MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Командири віддячили за чесну службу – про військовослужбовця забули

03.12.2015    джерело: ІРЦ «Правовий простір»
Ольга Жукова

Валерій Іванович Холодняк, житель Голопристанського району на Херсонщині, декілька місяців не може оформити статус учасника бойових дій. Бо з військових частин, де він служив, не надсилають декілька довідок. Вчасно їх не зробили, а тепер про військовослужбовця просто забули.

Валерія Івановича мобілізували в армію 21 серпня 2014 року. Хоча чоловікові вже за 50 років, на момент призову лікарська комісія визнала його здоровим. Але через місяць служби, після активних тренувань і перепідготовки у Валерія Івановича почалися сильні болі в колінах та спині. Його направили до Одеського військового шпиталю для проходження ВЛК (військово-лікарської комісії). Комісія визнала Валерія обмежено придатним до військової служби. Висновок хірурга і травматолога: у чоловіка остеохондроз та артроз.

Але не зважаючи на цей документ Валерія повернули у військову частину, в зону АТО. З лютого по липень 2015 року Валерій Іванович служив на позиціях у місті Попасна Луганської області.

Спочатку працював 2 місяці на кухні. Надзвичайно важка робота для Валерія, враховуючи загострення хвороб. О 7 ранку на кухню зайшов – о 7 вечора вийшов. Потім ніс караульну службу, був стрільцем. Позиція Валерія Івановича знаходилася неподалік від Стаханова. У безпосередній близькості до позицій ворога. Жили в холодних підвалах, бліндажах.

Доводилося нести службу з сильними болями. Але на скарги Валерія Івановича про стан здоров’я командування не реагувало.

29 липня 2015 року під час сильного обстрілу стався нещасний випадок. При падінні в окоп Валерій Іванович зламав руку і травмував спину. Його евакуйували до Миколаївського шпиталю.

Однак ВЛК не розглядала питання про причинний зв’язок травми з несенням служби. Бо військова частина не провела розслідування і не надала комісії довідку про обставини травми.

25 вересня Валерія Івановича демобілізували. І знов у частині видали не всі документи, і вже декілька місяців чоловік не може оформити статус учасникабойовихдій. Без усього пакету документів Валерій Іванович ні одноразову грошову допомогу по травмі руки не отримує, ні на безоплатне лікування не потрапить, ні допомогу по безробіттю не може оформити. Його сім’я лишилася сам на сам з проблемами. А працівники військкомату, куди він звернувся по допомогу, лише безпорадно розводять руками: ми запити направили, а нам не відповідають з військових частин.

У розпачі Валерій Іванович звернувся до юриста Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я Володимира Орловського. Юрист вивчив обставини справи та разом з Валерієм визначили подальші дії. По-перше, не обідно отримати з військової частини потрібні довідки для оформлення статусу учасника бойових дій. По-друге, довідку про доходи для оформлення допомоги по безробіттю. По-третє, домогтися, щоб у частині провели розслідування обставин отримання травми Валерієм Івановичем.

Наразі юрист Володимир Орловський звернувся до партнерів з Юридичної сотні, щоб їх представники в Артемівську на місці вплинули на представників військової частини. Валерій Іванович направив скаргу на Міністерство оборони України. Відповідь очікує вже більше трьох тижнів.

Найбільше вражає Валерія Івановича ставлення його командирів. Адже він чесно служив, нікуди не виїжджав з частини, виконував усі завдання, незважаючи на сильний біль. А керівництво військової частини віддячило тим, що просто його «списали». І не знаходять часу, щоб зробити необхідні документи.

Редакція ІРЦ «Правовий простір» стежитьза перебігом подій та інформуватиме читачів про долю Валерія Івановича.

 Поділитися