MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Депутати залишили в силі ганебну радянську статтю 391 ККУ: «розпишись за новий строк».

13.07.2016   
Андрій Діденко
Вони не усвідомлюють, що кожний день зволікання з ухваленням законопроекту №2708 призводить до примноження людських страждань.

12 липня у Верховній Раді відбулося голосування щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за злісну непокору вимогам адміністрації установи виконання покарань (№2708) - за основу (За-188. Проти-0. Утрималось-8. Не голосувало-112). Рішення не прийняте. Ось результати поіменного голосування: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_sh?id_fakt=3486&nom_s=4

Депутати байдуже поставилися до даної законодавчої ініціативи і провалили голосування. Більшість з них або не працюють в сесійній залі, або блокують трибуну. Вони не усвідомлюють, що кожний день зволікання з ухваленням даної законодавчої норми призводить до примноження людських страждань.

Стаття 391 Кримінального кодексу України є пережитком радянського минулого, коли за сталінські часи лише за висловлення власної думки можливо було отримати додатковий строк взагалі без рішення суду. На рівні закону таке покарання закріпилось за часів Андропова (ми про це писали більш докладно ще у 2011 році: http://gazeta.zn.ua/LAW/raspishis_za_novyy_srok.html). З цього часу десятки і сотні засуджених були покарані додатковим строком (до трьох років позбавлення волі) насправді лише за оскарження дій (бездіяльності) персоналу.

Адвокатам Харківської правозахисної групи відомі десятки справ за обвинуваченням по статті 391 ККУ, коли засуджені скаржилися на дії (бездіяльність) персоналу закладу. Частина таких справ отримала обвинувальний висновок, бо для суду достатньо поміщення засудженого до ПКТ (приміщення камерного типу) для обґрунтування додаткового терміну покарання.

Спікер парламенту Андрій Парубій пояснив, що цей Законопроект (як і інші, що ставилися в цей день на голосування) отримав схвальну резолюцію в Комітетах ВРУ і був погоджений до прийняття більшістю парламентських фракцій.

Один з авторів Законопроекту Валерій Пацкан пояснив важливість скасування статті 391 КК України, яка передбачає продовження строку позбавлення волі до трьох років як інструмент тиску на засуджених і переслідування в кримінальному порядку за такі провини, наприклад, як неприбране ліжко, зміна спального місця без дозволу, або не поголений вигляд під час перевірки.

Але безглузде блокування трибуни депутатами призвело до браку голосів від двох парламентських фракцій (блок БЮТ і радикальна партія Ляшка). Депутати напевно не розуміють про що йде мова. Вони не усвідомлюють, що з радянських часів продовжуються нелюдські знущання та зловживання владою, і змінити це необхідно на рівні Закону.

Зараз все потрібно починати з початку, тобто реєструвати Законопроект, проходити профільні Комітети ВРУ.

 Поділитися