MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як з адвоката зробити злочинця

24.01.2016   
Віталій Погосян, адвокат
Слідчий, які розслідує справу Корбана, викликає його адвокатів як свідків щодо здійснення ними "дій по створенню умов, які сприяли злочинній діяльності створеною Корбаном злочинної організації". Що це?

Нещодавно групі адвокатів було видано повістки для виклику до органу досудового розслідування – щодо допиту їх як свідків у кримінальному провадженні, внесеному до ЕРДР «щодо здійснення окремими адвокатами дій по створенню умов, які сприяли злочинній діяльності створеною Корбаном злочинної організації».

Диспозицією статті 256 КК України визначено, що сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності – це заздалегідь не обіцяне сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності шляхом надання приміщень, сховищ, транспортних засобів, інформації, документів, технічних пристроїв, грошей, цінних паперів, а також заздалегідь не обіцяне здійснення інших дій по створенню умов, які сприяють їх злочинній діяльності.

Для того, щоб дізнатися, про що йдеться в кримінальному правопорушенні, зареєстрованому органом досудового розслідування, і співвідношення вказаних дій до професійної діяльності адвоката, потрібно насамперед звернутися до законодавства.

Основні положення про роль адвокатів, прийняті Восьмим Конгресом ООН з попередження злочинів у серпні 1990 р. в Нью-Йорку, проголошують принципи щодо вільного доступу до адвоката та адекватний захист адвоката з боку держави.

Статтею 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачена заборона втручання у правову позицію адвоката та заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Стаття 22 цього Закону передбачає гарантії адвокатської таємниці.

В світлі вищевказаних норм розглянемо фактичні обставини, на підставі яких відкрито кримінальне провадження.

Як зазначено в дорученні слідчого, провадження було відкрито «щодо здійснення окремими адвокатами дій по створенню умов». Навіть не по факту, а безпосередньо здійснені. Якщо йдеться про дії, то для кваліфікації їх як кримінального правопорушення, вони повинні бути незаконними. Які дії – не зазначено. Вказані дії повинні були створити умови, що сприяють злочинній діяльності. Які саме умови було створено – також не вказано.

Далі, в документах слідства йдеться про «здійснення окремими адвокатами дій по створенню умов, які сприяли злочинній діяльності створеною Корбаном злочинної організації». В одному реченні два рази вказано «злочинну». Дослівно можна зрозуміти, що є доведена «злочинна організація», «злочинній діяльності» якої сприяли умови. Також, виходячи з того, що адвокати, яким надійшли повістки про виклик, захищають безпосередньо Корбана – таке твердження слідчого є прямим порушенням ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо ототожнення адвоката з клієнтом. Також треба звернути увагу, що слідчий, який викликає адвокатів, проводить досудове розслідування по справі Корбана.

Отже, працівники правоохоронних органів, які визначили таку кваліфікацію, повинні були зазначити, які саме дії були здійснені, які саме умови було створено, і як ці умови сприяли чи могли сприяти будь-якій діяльності. А якщо йдеться про злочинну діяльність, чи доведено цю діяльність у встановленому законом порядку, і чому вона є незаконною.

Однак, вони навіть не намагалися привести свої припущення та фантазії до вимог закону, а просто переписали те, що зазначено в диспозиції статті Кримінального кодексу, ось і вийшов правовий вінегрет.

Останнім часом вказане кулінарне блюдо, під солодкі співи деяких посадових осіб, ми постійно отримуємо під час гучних прес-конференцій, на яких нам розповідають балачки про «доведеність», наявність «злочинних угрупувань», «вилучених у встановленому законом порядку» та «затриманих у відповідності до вимог діючого законодавства» злочинців.

Слухаємо та їмо. Сказали по телевізору, що злочинець, показали якийсь відеозапис, чи якісь розговори, суворий прокурор впевнено зазначив, що вони «розкрили» та «викрили» злочинців. Зробили з судового засідання мильну оперу, в якій верховенство права, скоріш титри, ніж зміст, і спокійно продовжуємо жити. Головне, що це не стосується тебе чи твоїх близьких. Головне, що не стріляють та не бомблять. Головне, що поки не холодно та голодно.

Так, був Майдан, після якого скинули «злочинну владу». Потім «віджали» Крим. Почали захоплювати Схід. Оголосили АТО, під час якого гинули наші хлопці. Мобілізації, одна, друга, третя,… шоста, скільки ще. Хлопці гинуть, а Росія – не агресор. Літаки збивають, а винні командири продовжують керувати. Котли – це видатні військові операції. Полонені – це взагалі не зрозумілий термін у співвідношенні до антитерористичної операції. А головне, хто такі ці терористи, в якому складі і кількості, бажано з прізвищами та іншими даними (як наші полонені), щоб народ міг відрізнити сепаратиста, ополченця та терориста, від простих мирних громадян, які знаходяться на непідконтрольній Україні території. І де знайти пояснення, що кількість кримінальних проваджень, порушених відносно військовослужбовців та добровольців, в сотні разів перевищують провадження відносно сепаратистів.

Може, це не стосується повісток адвокатам? Стосується, і прямо.

Владу змінили, а при владі залишилися ті, хто служив при попередній владі. Очищення прокуратури? Яке? Міліції? Кримінального блоку зміни не стосуються. Про суди взагалі мовчу.

Якщо і порушувати кримінальні провадження за статтею 256 КК України за «здійснення дій по створенню умов, які сприяли злочинній діяльності, створеною Януковичем злочинної організації», то потрібно, відповідно до Конституції та законодавства України, притягувати всіх без винятку посадових осіб органів законодавчої, виконавчої та судової влади.

Згідно зі статтею 6 Конституції України державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.

Якщо був поділ влади, то кожна гілка повинна нести відповідальність за свої дії. Янукович злочинець, а його апарат та радники – знаходилися під його впливом. Азаров вчиняв незаконні дії, а весь Кабінет міністрів – білі та пухнасті. Пшонка жив в розкоші, а його підлеглі – бідненькі, а маєточки та автопарки в них від багатих жінок-бізнес-леді.

Не може чиновник, який отримує лише державну заробітну плату, мати дорогу іномарку, великий дім та гектари землі. Люстрація була лише для замилювання очей, реформи не дали бажаного результату.

Залишилося лише те, що в Україні є незалежна адвокатура. Зробили альтернативну безоплатну допомогу – підвищили держмито так, що безоплатний адвокат вже не потрібен. Вирішили, що безоплатними всі будуть працювати на сторону обвинувачення – не вийшло. Є в країні гідні адвокати, які дорожать своєю честю. Як же підім’яти під себе ще адвокатів, та зробити кишенькових правозахисників, які будуть казати лише те, що потрібно владі?

Рішення прийшло несподівано. Є стаття 256 КК України по якій немає жодного рішення в Україні (не працююча), так чому не підвести під неї адвоката!

Захищає злочинців, надає їм консультації – сприяє, а тактика захисту, розроблена захисником – так це ж укриття злочинної діяльності! Еврика! Перемога! Хай заткнуться адвокатішки та роблять те, що скаже прокурор.

Так збудована система в Росії, Білорусі, в багатьох тоталітарних державах. Так ми куди, в Європу, чи як завжди?


 

 

 Поділитися