MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звіт за результатами візиту 04.04.2017 р. до Житомирської виправної колонії № 4

06.04.2017   
О. Павліченко, Р. Горовий, В. Мельничук
Дана установа віднесена до середнього рівня безпеки. В ній відбувають покарання особи, які були засуджені вперше за скоєння тяжких та особливо тяжких злочинів.

4 квітня 2017 року в порядку ст. 24 КВК України Олександр Павліченко, Руслан Горовий і Василь Мельничук відвідали Житомирську виправну колонію № 4, яка розташована в м. Житомирі.

Дана установа віднесена до середнього рівня безпеки з плановим наповненням 1850 осіб, в ній відбувають покарання 596 засуджених, які були засуджені вперше за скоєння тяжких та особливо тяжких злочинів.

Монітори відвідали дисциплінарний ізолятор (ДІЗО), приміщення камерного типу (ПТК) та медичну частину. В ДІЗО перебували три особи, які мали дисциплінарні стягнення у вигляді поміщення в ДІЗО строком на 14 діб, всі засуджені перебували по одному в камері. Кожен засуджений отримав максимальний 14-денний термін поміщення до ДІЗО, не зважаючи на різні проступки.

Матеріальні умови в камерах дисциплінарного ізолятора були належними. Стіни побілені, підлога зашита дерев’яними дошками, встановлені металопластикові вікна забезпечували достатнє природне освітлення та вентиляцію – всі вікна в камерах під час відвідування моніторами були відчинені. Санвузли оздобленні керамічною плиткою, відокремленні перегородками та мають дверцята, що забезпечують приватність засуджених.

Засуджені, які перебували вже тривалий час в приміщеннях ДПК та ДІЗО, вказували на вологість у приміщеннях, що розташовані на першому поверсі, та на низьку температуру взимку.

Приміщення ПКТ мають дещо гірше матеріальне забезпечення, там не зроблено ремонт санвузлів.

На ділянці ДІЗО, ПКТ проведено заміну системи опалення та електричної мережі, також під час візиту проводився ремонт одного з приміщень даної ділянки.

Монітори відвідали також медичну частину установи. Штат лікарів укомплектований повністю, в медичній частині установи працює 6 лікарів. Тут також є власна лабораторія, в якій роблять загальний аналіз крові, беруть усі необхідні аналізи (сеча, кал та посів мокротиння). В медчастині працює рентгенівський апарат, засуджені двічі на рік проходять флюорографію, так само як і всі, хто прибуває до колонії відбувати покарання. У стоматологічному кабінеті – нове обладнання, тут працює штатний стоматолог.

Від начальника медичної частини відомо, що в колонії дуже незначна кількість засуджених з діагнозом ВІЛ, з них 75% отримують АРТ.

За результатами відвідання ЖВК підготовлено також телесюжет «Магнолією ТВ».

 Поділитися