MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

П’ятиденна війна у Грузії - п’ятирічна річниця

08.08.2017   
Яра Скрипник
Сьогодні, 8 серпня, по усій території Грузії відбулися траурні заходи з нагоди дев’ятої річниці «П’ятиденної війни». Грузинські лідери поклали квіти до могил на Тбіліському кладовищі, де поховано більшість військових, які загинули під час страшних подій 2008 року. Окрім цього, у країні відбувся ряд акцій пам’яті – виставка «Війна в наших об’єктивах» від фотокореспондентів Георгія Абдаладзе, Зураба Куцрікідзе, Івана Шлямова, Нодара Цхвірашвілі і Гліба Горановича, пам’ятна хода, а також акція «Сила у єдності» , учасники якої вишикувалися в живий ланцюг. Південна Осетія теж не відстає. Траурні заходи у місті Цхінвалі розпочалися ще вчора. При чому за декілька днів до проведення урочистостей осетинський кордон було закрито. Офіційна влада у свою чергу засудила подібні міри, тому що від цього постраждають, перш за все, жителі прикордонних містечок. Люди не цікавляться осетинськими ЗМІ, а отже про закриття кордону дізнаються тільки постфактум, коли під’їжджають до неї.

Сьогодні, 8 серпня, по усій території Грузії відбулися траурні заходи з нагоди дев’ятої річниці «П’ятиденної війни». Грузинські лідери поклали квіти до могил на Тбіліському кладовищі, де поховано більшість грузинських військових, які загинули під час страшних подій 2008 року. Окрім цього, у країні відбувся ряд акцій пам’яті – виставка «Війна в наших об’єктивах» від фотокореспондентів Георгія Абдаладзе, Зураба Куцрікідзе, Івана Шлямова, Нодара Цхвірашвілі і Гліба Горановича, пам’ятна хода, а також акція «Сила у єдності», учасники якої вишикувалися в живий ланцюг. Південна Осетія теж "не відстає". Траурні заходи у місті Цхінвалі розпочалися ще вчора. Причому за декілька днів до проведення урочистостей осетинський кордон було закрито. Офіційна влада, у свою чергу, засудила подібні заходи, тому що від цього постраждають, перш за все, жителі прикордонних містечок. Люди не цікавляться осетинськими ЗМІ, а отже про закриття кордону дізнаються тільки постфактум, коли під’їжджають до неї.

Нагадаємо, що в ніч с 7 на 8 серпня 2008 року Грузія намагалася повернути у власні руки контроль над Цхінвальським регіоном. На той момент владу над цією територією захопили сепаратисти з Абхазії, Південної Осетії та Росії. Більш того, грузини майже домоглися свого – зайняли більшу частину столиці – Цхінвалі. Але у внутрішній конфлікт втрутилася Російська Федерація. Офіційна влада у особі президента Дмитра Мєдвєдева, заявила про початок операції з «примусу Грузії до миру». Росія не гребувала застосовувати авіацію, бомбила грузинські місті, зокрема Цхінвалі та Горі, порти та інші об’єкти. Був активно задіяний Чорноморський флот, який базувався на той момент в українському Криму. Піхота окупувала головне морське місто країни – Поті – і знищила усі грузинські кораблі. А під час прямого вторгнення російські танки вийшли далеко за межі території Південної Осетії, дійшли ледве не до Тбілісі, а потім перекинулися на Абхазію. Загальними зусиллями, російських сепаратистів та абхазьких загонів, була захоплена Кодорська ущелина. Війну, що тривала до 12 серпня 2008 року, було зупинено підписанням мирного плану, який запропонував Європейский союз. Згідно змісту цього документу:

- Сторони припиняли будь-яку воєнну активність із обох сторін.
- Збройні сили Грузії поверталися на звичне для себе місце дислокації.
- Збройні сили РФ, що приймали участь у конфлікті, повинні були залишити територію Грузії до 1 жовтня 2008 року.
- Обговорення із міжнародною спільнотою статусу Північної Осетії та Абхазії.

Конфлікт призвів до значних геополітичних наслідків. Менш ніж за два тижні, Російська Федерація офіційно визнала Осетію та Абхазію незалежними державами, а уже на початку вересня Тбілісі відповів на це розривом дипломатичних стосунків із Росією. А віз доречі і нині там – російські війська все ще залишаються на території Грузії.

Цікаво що, за даними неурядовий організації "Національно-демократичний інститут" (США), відновлення територіальної цілісності держави - одне із питань, котре найбільше хвилює населення. І поки питанням повернення законних земель переймаються всі навкруги – від пересічних громадян до міжнародної спільноти, яка закликає відмовитися від визнання «незалежності» окремих грузинських регіонів. Москва намагається пошити увесь світ у дурні та просить визнати «нову реальність», у якій Південна Осетія та Абхазія не повернуться до складу Грузії. Більш того, Москва продовжує так звану політику «бордеризаціі» – тобто перенесення лінії окупації вглиб території, підконтрольній Тбілісі, посилаючись на те, що раніше вони входили до складу Південноосетинської автономії.
 

 Поділитися