MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Моніторинґ дотримання прав людини. КПВВ "Майорськ". Січень 2017 року.

16.01.2017   
Павло Шваб
10–12 січня 2017 року моніторинґова команда ХПГ провела моніторинґ роботи Контрольно-пропускного пункту в’їзду–виїзду «Зайцеве», відоме як «Майорськ».

10–12 січня 2017 року моніторинґова команда Харківської правозахисної групи вивчала роботу Контрольно-пропускного пункту в’їзду–виїзду «Зайцеве» (далі – КПВВ), відоме для більшості як «Майорськ».

Нагадаємо, що 21 жовтня 2016 року КПВВ «Зайцеве» перенесено до Майорська.

Рішення про перенесення КПВВ ближче до лінії розмежування ухвалене для більш якісного посилення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів.

У Державній прикордонній службі України (ДПСУ) відзначали, що це дозволить зменшити можливість проникнення на підконтрольну територію злочинних елементів і диверсійно-розвідуваьних груп (ДРГ) незаконних збройних формувань.

Крім того, нове місце розташування КПВВ виведе з «сірої зони» такі населені пункти: Зайцеве, Майорськ, Курдюмівка, Отрадівка, Миколаївка, Кодема, Опитне, зменшить соціальну напругу й виключить необхідність у перетині КПВВ жителями цих населених пунктів.

У ДПСУ стверджують, що КПВВ «Зайцеве» у Майорську побудувано за вдосконаленою технологією, яка дозволить зменшити час очікування для осіб, які прямують в обидва напрямки.

У цілому пропускна здатність контрольного пункту на сьогодні становить близько 7–8 тисяч осіб і 2 тисяч транспортних засобів щодоби.

Про початок перенесення КПВВ «Зайцеве» в ДПСУ попереджали з 13 жовтня 2016 року. Також слід зазначити, що про доцільність перенесення КПВВ у бік Майорська неодноразово наголошували різні українські правозахисні організації, в тому числі й Харківська правозахисна група.

Усі посадові особи, які несли службу на КПВВ під час роботи нашої моніторинґової групи, мали на собі інформаційні карти, у яких зазначено таку інформацію: ПІБ, звання, посаду особи тощо. Працівники, які тоді несли службу, доброзичливо розмовляли та надавали всю інформацію, якою цікавилась моніторинґова група ХПГ. Деякі посадові особи мали при собі зброю.
Моніторинґова група також намагалася потрапити на територію логістичного центру при КПВВ «Зайцеве», але намагання були марними. Непропуск моніторів військовослужбовці обґрунтували технічними та організаційними обставинами.

Під час спілкування із людьми, які вимушені перетинати лінію розмежування, стало відомо, що логістичний центр працює у штатному режимі та особливо кричущих нарікань щодо його роботи немає.

Так само моніторів не пропускали й під час попередніх візитів. Про це йдеться у звіті міжнародної місії про поїздки до Луганської та Донецької областей з 28 березня по 2 квітня 2016 року та з 20 по 26 червня 2016 року.

У розмові із особами, що чекають у чергах на КПВВ «Зайцеве» стало відомо, що перетин лінії розмежування став здебільшого краще організований, ніж у 2015 та 2016 роках. Також можливості пропуску осіб, які перетинають лінію, покращився.

А ще біля КПВВ «Зайцеве» Державна служба надзвичайних ситуацій розгорнула пункти обігріву, в яких можна отримати безкоштовно чай, печиво та погрітися у теплому місці, а за необхідності й переночувати у більш-менш комфортних умовах.

Однак, також варто відзначити той момент, що по всій території близько КПВВ дуже багато сміття. Незважаючи на те, що раз в тиждень комунальники прибирають узбіччя вздовж черги (за запевненням людей, які перетинають лінію розмежування), біля лісопосадки дуже багато сміття. Очікуючі не поспішають користуватися урнами і прибирати за собою.

Слід наголосити, що моніторинґова група ХПГ двічі стала свідком того, що після офіційного припинення процедури пропуску (після 17:00) невідомі особи разом із військовим, що несуть службу на КПВВ «Зайцеве» ті автівки, що не встигли проїхати лінію розмежування в робочі години, записували у «список черги» на наступний день. Занесення до спису коштує 200 гривень з людини, що перебуває у автівці. Наприклад, 11 січня 2017 року о 18:40 у черзі залишилася 41 автівка, а 12 січня 2017 року близько 18:30 – 47 автівок.

Харківська правозахисна група й надалі проводитиме моніторинґи дотримання прав людини у зоні збройного конфлікту на сході України та особливу увагу приділятиме роботі Контрольно-пропускних пунктів в’їзду–виїзду по всій лінії розмежування.

 Поділитися