MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Результати моніторингових візитів в ОРДЛО та «сіру» зону. Прес-реліз

15.12.2016   
Інтерфакс-Україна
Харківська правозахисна група  та Правозахисний центр «Меморіал» (Москва) представили журналістам і громадськості результати своєї роботи в Донецькій і Луганській областях відповідно до проекту, підтриманому БДІПЛ ОБСЄ (Варшава). У березні-червні 2016 р моніторингові групи ХПГ і ПЦ «Меморіал» проїхали по всій лінії розмежування на підконтрольних територіях, співробітники ПЦ «Меморіал» також здійснили моніторингові візити на непідконтрольні території Донецької та Луганської областей.

Харківська правозахисна група та Правозахисний центр «Меморіал» (Москва) представили журналістам і громадськості результати своєї роботи в Донецькій і Луганській областях відповідно до проекту, підтриманому БДІПЛ ОБСЄ (Варшава).

У березні-червні 2016 р моніторингові групи ХПГ і ПЦ «Меморіал» проїхали по всій лінії розмежування на підконтрольних територіях, співробітники ПЦ «Меморіал» також здійснили моніторингові візити на непідконтрольні території Донецької та Луганської областей.

Метою візитів в «сіру» зону було вивчення основних проблем, пов’язаних з розміщенням військових в населених пунктах на лінії розмежування, переходом через контрольні пункти в’їзду-виїзду на лінії розмежування, функціонуванням неофіційних переходів через неї, масштабами руйнувань і ходом відновлення, положенням вимушених переселенців, т.зв. «пенсійним туризмом», станом шкільної освіти, обстрілами в березні-червні 2016 р.

У поїздках по непідконтрольній території збиралася інформація про наслідки військових дій, про хід відновлення зруйнованих об’єктів і про сьогоднішні умови життя жителів цих територій, зокрема, про рівень цін на продукти і рівні доходів (зарплати, пенсії), про проблеми пересування через лінію розмежування, про вимушених переселенців, про шкільну освіту, про ситуацію з обстрілами.

Під час кожного візиту вивчалася також проблема доступу до інформації.

За результатами візитів було підготовлено дві доповіді – відповідно по підконтрольній і по непідконтрольній територіям, кожну доповідь завершують детальні рекомендації щодо того, як поліпшити ситуацію. Ці доповіді були опубліковані в грудні 2016 року і вперше були публічно представлені 8 грудня в Європейському парламенті в Брюсселі.

В ході прес-конференції безпосередні учасники моніторингових місій поділилися зібраним фото і відео матеріалом, розповіли про найяскравіші епізоди місій, ознайомили громадськість з комплексом рекомендацій українському уряду, а також відповіли на всі питання за підсумками своїх візитів в зону конфлікту.

В процесі роботи моніторингових груп був зібраний значний обсяг інформації про руйнування житлових будинків в зоні конфлікту, знищеної інфраструктури, екстраординарних випадках порушення прав людини в зоні конфлікту – вбитих, поранених, військовополонених, зруйнованому житлу та інші.

Харківську правозахисну групу представляли Юрій Асєєв, Євген Захаров, Олександр Павліченко, ПЦ «Меморіал» – Олег Орлов.

 Поділитися