MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як живуть переселенці у Золочіві

02.12.2015   
Павло Скоморох, Харківська правозахисна група
У серпні 2015 року Громадська організація «Харківська Правозахисна Група» за підтримки «Данської ради по біженцям» розпочала діяльність за програмою «Юридична підтримка внутрішньо переміщених осіб (переселенців) та постраждалого від конфлікту населення в Україні».

У серпні 2015 року Громадська організація «Харківська Правозахисна Група» за підтримки «Данської ради по біженцям» розпочала діяльність за програмою «Юридична підтримка внутрішньо переміщених осіб (переселенців) та постраждалого від конфлікту населення в Україні». Загадана програма передбачає надання безоплатної правової допомоги переселенцям, що вимушено залиши своє постійне місце проживання на території проведення антитерористичної операції та тих, що тимчасового проживають на території Харківської області.

Таким чином у вересні 2015 року юристом ГО «ХПГ» за участі представників моніторингової за програмою неурядової організації «Право на захист» проведено бесіду та надано безоплатну правову допомогу переселенцям, що відносяться до соціально вразливих груп населення, що розселені у приміщенні Золочівської Районної лікарні Харківської області.

В подальшому виїзні консультації не минали без візиту до імпровізованого гуртожитку. Загальний стан умов проживання відразу викликав деякі занепокоєння.

Жодного освітлювального елементу в електроприладах у загальному коридорі стало найменшим негативним елементом умов проживання постраждалого від конфлікту на сході населення, коли середньодобова температура повітря почала наближатись до нуля градусів за Цельсієм.

Зі слів деяких мешканців, що побоюючись негативної реакції з боку адміністрації та персоналу закладу охорони здоров’я, виказали бажання не розповсюджувати їх персональні дані, розповіли, що минулої зими проблем з опаленням у приміщеннях не спостерігалось. Не виникало до мешканців лікарні питань щодо сплати комунальних послуг та легалізації їх знаходження на території лікарні.

Однак з початком опалювального сезону виявилось нерентабельним, як повідомили вимушеним мешканцям, забезпечення теплом, водопостачанням, водовідведенням та електропостачанням таких приміщень, державне грошове утримання лікарні, що ледве покриває грошове забезпечення персоналу лікарні, на відповідні цілі є недостатнім.

Вірогідно, що саме зменшення грошового забезпечення персоналу лікарні через додаткові витрати лікарні на утримання вимушених її мешканців викликало різко негативні відгуки та відверті погрози розмістити одиноких матерів та досить кволих літніх жінок в одній палаті з інфікованими відкритими формами туберкульозу місцевими мешканцями або ж банального відключення електропостачання та як наслідок, вимушеного виселення їх вулицю.

Особливого нерозуміння бездіяльності місцевої влади, викликало наявність у сусідній частині тієї ж споруди місцевого військового комісаріату, що за стіною від виділених для проживання переселенців приміщень опалювався як належить.

Під час чергової виїзної консультації у Золочівському районі 17 листопада 2015 року юристом ГО «ХПГ» з’ясовано, що серед підготовлених за його допомогою та поданих до Райдержадміністрації звернень ВПО зареєстровано лише одне, яке залишалось на той момент без розгляду. Під час зустрічі юриста ГО «ХПГ» з очільником району було виказано занепокоєння ситуацією в якій опинились люди та запропоновано вжити належних заходів до забезпечення внутрішньо переміщених осіб належними умовами проживання.

На щастя з боку Райдержадміністрації було вжито негайних заходів до перевірки зареєстрованого звернення та включення питання забезпечення належних умов проживання переселенців до переліку невідкладних необхідних заходів.

Наступного дня прийнято попередній план покращення житлових та побутових умов мешканців Золочівської районної лікарні на час опалювального сезону. Таким чином юристи ГО «ХПГ» досягли прийняття вольового рішення керівництвом Золочівської райдержадміністрації щодо переселення вимушених гостів зі східних областей України до прилягаючих до військогового комісаріату приміщень, які опалювати за допомогою суміжної з ним гілки опалення.

Станом на 1 грудня 2015 року проведено підключення деяких приміщень імпровізованого гуртожитку до системи опалення місцевого військогового комісаріату, та нажаль два нагрівальні елементи не витримали навантаження. Одну секцію нагрівальних батарей відразу демонтували, а друга напевне чекає своєї черги.

Фактично перші і другі морози поточної осені мешканці гуртожитку пережили у не опалених приміщеннях майже без втрат, якщо не рахувати респіраторні захворювання дітей та пенсіонерів. Чи вдасться їм пережити за таких умов зиму, не відомо.

Ситуацію у імпровізованому гуртожитку нами відслідковуватиметься і надалі, про усі позитивні чи не зовсім зміни, інформуватимемо вас у наступних статтях.

 

 

 

 

 Поділитися