MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Росія замість «руської весни» влаштовує «балканську осінь»?

17.11.2015   
Юрій Шершень
Росія «бочку котить» на Балкани. Бочку з порохом. Про це прямо говорять у Чорногорії та Болгарії.

Росія звернула свій погляд на Балкани і має намір розгорнути гібридну війну в регіоні, спрямовану на дестабілізацію всієї Європи. Про це заявив президент Болгарії Росен Плевнелієв, – пише британське видання The Independent.

«Починаючи з 25 жовтня, на веб-сайти Ради міністрів, парламенту та центральної виборчої комісії були здійснені кібератаки в безпрецедентних масштабах. А з часів анексії Криму ми зафіксували в 10 разів більше порушень російськими військовими літаками», – зазначив Плевнелієв.

Президент Болгарії впевнений, що останні атаки ще раз підтверджують те, що це гібридна війна Росії, влада якої намагається вплинути на західні країни, використовуючи пряму і непряму агресію.

«Найефективніший спосіб для Росії дестабілізувати Європу – через Балкани. Тому пан Путін робить упор на це. Наше послання до ЄС, до генерального секретаря НАТО, нашим партнерам і західним союзникам – Балкани мають бути в самому центрі європейської політики безпеки», – наголосив Плевнелієв.

Можливим приводом для люті Путіна стало те, що нещодавно Болгарія заборонила проліт через країну російського літака до Сирії.

Нагадаємо, що й у Чорногорії звинувачують Росію в намаганні організувати переворот.

Так, наприкінці жовтня прем’єр-міністр країни Міло Джуканович заявив, що саме РФ разом з сербськими націоналістами бере участь в акціях протесту, які спрямовані на зміну влади в Чорногорії.

«Немає ніяких сумнівів, що Росія грає і продовжує відігравати активну роль в організації протестів проти влади в Подгориці», – сказав він.

Тоді на вулиці вийшли близько 5 тисяч чоловік. Мітингувальники зажадали відставки Міло Джукановича, формування перехідного уряду і дострокових виборів.

Сам Джуканович вважає, що опозиція проявляє таку високу активність, тому що користується підтримкою Росії, яка прагне запобігти вступу країни до НАТО.

За словами чорногорського прем’єра, підтвердженням його правоти є офіційні заяви російського МЗС, в яких вказується, що «чорногорський шлях до НАТО може бути проблематичним з точки зору стабільності, демократичного розвитку тощо».

Отже, Кремль говорив про можливі проблеми – Кремль проблеми і створив. І, вочевидь, створюватиме їх і надалі, допоки світове співтовариство не знайде ліків від путінізму.

 Поділитися