення Державного реєстру виборців попередні списки виборців видали дільничним виборчим комісіям вчасно (до 11 жовтня). Порушення при передачі списків виборців не спостерігалися, процедуру при їх отриманні ДВК було додержано.

Виборці наразі дуже повільно приходять до дільниць перевірити себе у списках виборців. Так, по Чугуївському району було лише 12 заяв (на 37,5 тис. виборців) про уточнення у попередніх списках виборців, більшість яких стосуються виправлення певних помилок і неточностей. «Мертвих» душ наразі не зафіксовано.

Інформації про судові провадження з приводу порушення права громадян стосовно ведення Державного реєстру виборців не надходило. Певною проблемою є те, що існує багато дільниць, на яких відбуватиметься голосування по декільком округам, а списки видані єдині на ДВК. Так, у Чугуєві з 17 дільниць на 14 обиратимуть місцевих депутатів у 2-х округах та на 2 – у 3-х округах (ще 1 є спеціальною). До 22 жовтня до ДВК повинні бути передані вже уточнені списки виборців. Зміни та уточнення до уточненого списку виборців можуть бути внесені 18 години останньої суботи перед днем голосування. Нагадаємо, у день голосування зміни до уточненого списку виборців не вносяться!

Передвиборна агітація

Політичні партії «Відродження», «Наш край», «Батьківщина», «Громадський рух «Народний контроль», «Солідарність», «Волонтерська партія України», «УКРОП», «Сила людей», «Об’єднання «Самопоміч», «Партія пенсіонерів України»; кандидати на посаду Харківського міського голови І. Балута та А. Родзинський поширюють політичну рекламу через відповідні партійні друковані видання, а Ю. Сапронов – через газету «Харьковский курьер».

На Харківських телеканалах та в інших ЗМІ кандидати з’являються під різними приводами. На телеканалі А/ТВК часто проходить політична реклама партії «Народний контроль», на телеканалі «Simon» – партії «Солідарність», а на «7 каналі» рекламують партію «Відродження». ЗМІ широко застосовують так звану «джинсу» (замовні матеріали, які не маркуються як передвиборна агітація). Наприклад, ледь не у кожному випуску новин «АТН» виставляють сюжети про Анатолія Родзинського, Олександр Давтян часто з’являється на телеканалі «Simon». За діючого міського голову Геннадія Кернеса свої сюжети розповсюджує «7 канал».

Зовнішню рекламу активно використовують у своїй агітації політичні партії «Відродження», «Самопоміч», «Наш край», «Солідарність», «Батьківщина», «Волонтерська партія України», «Громадський рух «Народний контроль», «УКРОП» та кандидати на посаду Харківського міського голови Т. Сітенко, О. Давтян, Г. Кернес.

Агітаційні намети встановили політичні партії «Відродження», «Волонтерська партія України», «Батьківщина», «Солідарність», «Об’єднання «Самопоміч», «УКРОП», «Громадський рух «Народний контроль», «Партія пенсіонерів України».

Поширеними формами агітації є зустрічі кандидатів із виборцями та розповсюдження друкованих матеріалів політичної реклами.

Явне порушення в Харкові – політична агітація на будівлях комунальної власності та міському транспорті. Так, декілька днів на будівлі Держпрому «красувався» агітаційний матеріал партії «Наш край». Хоча ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» недвозначно говорить про те, що заборонено розміщувати політичну рекламу на пам’ятках архітектури та будівлях комунальної власності – якою і є Держпром.

У Харкові вже кілька тижнів мешканці міста помічають трамваї, тролейбуси та автобуси, з навішаною на них рекламою, у вигляді назви партії «Відродження», яку на місцевих виборах очолив нинішній міський голова Геннадій Кернес. Помітні банери політсили з’явилися і на виходах зі станцій метрополітену.

А банер кандидата в мери Олександра Давтяна розмістили на будівлі залізничного Південного вокзалу, що теж заборонено.

За нашою інформацією, у школах Чугуєва відбуваються збори «активів батьківських комітетів», на яких чиновники відділу освіти радять усім голосувати за діючого міського голову Галину Мінаєву. А спроби кандидата в мери Валерія Бєлєвцова зустрітися з вчителями зазнала невдачі, оскільки останньому заявили, що «школа – не місце для агітації».

Зафіксовано й випадки застосування «брудних технологій». Так, 17 жовтня у Лозовій через поштові скриньки жителів мікрорайону поширювалася газета «Жёлтый крокодил» з ознаками чорного піару відносно кандидата на посаду Лозівського міського голови С. Степанова.

У Дзержинському районі Харкова у поштові скриньки розклали листівки без вихідних даних від т.з. «Комітету виборців 7 округу» з відомостями, які не відповідають дійсності і можуть заплутати виборців. У агітці вказувалось, кандидатів від яких політсил не буде на даному окрузі, тож виборців агітували не голосувати за ці політичні партії, вказуючи перелік, на думку замовників листівок, «прохідних» і «непрохідних» партій. Громадяни викликали поліцію, яка зафіксувала порушення виборчого законодавства.

Підкуп виборців, побиття та залякування

Порушником Закону виявилися кандидати від партії «Солідарність», – політичної сили Президента України. Сигнали щодо підкупу пенсіонерів безкоштовними наборами ліків (так званої «Аптечки здоров’я») неодноразово надходили протягом останніх двох тижнів.

Микола Кривенко – керівник АТП №16350 у м Чугуєві Харківської області, що балотується до Харківської обласної ради від партії «Наш край», організовує безоплатні автобусні рейси до «Екопарку» Фельдмана (спочатку такі здійснювалися на пільгових умовах – за 15 грн.). Крім того, спільно з міським головою Галиною Мінаєвою (кандидатом на посаду мера від «Нашого краю») 14 жовтня провели безоплатний проїзд на всіх міських автомаршрутах.

А останні вихідні перед виборами відзначилися феєрією гастрономічного підкупу виборців. У Харкові мешканців переконували мішками картоплі і капусти від «Відродження», роздаючи їх з брендованих автомобілів у дворах, також роздавали картоплю і вареники на вулиці від деяких кандидатів «Нашого краю». А в Ізюмі були мука і пиво. Пивне свято організував один з кандидатів у мери – власник місцевої пиво-бази, а один кандидат у депутати підійшов до питання підкупу більш уважно, – він просто влаштував розпродаж борошна за 1 грн., але вимагав прийти зі своєю тарою.

Відбулися і геть кричущі випадки прояву агресії:

- 1-го жовтня кандидата на посаду Харківського міського голови А. Родзинського побив невідомий чоловік. Біля 23:30 А. Родзинський підійшов до під’їзду, де мешкає, і на нього напала невідома особа, яка завдала йому тілесних ушкоджень, наносячи удари битою по голові, а 12 жовтня невідомі закидали офіс партії «Громадський рух «Народний контроль» пустими пляшками, розбивши скло;

- 2-го жовтня невідомі особи в камуфляжах та балаклавах у кількості 4-х чоловік біля станції метро «Маршала Жукова» здійснили напад на агітаторів партії «Відродження». В палатці знаходилися 2 агітатори, які зазнали ударів.

Харківське обласне відділення КВУ висловлює надію, що правоохоронні органи наддадуть належну правову оцінку всім фактам порушення на Харківщині не тільки виборчого законодавства, але й Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України, що послугує запобіжником протиправним діям в день виборів 25 жовтня.

Харківське обласне відділення ВГО «Комітет виборців України»

 Поділитися