MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Публічна дискусія «Злочин без кари та кара без злочину» у Харкові

08.09.2016   
У вівторок, 13 вересня, о 14:30 у приміщенні Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка (пров. Короленка, 18) відбудеться публічна дискусія «Злочин без кари та кара без злочину». Захід відбувається з нагоди експозиції документальної банерної виставки «Жити або писати. Оповідач Варлам Шаламов».

У вівторок, 13 вересня, о 14:30 у приміщенні Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка (пров. Короленка, 18) відбудеться публічна дискусія «Злочин без кари та кара без злочину».

Захід відбувається з нагоди експозиції документальної банерної виставки «Жити або писати. Оповідач Варлам Шаламов».

Питання для дискусії:

1. Злочин без кари: чи потрібна сьогодні правова кваліфікація злочинів радянського комунізму?

2. Кара без злочину: короткий огляд політичних репресій в радянській Україні – чи слід про них сьогодні пам’ятати?

3. Чи був спротив у ГУЛАГу?

4. Чи маємо сьогодні право на правду? Сучасна ситуація з доступом до архівних документів про політичні репресії.

5. Що таке декомунізація? Чи достатньо реалізації ухвалених законів?

6. Якою має бути політика пам’яті в сучасній Україні?

Спікери: Євген Захаров, Олена Донська, Ігор Черніченко.

Варлам Тихонович Шаламов – першокласний прозаїк і поет, один з найвідоміших, поряд з Олександром Солженіциним, письменників радянського ГУЛАГу, автор відомих «Колимських оповідань». У його долі завжди була присутня і, як незрима нитка, зв’язувала воєдино всі етапи його життя, висока поезія. Ця «нитка» виявилася напрочуд міцною, а його доля – найвищою мірою повчальною. Він не просто вижив у ГУЛАГу, що само з собе слід вважати дивом, не тільки не зламався, але і зміг на повний голос розповісти приголомшуючу правду про життя в нелюдських умовах.

Дискусія відбуватиметься у к. 22 (2-й поверх, Соціокультурний центр).

Виставка розміщена у к. 19 (2-й поверх, Великий читальний зал).

Вхід вільний

Організатори: Берлінський літературний дім, Харківська правозахисна група, приватна гімназія «Очаг», Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка.

 Поділитися