MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Рубіжному Луганської області закликають місцеве населення доносити на переселенців

12.08.2016   
Яна Смелянська
У Рубіжному Луганської області на під’їздах розклеюють списки переселенців, які проживають в цих будинках і просять місцевих жителів доносити на ВПЛ, які фактично не проживають за адресою, вказаною ними при реєстрації.

Наталя Охотнікова, юрист ЦСС ХПГ

З міста Рубіжне Луганської області надійшла інформація про те, що на під’їздах житлових будинків з’явилися оголошення з текстом такого змісту: «Шановні мешканці будинку № ***, перевірте, будь ласка, список, в якому зареєстровані переселенці. Всім, хто не давав дозволу на реєстрацію, треба заповнити бланк заяви та подати в соцзабез, 5 кабінет. За бланками звертатися в квартиру № *** ».
Варто відзначити, що списки розміщені із зазначенням персональної інформації переселенців.

Проаналізувавши інформацію, що надійшла, юристи Харківської правозахисної групи відзначають, що подібні факти є грубим порушенням Закону України «Про захист персональних даних».

Юрист Центру стратегічного судового захисту Харківської правозахисної групи Наталія Охотнікова прокоментувала дану ситуацію: «Таке розповсюдження даних про особу є неприпустимим як з юридичної, так і з моральної точки зору. Навіть, зважаючи на те, що всі внутрішньо переміщені особи підписували інформовану згоду в Управлінні праці та соціального захисту населення на обробку їх персональних даних, це не дає права оприлюднювати подібні списки, і тим паче - розвішувати їх на під’їздах житлових будинків. Має місце порушення права на приватність, а саме безпідставне втручання з боку державних органів у приватне та сімейне життя внутрішньо переміщених осіб. Наш Центр стратегічного судового захисту із задоволенням надасть безоплатну правову допомогу всім тим переселенцям, які захочуть відновити своє порушене право та захиститися від таких сумнівних ініціатив місцевих чиновників».

Крім того, керівник Луганського обласного представництва ВГО "Громадянська Мережа ОПОРА" Олексій Кормілецький вважає, що подібні заклики до місцевих жителів щодо відстеження місць проживання переселенців і публікація списків з персональною інформацією – дуже небезпечний прецедент, який може привести до негативних наслідків. Адже замість того, щоб допомогти переселенцям інтегруватися в місцеву громаду, влада фактично сприяє формуванню нетолерантного ставлення місцевих жителів до даної соціальної групи.

"Давайте завтра вивісимо списки матерів одиначок з персональною інформацією і будемо закликати городян перевіряти інформацію чи дійсно вони живуть одні. А можна ще розмістити інформацію про інвалідів і закликати місцевих жителів перевіряти інформацію чи не симулюють вони. А може ще публічно розмістимо адреси хворих на ВІЛ / туберкульоз?", - обурюється Кормілецький.

На його думку, державні органи, на яких покладено функцію здійснювати дані перевірки, повинні самостійно це робити, не принижуючи переселенців як соціальну групу.

Він обіцяє ініціювати звернення в правоохоронні органи від імені організації, якщо подібна практика продовжиться.

 Поділитися