MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Погрому йорданців не було? Але його учасник постане перед судом

25.12.2015   
Юрій Чумак
Прокуратура Харківської області скерувала до суду обвинувальний акт стосовно «19-річного харків’янина, який брав активну участь у так званому погромі йорданців». Ця інформація прямо суперечить позиції, раніше озвученій харківськими міліціянтами, які вперто запевняли, що в бійці у студмістечку етнічного підґрунтя немає.

Прокуратура Харківської області скерувала до суду обвинувальний акт стосовно одного з активних учасників масових заворушень улітку поточного року у студмістечку Харкова, що супроводжувались знищенням чужого майна.

Як повідомляє відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ прокуратури Харківської області, «19-річний харків’янин, студент одного з харківських вишів, брав активну участь у так званому погромі йорданців».

Досудовим розслідування встановлено, що «похід на йорданців» готувався заздалегідь – через конфлікт із-за дівчини. Поблизу одного з кафе, де, зазвичай, відпочивали іноземці, молодики в масках напали на студентів-йорданців, а потім стали переслідувати їх та нищити їхні автівки.

«Один із підозрюваних у масовому заворушенні ножем розбив скло автомобіля 28-річного громадянина Йорданії, який знаходився в машині, та пошкодив кузов автівки. Внаслідок протиправних дій потерпілому завдано шкоди на 14,5 тис. грн.», – розповів начальник відділу прокуратури області Максим Саксонов.

Максимальна санкція ч. 1 ст. 294 (Масові заворушення) Кримінального кодексу України передбачає 8 років позбавлення волі.

Як зазначають у прокуратурі області, стосовно інших учасників «походу на йорданців» досудове розслідування триває.

Таким чином, ця інформація прямо суперечить позиції, раніше озвученій харківськими міліціянтами, які вперто запевняли, що в бійці у студмістечку етнічного підґрунтя немає.

Нагадаємо, в ніч з 11 на 12 червня 2015 року група невідомих молодих людей, частина яких ховали свої обличчя за балаклавами, озброєні палицями і колючо-ріжучими предметами, напала на громадян у районі вулиці Отакара Яроша. В результаті постраждали 9 осіб. Двоє йорданців були у вкрай важкому стані, їх прооперували та відправили до батьківщини на лікування.

Через добу в ГУМВС області звітували – п’ятеро підозрюваних у скоєнні злочину затримано, всі вони – молоді люди до 22 років.

«Були вилучені предмети, якими наносилися ушкодження. Із затриманими працюють слідчі з метою встановити всіх осіб, які організували цей злочин і керували ним», – повідомив тоді начальник Харківського міського управління МВС Анатолій Крищенко.

Але незабаром начальник облуправління міліції Анатолій Дмитрієв заявив про те, що 5 чоловіків у наручниках, які фігурували на оперативному відео, опублікованому на сайті ГУМВС наступного дня після події, не були затриманими.

«Це були не затримані, це були доставлені люди. Це гра слів, по-різному сприймається. Коли натовп в балаклавах за 20 хвилин зібрався, щось накоїв і розбігся, повірте, не так просто розкрити цей злочин», – сказав Дмитрієв.

У міліції пояснили, що ознак міжетнічного конфлікту в злочині вони не знайшли, тому що… серед постраждалих були й українці.

«Ми порушили 4 кримінальні справи за статтею «замах на вбивство» за кожним фактом нанесення тілесних ушкоджень громадянам Йорданії. Але за статтею «міжетнічний конфлікт» кримінальна справа не порушувалася, тому що в ході слідства ця версія не підтверджується», – стверджував начальник міського управління міліції Андрій Крищенко.

Звісно, що ця «версія» і не могла не підтвердитися, позаяк статті «міжетнічний конфлікт» взагалі немає у Кримінальному кодексі.

Також правоохоронці заявили, що підозрювані всіляко співпрацюють зі слідством, тому потреби тримати їх під вартою немає.

А тим часом перший заступник прокурора області Артем Степанов повідомив, що по цьому ділу… взагалі нікого не затримували.

Тоді міліція квапливо оголосила, що у справі про погром і напад на людей у студмістечку по вулиці Отакара Яроша затримали одну людину. Їй оголошено про підозру у хуліганстві.

Чи є ця особа тією ж самою, що її справу прокуратура передала до суду вже в якості «знищувача чужого майна під час масових заворушень» – наразі невідомо.

Але зрозуміло одне: недолуга версія міліції про натовп, який нашвидкуруч «зібрався та щось накоїв», не маючи при цьому мети лупцювати саме іноземців, не витримує жодної критики.

Зараз Харківське міське управління МВС ліквідовано, взагалі немає міліції (яка, згадаємо, була «державним озброєним органом виконавчої влади»), на її місце постала Національна поліція («центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству»). Отже, можливо, вже настала пора не видавати горезвісні «показники» на-гора, а повідомити суспільству правду та притягти дійсно винних у расистському погромі до суворої відповідальності?!

 Поділитися