MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкрита заява до Генеральної прокуратури України

07.06.2017   
Генадій Токарев
 26 травня 2016 року Кабінетом Міністрів України був внесений проект Закону України за N 6521 « Про внесення змін до Законів України "Про попереднє ув’язнення" та "Про Службу безпеки України"

 

До Генеральної прокуратури України

адвоката Токарева Геннадія Володимировича,

адреса для листування: вул. Свободи, 27, к.6, м. Харків, 61002

 

ЗАЯВА

про вчинене кримінальне правопорушення

(в порядку ст.214 КПК України)

 

26 травня 2016 року Кабінетом Міністрів України був внесений проект Закону України за  №6521 « Про внесення змін до Законів України "Про попереднє ув’язнення" та "Про Службу безпеки України" (далі – проект Закону), разом із пояснювальною запискою до нього (офіційний портал Верховної ради України, електронний ресурс:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=61911 ).

В п.1 «Обгрунтування необхідності прийняття акта» пояснювальної записки до проекту Закону зазначено, що він розроблений на виконання підпункту 2 пункту 14 Плану заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2015 року № 1393 (далі – План заходів), у зв’язку з необхідністю врегулювання на законодавчому рівні функціонування фактично існуючих установ попереднього ув’язнення Служби безпеки України.

В підпункті 2 пункту 14 «Унеможливлення безпідставного та неналежним чином оформленого затримання, тримання особи під вартою без рішення суду» Плану заходів зазначено: «розроблення нормативно-правової бази щодо врегулювання функціонування фактично існуючих установ попереднього ув’язнення СБУ, зокрема внесення відповідних змін до Закону України “Про попереднє ув’язнення” та розроблення правил внутрішнього розпорядку місць затримання в СБУ» (офіційний портал Верховної ради України, електронний ресурс: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1393-2015-%D1%80 ).

Частина статі 4 «Установи для попереднього ув’язнення» Закону України «Про попереднє ув’язнення», містить вичерпний перелік передбачених законом місць попереднього ув’язнення, серед яких відсутні такі місця (установи), що перебувають у підпорядкування Служби безпеки України.

Таким чином, в двох зазначених вище офіційних документах Кабінету Міністрів України (Плані заході від 23.11.2015 р. та пояснювальній записці до проекту Закону від 26.05.2017 р.) міститься інформація про те, що в Службі безпеки України фактично існували 23.11.2015 р. і продовжують існувати станом на 26.06.2017 р. установи попереднього ув’язнення.

З огляду на таке, інформація про існування установ попереднього ув’язнення СБУ в зазначених вище документах містить відомості про обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень, зокрема, зловживання владою або службовими повноваженнями (ст.364 КК України), перевищення влади або службових повноважень (ст.365 КК України), завідомо незаконного затримання або незаконного тримання під вартою (ст.361 КК України).

На підставі викладеного, прошу:

1) зареєструвати цю заяву у встановленому законом порядку;

2) внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст.364, 365, 371 КК України;

3) повідомити мене про результати розгляду моєї заяви в установленому законом порядку за зазначеною вище адресою для листування: вул. Свободи, 27, к.6, м.Харків, 61002.

Мені відомо, що статтею 383 КК України передбачена відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину.

Примітка: ця заява подана до Генеральної прокуратури України, оскільки на момент її подачі невідоме місцезнаходження не передбачених законом місць попереднього ув’язнення СБУ.

 

 Поділитися