MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 127 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 29.05.2017 – 02.06.2017

25.07.2017   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 27 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 11 проектів процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, створенням депутатських робочих груп тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Надійшло 27 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 11 проектів процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, створенням депутатських робочих груп тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

 

Ідеологічні питання

 

Проект Постанови 6522 від 29.05.2017 (Королевська Н. Ю.) про відзначення в Україні 25-річчя участі України у миротворчих операціях Організації Об’єднаних Націй та Дня українських миротворців.

15 липня 2017 року виповняється 25 років від початку участі українських військовослужбовців у миротворчих операціях на території інших держав під егідою ООН. В цей день відповідно до постанови Верховної Ради України від 3 липня 1992 року № 2538-XII «Про участь батальйону Збройних Сил України в Миротворчих Силах Організації Об’єднаних Націй у зонах конфліктів на території колишньої Югославії» передова група 240-го окремого українського батальйону прибула двома літаками з м. Дніпропетровська (нині – м. Дніпро) до м. Сараєво (Боснія і Герцеговина) і приступила до виконання миротворчих завдань. Зазначається, що за роки участі України в миротворчих місіях більше 55 тисяч українських військових виконували миротворчі завдання, 50 із них загинули. Загалом Україна брала участь у більш ніж 20-ти миротворчих операціях по всьому світу. Ініціатори проекту зазначають, що бездоганна служба українських військових та її масштаби заслуговують на те, щоб 25-річчя від моменту започаткування миротворчої діяльності нашої держави було відзначено на найвищому рівні. Слід також зазначити, що постановою Верховної Ради України від 21 травня 2013 року № 292-VII 15 липня визначене Днем українських миротворців, з подальшим щорічним відзначенням на державному рівні. Відповідно, пропонується здійснити ряд заходів, зокрема рекомендувати Міністерству оборони України установити пам’ятну медаль з нагоди 25-ї річниці участі України у миротворчих операціях Організації Об’єднаних Націй з метою нагородження військовослужбовців, які брали участь у миротворчих операціях; з метою патріотичного виховання молоді провести у військових підрозділах і навчальних закладах науково-практичні конференції, круглі столи та інші заходи, присвячені 25-й річниці участі України у миротворчих операціях Організації Об’єднаних Націй та Дню українських миротворців; рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені життю і подвигу героїв-миротворців, та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 25-ї річниці участі України у миротворчих операціях Організації Об’єднаних Націй та Дня українських миротворців тощо.

Проект 6535 від 01.06.2017 (Кабінет Міністрів України) про визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Української РСР у сфері земельних відносин

Сама по собі ініціатива скасування трьох застарілих актів Української РСР не викликає заперечень, але виникає питання, як цей проект узгоджується з ширшим за змістом проектом 6480 від 22.05.2017 (Кабінет Міністрів України) про визнання такими, що втратили чинність, актів органів державної влади і управління Української РСР та Постанови Верховної Ради України від 12 вересня 1991 року № 1545-ХІІ «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» та такими, що не застосовуються на території України, актів органів державної влади і управління Союзу РСР (див. Бюлетень № 126).

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 6523 від 30.05.2017 (Тарута С. О.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо порядку надходження та використання гуманітарної допомоги у вигляді національної валюти).

Проект переважно повторює проект 5164 від 22.09.2016 (Тарута С. О.) про внесення змін до Закону України «Про гуманітарну допомогу» (щодо порядку надходження та використання гуманітарної допомоги у вигляді національної валюти) (див. Бюлетень № 92), відкликаний 19.01.2017 після негативного висновку профільного Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю. Відмінності, окрім редакційних, зводяться до пропозиції доповнити пункт 2 статті 52 Закону України «Про виконавче провадження» абзацом 3 такого змісту: «Забороняється звернення стягнення та накладення арешту на кошти, що перебувають на поточних рахунках зі спеціальним режимом використання, відкритих боржником на виконання ст. 7-1 Закону України від 22.10.1999 № 1192-XIV “Про гуманітарну допомогу”».

Як видається, усі зауваження, висунуті до проекту 5164, актуальні і для цього проекту.

Проект 6528 від 31.05.2017 (Писаренко В. В.) про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо посилення ролі комітетів Верховної Ради України

Пропонується скасувати таке положення статті 120 Регламенту: «За наполяганням народних депутатів може бути проведено обговорення врахованої головним комітетом пропозиції, поправки з наступним голосуванням щодо її прийняття, виключення в цілому чи її частини. У такому ж порядку може бути порушено питання про розгляд пропозиції, поправки до відповідного тексту статті законопроекту, прийнятого в першому читанні, але відсутньої у запропонованій головним комітетом редакції».

Фактично проект спрямований на уточнення тих самих положень, що й проект 6342 від 11.04.2017 (Шверк Г. А.) про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо уточнення порядку обговорення законопроектів при розгляді в другому читанні) (див. Бюлетень № 120). Утім, обидва проекти видаються не дуже переконливими в сучасних умовах, оскільки більше спрямовані на прискорення розгляду проектів, а не покращення якості їх підготовки.

Проект 6530 від 01.06.2017 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища».

Пропонується віднести до компетенції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, у сфері охорони навколишнього природного середовища: «уповноваження підприємств, установ та організацій, що належать до сфери його управління, на проведення вимірювань, не пов’язаних з оцінкою відповідності продукції, процесів та послуг, відповідно до вимог до технічної компетентності та незалежності, визначених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища» та «внесення пропозицій щодо визначення методик вимірювань, що є обов’язковими до використання уповноваженими підприємствами, установами та організаціями, що належать до сфери його управління, центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища».

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 6531 від 01.06.2017 (Данілін В. Ю.) про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Пропонується установити, що для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 30 червня 2000 року незалежно від перерв. Довідка про заробітну плату (дохід) за період до 30 червня 2000 року видається на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану заробітну плату (дохід) підприємством, установою чи організацією, де працювала особа, яка звертається за пенсією. Якщо первинні документи з якихось причин втрачені установою, вона відновлює ці документи на підставі архівних відомостей, даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності і видає довідку про заробітну плату (дохід) з урахуванням усіх виплат, з яких сплачено внески до Пенсійного фонду. У разі, якщо підприємство, установа, організація ліквідовані або припинили своє існування з інших причин, але до цього не видали особі довідку про заробітну плату (дохід), така довідка видається правонаступником підприємства, установи чи організації або архівними установами. Інші зміни уточнюють різні процедурні аспекти подання заяви про призначення пенсії.

Проект 6534 від 01.06.2017 (Євлахов А. С.) про внесення змін до статті 133 Податкового кодексу України (щодо забезпечення внесення пенсійних фондів до Реєстру неприбуткових установ та організацій).

Сутність проекту викладена в його назві. Потреба у змінах викликана невдалими і дуже обтяжливими для неприбуткових організацій змінами внесеними Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21 грудня 2016 року № 1797. Цілком підтримуючи пропоновані зміни, автори огляду погоджуються з твердженням у висновку ГНЕУ про те, що потрібні зміни, які б враховували особливості правового становища не лише недержавних пенсійних фондів, а й інших неприбуткових організацій.

Проект 6536 від 01.06.2017 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення вимог законів України, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд.

Проект фактично є альтернативним проекту 6420 від 28.04.2017 (Шинькович А. В.) про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо посилення захисту інтересів осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення при здійсненні містобудівної діяльності) (див. Бюлетень № 122), але значно ширший та досконаліший. Зміни вносяться до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Законів України «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про архітектурну діяльність», «Про основи містобудування» в частині встановлення ефективного механізму контролю за дотриманням вимог законодавства щодо необхідності створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Змін дуже багато і навіть загальний їх опис виходить за межі даного огляду. Втім, слід звернути увагу на дещо спірний характер покладення на громадські об’єднання державних функцій, як наприклад «Громадські об’єднання осіб з інвалідністю здійснюють громадський контроль за дотриманням будівельних норм, стандартів і правил стосовно доступності для маломобільних груп населення як позаштатні (громадські) інспектори при органах державного архітектурно-будівельного контролю відповідно до положення, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері будівництва, містобудування та архітектури».

Проект 6537 від 02.06.2017 (Кривошея Г. Г.) про внесення змін до Закону України «Про охорону праці» (щодо імплементації Директиви 2009/104/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 16 вересня 2009 року).

Здебільшого зміни мають уточнюючий або суто технічний характер: уточнення у відсилочних статтях назв законів на чинні, уточнення назви (не виробниче, а робоче) обладнання, деталізація порядку та умов проведення огляду обладнання, уточнення вимог до інформація та письмові інструкції з охорони праці тощо. Також уточнюються повноваження органів виконавчої влади.

З огляду на характер змін значна частина з них є суто механічним впровадженням європейських стандартів не загалом, а змінами лише до одного акта. За таких умов, як видається, зміни не матимуть належного ефекту, адже не відповідають іншим чинним вимогам, як правового, так і технічного характеру.

 

Кримінальне, кримінальне процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 6529 від 31.05.2017 (Алєксєєв С. О.) про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо запровадження обов’язкової спеціалізації суддів з розгляду корупційних і пов’язаних з корупцією правопорушень).

Проект фактично є вкрай спрощеною альтернативою створенню спеціальних антикорупційних судів, див. зокрема проект 6011 від 01.02.2017 (Соболєв Є. В.) про антикорупційні суди (див. Бюлетень № 110). На думку ініціатора проекту створення Вищого антикорупційного суду буде невиправданим як з практичної, так і фінансово-економічної, точки зору, оскільки потребуватиме значних ресурсів. Водночас оптимальнішим видається реалізація та удосконалення інституту спеціалізації суддів з розгляду конкретних категорій справ, а саме корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією. Пропонується внести зміни до низки статей Закону України «Про судоустрій і статус суддів», якими виключити положення, що визначають діяльність Вищого антикорупційного суду, та встановити в загальних місцевих судах та апеляційних судах обов’язкову спеціалізацію суддів, а у Верховному Суді передбачити створення окремої палати Касаційного кримінального суду для здійснення правосуддя у таких категоріях проваджень. При цьому закріпити у законі вимогу щодо кількості суддів з такої спеціалізації (у місцевих – не менше 3, а в апеляційних – не менше 5); встановити порядок визначення спеціалізованих суддів: у місцевому суді шляхом конкурсного добору на відповідні посади з підвищеним рівнем вимог до кандидатів (наявність трьох років суддівського стажу, або п’яти років досвіду адвокатської, наукової діяльності тощо), а в апеляційному суді шляхом визначення з найбільш досвідчених суддів зборами суддів; визначити особливості перехідного етапу до створення обов’язкової спеціалізації суддів з розгляду корупційних і пов’язаних з корупцією правопорушень.

Проект заслуговує на увагу як такий, що відображає доволі популярну позицію з актуального питання.

Проект 6532 від 01.06.2017 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 188-31 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за невиконання законних вимог посадових осіб органів Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Зміни стосуються лише підвищення розмірів штрафів у 5–13 разів.

 

Культура та освіта

 

Проект 6533 від 01.06.2017 (Кабінет Міністрів України) про внесення зміни до пункту 14 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Уряд пропонує скасувати положення названого Закону, яким йому доручалося «у шестимісячний строк розробити та подати на розгляд Верховної Ради України проекти законів України про внесення змін до Податкового, Бюджетного та Господарського кодексів України для забезпечення особливого статусу Національного фонду досліджень України». Аргументується це тим, що відповідно до статті 49 названого Закону Фонд утворюється як державна бюджетна установа, є некомерційною організацією та не має на меті отримання прибутку. Питання функціонування таких установ станом на сьогодні вже врегульовані Податковим та Господарським кодексами України. При цьому Законом не передбачено норм щодо податкових пільг чи інших преференцій для Національного фонду досліджень України.

Ймовірно, ініціатор проекту формально має рацію, але на тлі злиденного стану української науки такі ініціативи за відсутності пропозицій на підтримку вітчизняної науки справляють гнітюче враження.

 

Питання сільського господарства та земельних справ

 

Проект 6524 від 30.05.2017 (Яценко А. В.) про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо збільшення норм безоплатної приватизації земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства).

Пропонується шляхом внесення змін до статті 121 Земельного кодексу України та Закону України «Про особисте селянське господарство» уточнити, що як громадяни України, які реалізували своє право на безоплатну приватизацію земельної ділянки для ведення особистого підсобного господарства в розмірі менше 2,0 гектара, так і громадяни, які реалізували своє право на безоплатну приватизацію земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства в розмірі менше 2,0 гектара, мають право на збільшення земельної ділянки в межах норм, установлених статтею 121 Земельного кодексу України для ведення особистого селянського господарства.

До проекту є одне принципове зауваження: слід було, щоб нові формулювання названих статей кодексу та закону були належно синхронізовані для уникнення різночитання.

Проект 6527 від 31.05.2017 (Лабазюк С. П.) про сільськогосподарську кооперацію.

Пропонується нова редакція Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію», якою врегульовано ключові питань створення та діяльності  сільськогосподарських кооперативів в Україні в єдиному законодавчому акті.  У проекті передбачається відмовитися від жорсткого поділу сільськогосподарських кооперативів за типами на виробничі та обслуговуючі, надаючи членам (засновникам) сільськогосподарського кооперативу самостійно обирати види діяльності: виробничий, обслуговуючий, переробний чи багатофункціональний, а також форму діяльності – з метою чи без мети одержання прибутку. Відповідно пропонується протягом трьох років здійснити перехід до єдиної організаційно-правової форми – сільськогосподарський кооператив. При цьому зберігається можливість для діючих сільськогосподарських кооперативів, за їх бажанням, продовжувати свою діяльність в умовах та з особливостями, які фактично ідентичні тим, за яких вони були утворені. Також передбачена можливість утворення і діяльності сільськогосподарських кооперативних об’єднань – так званих кооперативів другого рівня. Пропонуються цікаві новели щодо прийняття рішень загальними зборами кооперативу, кооперативної освіти тощо. На жаль, обсяг проекту (33 сторінки) не дає можливості навіть просто перелічити всі ініціативи проекту.

Як видається, проект є дуже актуальним і заслуговує на ретельне фахове обговорення.

Проекти з інших питань

 

Проект 6539 від 02.06.2017 (Довбенко М. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках.

Пропонується внести зміни до Законів України «Про банки і банківську діяльність» та «Про депозитарну систему України», які встановлюють вимоги до розміру статутного капіталу банку, що має статус Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках, у розмірі не менш як 120 мільйонів гривень (наразі – 500 мільйонів гривень). Також проектом пропонується скасувати мінімальні вимоги щодо розміру участі Національного банку України в капіталі Розрахункового центру, а також скасувати вимогу про створення і діяльність такого центру у формі публічного акціонерного товариства. Крім того, пропонується внести зміни до Закону України «Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків» щодо порядку опублікування нормативно-правових актів Комісії з цінних паперів та фондового ринку, прийнятих на виконання зазначеного закону, а саме: Нормативно-правові акти, видані (прийняті) Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку на виконання Закону України «Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків», не підлягають державній реєстрації в Міністерстві юстиції України, оприлюднюються на офіційному веб-сайті  Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку в мережі Інтернет та в одному з періодичних друкованих видань – «Офіційному віснику України», газетах «Урядовий кур’єр», «Голос України» і набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо пізніший строк набрання чинності не передбачений у такому акті. Офіційним опублікуванням нормативно-правового акта Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку вважається перше опублікування його повного тексту в одному з періодичних друкованих видань – «Офіційному віснику України», газетах «Урядовий кур’єр», «Голос України» або перше розміщення на офіційному веб-сайті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку в мережі Інтернет.

 Поділитися