MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Пенсіонер з Ковеля оформив право власності на будинок через суд

03.12.2015    джерело: ІРЦ «Правовий простір»
Тетяна Шевчук
Петро Михайлович* із Ковеля Волинської області не зміг приватизувати земельну ділянку під будинком. Бо після розірвання шлюбу він вчасно не оформив документи на визначену за рішенням суду частину житлової площі. Довелося в суді довести право власності на своє житло.

Петро Михайлович* із Ковеля Волинської області не зміг приватизувати земельну ділянку під будинком. Бо після розірвання шлюбу він вчасно не оформив документи на визначену за рішенням суду частину житлової площі. Довелося в суді довести право власності на своє житло.

Будинок, у якому проживає пенсіонер, належить не лише йому, а ще двом співвласникам: рідній сестрі та колишній дружині. Право власності на 51 частку будинку зареєстроване за Петром Михайловичем, а 49 часток - за його матір’ю. У 2011 році після її смерті пенсіонер та його сестра у спадкували належну матері частину оселі.

Пенсіонер був одружений 30 років. За цей час родина нажила багато спільного майна. Зокрема, збудували й частину вказаного житлового будинку. Але в 2005 році шлюб розпався. Сумісну власність, у тому числі й житло, у 2011 році поділили в судовому порядку. І колишня дружина отримала свою частину будинку. Вона все зареєструвала належним чином. А ось Петро Михайлович із необережності чи недбалості права власності на свою частину оселі не оформив.

У серпні 2015 року пенсіонер звернувся до Центру державного земельного кадастру. Але виявилося, що у нього відсутнє право власності на 22 частки будинку.

Тоді чоловік в усному порядку звернувся до Ковельської реєстраційної служби нерухомого майна. Але й там йомувідмовили та порекомендували спершу звернутися до суду за визнанням права власності на частину житла.

У серпніцього року пенсіонер розповів про свою складну ситуацію у Центрі правової інформації та консультацій Волинської обласної громадської організації «Центр правової допомоги».

Юрист-консультант Наталя Дуброва 28 серпня підготувала позов до суду про визнання права власності на частину оселі за Петром Михайловичем. На щастя, справа потрапила до судді, який проводив поділ спільного майна подружжям із пенсіонерами, тому він з розумінням поставився до проблеми, що виникла.

24 вересня 2015 року суд прийняв рішення на користь Петра Михайловича. Наразі пенсіонер виготовляє новий технічний паспорт на будинок для реєстрації власності. Він має звернутися до Волинського обласного бюро технічної інвентаризації та до Державної реєстраційної служби нерухомого майна, щоб нарешті отримати документи на свої законні 22 частки будинку.

Тож, коли мова йде про такі серйозні речі, як оформлення права власності, слід бути особливо уважними з документами, аби уникнути подібних проблем.

*Ім’я героя змінено з етичних міркувань

 Поділитися