MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Хабар – не причина для відсторонення від ведення судових справ?

24.01.2016   
Юрій Шершень
Співробітники Служби безпеки України спільно з Національним антикорупційним бюро схопили на хабарі суддю Дзержинського райсуду Харкова. Проте він і надалі продовжує вести судові справи.

21 січня 2016 року про затримання на хабарі судді повідомив прес-центр СБУ. У повідомленні зазначено, що «служитель Феміди систематично отримував кошти від місцевих мешканців за винесення на їхню користь судових рішень. Зокрема, він вимагав від позовника одну тисячу доларів США за позитивне рішення про примусове виселення іншої особи з житла. Правоохоронці затримали суддю у службовому кабінеті під час отримання частини хабара».

Фото НАБУ

НАБУ проінформувало, що мова йде про 800 доларів США.

Було відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

При цьому в СБ України зазначили, що «тривають невідкладні оперативно-слідчі дії для встановлення інших фактів вимагання хабарів суддею».

Майже одразу стало відомо й ім’я судді – Сергій Лазюк. А наступного за резонансним «затриманням» днем «Подробности-ТВ» з’ясували, що суддя не тільки не затриманий, але і продовжує ходити на роботу.

«Суддя Лазюк? – у нього робочий день, він знаходиться на судовому засіданні», – заявила Наталя Бугай, заступник керівника апарату Дзержинського районного суду Харкова.

Отже, наразі мови про затримання або про відсторонення від посади Лазюка не йде. Йому повинні пред’явити підозру, після цього звернутися до Верховної Ради України для зняття недоторканності, і тільки потім у суді обирати запобіжний захід. Як швидко це станеться – буде вирішувати детектив НАБУ разом із прокурором.

Нагадаємо, згідно з Законом «Про Національне антикорупційне бюро України» до підслідності НАБУ відносяться кримінальні корупційні правопорушення, вчинені державними чиновниками І-ІІ категорії та суддями.

Варто відзначити, що Сергій Лазюк відомий низкою одіозних справ. Так, у 2006 році він відмовив прокуратурі, яка намагалася оскаржити рішення Харківської міськради про «особливий статус» російської мови. Два роки потому, коли тодішній міністр МВС Юрій Луценко звинувачував Геннадія Кернеса і Михайла Добкіна у вживанні наркотиків, Лазюк виніс рішення на користь міських очільників. А в 2010 році присудив по 15 діб арешту супротивникам будівництва дороги через Лісопарк. Затягував розгляд скарги на бездіяльність міської влади, яка не реєструвала ініціативні групи місцевого референдуму по зняттю Добкіна. Також Лазюк призначав адміністративне покарання учасникам харківського Євромайдану.

Показово, що, за інформацією «Depo.Харків», у службовому кабінеті Лазюка було знайдено портрет Януковича. За словами «поінформованого джерела у правоохоронних органах», портрет біглого президента був загорнутий у пакет і «бережливо зберігався у шафці».

 Поділитися