MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

І знову стаття 307, проте – не з «класичним» завершенням

25.01.2016   
Марія Камінська, адвокат
В ході судового розгляду вказаного кримінального провадження виявлено низку процесуальних порушень та істотних суперечностей у документах. Апеляційна інстанція врахувала усі доводи сторони захисту, скасувала вирок і скерувала в суд першої інстанції та зазначила перелік питань, які мають бути вирішені під час нового судового розгляду.

У грудні 2013 року громадянка М. звернулася до одного з райвідділків м. Львова з заявою про збут громадянином Г. їй наркотичного засобу «субітексу». За її заявою розпочато досудове розслідування. Проте, лише через шість місяців розпочались слідчі дії: були проведені дві оперативні закупки за участю легендованої особи, відбулось затримання гр. Г.

В ході судового розгляду вказаного кримінального провадження виявлено низку процесуальних порушень та істотних суперечностей у документах. Так, один з оперативних працівників у день затримання гр. Г. згідно з «протоколом спостереження за об’єктом» та «протоколом обшуку» одночасно перебував у двох різних місцях, поняті були допитані лише через місяць після проведених слідчих дій, а протоколи їх допитів є дослівними. Також, у ході судового розгляду захистом неодноразово наголошувалось на необхідності допиту заявниці в даному кримінальному провадженні для з’ясування законності проведення усіх слідчих дій, проте сторона обвинувачення не забезпечила явку свідка в судове засідання, а суд не взяв до уваги доводи сторони захисту щодо недопустимості доказів, законність отримання яких судом не перевірена. Суд ухвалив обвинувальний вирок.

Вже після підготовки апеляційної скарги стороні захисту стало відомо про те, що під час проведення негласних слідчих дій – оперативних закупок,– слідчий керувався інструкцією з грифом ДСК, що на той момент не діяла, про порядок проведення оперативних закупок. Апеляційна інстанція врахувала усі доводи сторони захисту щодо наявності суперечностей та не перевірки питання щодо недопустимості доказів, і скасувала вирок, скерувала в суд першої інстанції та зазначила перелік питань, які мають бути вирішені під час нового судового розгляду.

З текстом ухвали Апеляційного суду Львівської області можна ознайомитись за цим посиланням.

 Поділитися