MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у жовтні 2017 року

31.10.2017   
медіа група ХПГ
Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у жовтні 2017 року

1 жовтня

Місця вогневого ураження, спричинених обстрілами в житлових районах підконтрольного «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька):

На вул. Леніна, 104, зафіксовано осколкові пошкодження південної стіни багатоповерхового будинку, а також газопроводу перед будинком. В одній з квартир на п’ятому поверсі були подряпини від осколків на внутрішніх стінах, а також розбите вікно. Власниця пошкодженої квартири (віком 70–79 років) повідомила, що 28 вересня вона перебувала вдома, коли близько 21:00 почався обстріл. За словами робітників, які ремонтували газопровід, і кількох мешканців, обстріл почався близько 21:00. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влученням снарядів калібру 30 мм, випущених із південно-західного напрямку.

На будинку № 106 на вул. Леніна, у квартирі на п’ятому поверсі, зафіксовано розбиті вікна із західного боку. Власниця квартири (віком 40–49 років) розповіла, що 28 вересня вона була вдома зі своїм сином, коли приблизно о 20:55 вони почули, як щось вдарило в будинок. За її словами, вони сховалися в сусідній кімнаті і перебували там допоки обстріл припинився.

На вул. Леніна, 212, зафіксувано осколкові пошкодження квартири на третьому поверсі, а також на газопроводі, що проходив ззовні уздовж будинку. Зафіксовані подряпини від осколків на зовнішній стіні будинку між блоком кондиціонера і балконом в квартирі на третьому поверсі, а також пошкодження самого балкона і стіни. Власниця квартири (віком 50–59 років) повідомила , що 28 вересня вона та її чоловік були вдома, коли близько 21:00 почався обстріл. СММ не змогла визначити напрямок вогню, але спостерігачам вдалося встановити, що пошкодження були спричинені влученням снарядів калібру 30 мм.

На вул. Гайдара, 3/2, зафіксовано, що осколками були пошкоджені 2 вікна із південного боку і стіна із західного боку будинку. 47-річний власник будинку повідомив, що 28 вересня він та його 75-річна матір були вдома, коли близько 21:00 почався обстріл. За його словами, ніхто з них не постраждав. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влученням снарядів калібру 30 мм, випущених із південно-західного напрямку.

На вул. Стасюка, 6, виявлено один вхідний отвір від снаряда в даху, а також пошкодження стелі і внутрішньої стіни будинку. Власниця будинку (віком 50–55 років) розповіла, що на момент інциденту, тобто 28 вересня близько 21:00, її чоловік, син та онук були вдома, але ніхто з них не постраждав. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влученням снарядів калібру 30 мм, випущених із південно-західного напрямку.

Офіцери Збройних сил Російської Федерації при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК) показали спостерігачам місце вогневого ураження, виявлене на шахті «Трудівська» у Петровському районі підконтрольного «ДНР» Донецька (15 км на південний захід від центру міста). Чотири охоронці на прохідній повідомили спостерігачам про те, що удар по цьому району був завданий увечері 30 вересня. Вони також показали команді СММ отвір у вікні, розташованому із західного боку приміщення прохідної. СММ бачила свіже пошкодження на дереві та невеликі пробоїни в асфальтовому покритті неподалік. Спостерігачі визначили, що пошкодження асфальтового покриття і дерева були спричинені влученням снаряда, випущеного із західного напрямку. За словами охоронців, під час цього інциденту їхній 52-річний колега зазнав поранення.

Спостерігачі зустрілися з цим 52-річним чоловіком, охоронцем на шахті «Трудівська», який їм розповів, що 30 вересня, перебуваючи на робочому місці на шахті, він отримав поранення через те, що його збив з ніг вибух. За його словами, він зазнав осколкових поранень ноги і йому надали медичну допомогу в лікарні.

2 жовтня

Жертви cеред цивільного населення:

У Маріуполі поліція повідомила про те, що 11 вересня внаслідок вибуху у Лівобережному районі міста загинув 47-річний чоловік. Як повідомлялося, у його квартирі вибухнула ручна граната. Співробітники моргу у Маріуполі повідомили, що до них привезли тіло чоловіка для проведення розтину.

Офіцер Збройних сил України у підконтрольному урядові м. Старобільськ (85 км на північ від Луганська) поінформував спостерігачів про те, що 6 вересня під час перетинання чоловіком мосту у Щасті його підстрелили. Раніше офіцер Збройних сил України при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК) повідомив СММ, що 6 вересня військовослужбовці Збройних сил України підстрелили чоловіка, який перетинав міст у Щасті. За словами медичного персоналу лікарні у Щасті, 6 вересня військовослужбовцями Збройних сил України до них був доправлений чоловік, який помер від сильної крововтрати. Медпрацівники також додали, що чоловік мав три поранення у нижній частині тіла.

3 жовтня

Повідомлення про спричинені обстрілами пошкодження споруд на контрольному пункті в’їзду виїзду:

3 жовтня на блокпості в підконтрольному урядові с-щі Майорськ (45 км на північний схід від Донецька) зафіксовано 2 дірки на південно-східній стіні споруди, що належить Державній прикордонній службі України, а також пошкодження на інформаційному стенді, розташованому за 2 м на північ від споруди, і на металевій огорожі за 1,5 м від споруди. За оцінкою СММ, усі пошкодження виникли внаслідок вогню зі стрілецької зброї із південного напрямку. Офіційний представник Державної прикордонної служби повідомив команді Місії про те, що прикордонники чули постріли 26 вересня в період із 6:00 до 06:40, а 1 жовтня з 06:20 до 06:50.

5 жовтня

Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

Поблизу підконтрольного «ДНР» с-ща Бетманове (кол. Красний Партизан, 23 км на північний схід від Донецька). У Ясинуватій офіцер Збройних сил Російської Федерації при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК) повідомив про те, що співробітник місцевої енергетичної компанії та 2 сапери «ДНР» загинули, коли один з них підірвався на осколковій загороджувальній протипіхотній міні (ОЗМ-72), встановленій поблизу лінії електропередачі на околиці Бетманового. За словами співрозмовника, інцидент стався 4 жовтня, близько 10:00. У лікарні Ясинуватої медичний персонал повідомив СММ, що чоловіки загинули внаслідок вибуху міни.

8 жовтня

Пошкодження житлового будинку викликані обстрілом:

На північній околиці підконтрольного «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька). На вул. Орджонікідзе, 29, виявлено дірку (діаметром приблизно 5–10 см) у зовнішній шибці подвійного склопакету вікна на першому поверсі будинку із південного боку, а також подряпину на внутрішній шибці того самого вікна. За оцінкою, дірка виникли від влучення кулі калібру 7,62 мм, випущеної із південно-західного напрямку. Власники будинку (чоловік і жінка віком 50–59 років) розповіли, що 6 жовтня вони перебували вдома, коли близько 18:00 вони почули «різкі звуки».

9 жовтня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

Медперсонал моргу лікарні №2 у підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) повідомив, що ввечері 8 жовтня до них доправили тіло 48-річного чоловіка. За їхніми словами, загиблий мешкав у підконтрольному урядові смт Зайцеве (50 км на північний схід від Донецька) за адресою: вул. Карбишева, 53. Співрозмовники повідомили, що чоловік помер раніше того ж дня по дорозі до лікарні від осколкових поранень лівої легені та серця. Поблизу моргу спостерігачі зустріли двох чоловіків, які представилися братами загиблого. За їхніми словами, перебуваючи у Зайцевому, вони почули перестрілку, що почалася близько 16:30 і тривала приблизно годину. Вони повідомили, що у їхнього брата троє дітей, і що вони разом із матір’ю перебували усередині будинку, а їхній батько — у сараї неподалік будинку, коли почалася перестрілки.

10 жовтня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

У лікарні в підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька) спостерігачі розмовляли з хлопцем (16 років), який повідомив їм про те, що 10 жовтня, близько 11:00, він був удома в Докучаєвську. За його словами, він тримав у руках знайдену раніше ручну гранату, яка згодом вибухнула. Медпрацівники в лікарні повідомили про те, що хлопець дістав поранення ніг, лівого вуха і голови, а після хірургічної операції в його тілі ще залишилися фрагменти осколків.

9 жовтня директор школи в непідконтрольному урядові районі Донецької області повідомив спостерігачам про те, що згідно з отриманим розпорядженням директору надалі заборонялося надавати інформацію спостерігачам у питаннях, пов’язаних із роботою школи, і в будь-яких питаннях команда СММ мусить звертатися до членів «ДНР» в іншому населеному пункті.
10 жовтня два члени «ЛНР» у с-щі Металіст (7 км на північний захід від Луганська) повідомили команді СММ про те, що вони не можуть надати інформацію про ймовірну жертву серед цивільного населення без дозволу від свого керівника, який на той момент був відсутній.

11 жовтня

Повідомленнія про жертву серед цивільного населення:

8 жовтня водій трактора (47 років), дістав поранення біля підконтрольного «ЛНР» с-ща Металіст (7 км на північний захід від Луганська) внаслідок вибуху, що пролунав коли чоловік працював у полі. У Металісті працівник сільськогосподарської компанії, в якій працював водій трактора, розповів, що плуг трактора, на якому той працював, зачепив якийсь предмет, що вибухнув. Унаслідок цього чоловік отримав струс мозку, коли вдарився головою об кабіну трактора. Співрозмовник заявив, що компанія отримала листа від групи з розмінування «ЛНР», в якому було зазначено, що роботи з розмінування завершено, і всі вибухонебезпечні предмети з цього поля вилучено. 10 жовтня дві особи у Металісті, а також старший співробітник сільськогосподарської компанії підтвердили членам патруля Місії факт несмертельного «інциденту», проте відмовилися надавати подальші подробиці. Спостерігачі намагалися уточнити інформацію у роботодавця постраждалого, його родичів і працівників лікарні у Луганську, але всі вони відмовилися надати інформацію.

Повідомлення про пошкодження об’єктів цивільної власності у житловому районі:

10 жовтня у підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька) зафіксовано пошкодження двох багатоквартирних житлових будинків. На вул. Центральній, 93, виявлено віконну раму без шибки, а також виїмки і зазублини на зовнішній західній стіні першого поверху будівлі. За 200 метрів на південний схід, на вулиці Ватутіна, 11, виявлено розбиті вікна у кожній із чотирьох різних квартир на першому і другому поверхах із південно-західної сторони будівлі. На жодному із цих місць не було осколків чи фрагментів боєприпасів. Кілька жителів в порізно повідомили, що члени «ДНР» вже прибрали їх. Спостерігачі визначили, що пошкодження на першому місці були спричинені влученням снаряда калібру 30 мм, випущеного з південно-західного напрямку, а пошкодження на другому місці — за оцінкою, осколками внаслідок розриву снаряда калібру 30 мм, також випущеного з південно-західного напрямку. Жителі в обох місцях сповістили, що стрілянина велася 10 жовтня, у період між 04:15 і 04:45.

13 жовтня

СММ здійснювала моніторинг ситуації, в якій опинилося цивільне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення:

Група місцевих жителів (понад 20 осіб; чоловіки і жінки переважно похилого віку) у підконтрольному «ДНР» с-щі Бетманове (кол. Красний Партизан, 23 км на північний схід від Донецька) повідомили спостерігачам, що від 3 вересня 2017 року у них відсутнє електропостачання: через відсутність електрики близько 100 мешканців селища залишилися без опалення й води. Місія надіслала запит до Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) з проханням скоординувати зі сторонами питання проведення ремонтних робіт. Крім того, у Бетмановому один чоловік (60–69 років) розповів членам патруля Місії про те, що нещодавно його двічі не пропустили через блокпост Збройних сил України біля підконтрольного урядові смт Верхньоторецьке (23 км на північний схід від Донецька), де йому необхідно було купити ліки для дружини (особи з обмеженими можливостями).

Спостерігачі бачили як важко їй стояти і пересуватися на двох милицях. У підконтрольному «ДНР» с-щі Крута Балка (16 км на північ від Донецька) четверо місцевих жителів (троє чоловіків і одна жінка, віком від 30 до 90 років) розповіли команді СММ про те, що вже 2 роки у них відсутнє електропостачання, у зв’язку з чим вони не можуть качати воду з криниць і обігріти власні оселі.


СММ зафіксувала довгі черги на контрольних пунктах в’їзду-виїзду поблизу лінії зіткнення. На підконтрольній урядові стороні контрольного пункту в’їзду-виїзду, розташованого на південь від м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька) спостерігачі бачили чергу з приблизно 30 автомобілів, 2 автобусів і приблизно 30 пішоходів, які прямували до підконтрольних урядові районів, а в протилежному напрямку — близько 100 автомобілів, 1 автобус і приблизно 200 пішоходів. На блокпості, що розташований на автодорозі Н15 неподалік комбінату «Каргілл» у підконтрольному «ДНР» с-щі Кремінець (16 км на південний захід від Донецька), члени патруля СММ бачили чергу приблизно зі 110 автомобілів і 5 автобусів, які прямували до підконтрольних урядові районів, а також чергу з орієнтовно 240 автомобілів і 4 автобусів у протилежному напрямку. Чоловік і жінка (обоє 60–69 років) розповіли спостерігачам, що вони стояли в черзі вже майже 8 годин.
13 жовтня, о 09:15, на урядовому блокпості, розташованому на північ від мосту у Станиці Луганській, члени патруля Місії бачили, що у черзі на перехід до підконтрольних урядові районів чекали приблизно 150 пішоходів, а в зворотному напрямку — близько 800 пішоходів.

Приблизно через 7 годин спостерігачі не побачили жодного пішохода, який би чекав на перехід до підконтрольних урядові районів, а от на перехід у протилежному напрямку все ще чекали близько 500 пішоходів. За словами службовця Державної прикордонної служби, 12 жовтня майже 200 особам, які очікували у черзі з підконтрольних урядові районів до непідконтрольних, не вдалося пройти через блокпост до його закриття о 18:30.

Перебуваючи на блокпості, члени патруля Місії зауважили, що дерев’яна конструкція над зруйнованою частиною мосту була у вкрай поганому стані. Вони бачили як четверо носіїв перенесли жінку (приблизно 80 років) в інвалідному візку, а також відзначили, що ще чотирьом людям похилого віку (двом жінкам і двом чоловікам) знадобилося чимало часу (орієнтовно 5 хвилин) на те, щоб перетнути 15-метровий міст, опираючись на ненадійні поручні. Спостерігачі також бачили жінку (приблизно 25 років), яка спершу перенесла через міст свою дитину (близько 2 років), а потім повернулася, забрала багаж і знову перейшла через міст.

14 жовтня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

Медперсонал лікарні у підконтрольному «ДНР» Донецьку повідомив, що 12 жовтня до них доправили 47-річного чоловіка з важкими пораненнями лівої руки та пальців. У лікарні цей чоловік розповів спостерігачам про те, що 12 жовтня, близько 20:00, він перебував у багатоквартирному житловому будинку, розташованому поблизу центрального залізничного вокзалу Донецька (6 км на північний захід від центру міста), коли запал від ручної гранати, який він тримав у руці, вибухнув. Постраждалий додав, що йому зробили операцію і він втратив один палець на лівій руці, а два інші були серйозно травмовані.

15 жовтня

У підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) близько 12 жителів (жінок і чоловіків віком 40–70 років) розповіли спостерігачам про труднощі, з якими вони стикаються, зокрема про обмежений доступ до пального, продуктів харчування і можливостей працевлаштування, а також про обмеження свободи пересування. Усі ці обмеження спричинені перекриттям головної місцевої дороги, яка сполучає село з Маріуполем.

17 жовтня

Заступник директора школи в непідконтрольному урядові районі Донецької області відмовився розмовляти зі спостерігачами, посилаючись на вказівки, отримані від члена «ДНР».

18 жовтня

Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

18 жовтня в супроводі офіцерів Збройних сил Російської Федерації при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК) спостерігачі відвідали лікарню №14 в Петровському районі Донецька (15 км на південний захід від центру міста), де медпрацівники повідомили їм про те, що 17 жовтня до них доправили чоловіка (70 років) із осколковими пораненнями, зокрема шиї і правого ліктя. Спостерігачі бачили на правому лікті чоловіка бинтові пов’язки. За його словами, 17 жовтня, о 15:30, він підходив до перетину вулиць Карнавальної і Джаліля в мікрорайоні Трудівські Петровського району, коли почув позаду себе вибух і відчув біль у спині. Він додав, що продовжив рухатися у напрямку свого будинку на вул. Карнавальній, 72, щоб викликати швидку допомогу. Дружина чоловіка розповіла, що машина швидкої допомоги не змогла проїхати блокпост, розташований поряд із автобусною станцією в мікрорайоні Трудівські.

Медпрацівники в тій самій лікарні повідомили членам патруля СММ про те, що 17 жовтня до них доправили жінку (віком 34 роки) із осколковими пораненнями, зокрема правої скроні та правої ступні. Вони додали, що пізніше того дня її виписали. Спостерігачі розмовляли з цією жінкою по телефону. За її словами, 17 жовтня, коли вона була на подвір’ї свого будинку (вул. Шестакова, 72, у мікрорайоні Трудівські Петровського району Донецька) поряд із сараєм, приблизно о 20:20 вона почула гучний вибух. Вона також сказала, що побачила місце влучення снаряда на західній стіні сараю.

У лікарні підконтрольного урядові м. Бахмут (кол. Артемівськ, 67 км на північ від Донецька) медпрацівники повідомили спостерігачам про те, що 16 жовтня до них доставили 34-річну жінку, яка проживає в підконтрольному «ДНР» м. Амвросіївка (56 км на південний схід від Донецька) на вул. Фрунзе, 43, і якій було діагностовано осколкові поранення грудної клітки і правого плеча. За словами співробітників поліції, жінка отримала поранення, коли 16 жовтня, близько 12:40, йшла в полі на відстані приблизно 100–600 м від КПВВ у Майорську. За словами жінки, після того, як вона отримала поранення внаслідок вибуху, вона дійшла до КПВВ у Майорську, де медпрацівники прикордонної служби надали їй першу медичну допомогу.

У лікарні в підконтрольному урядові м. Торецьк (кол. Дзержинськ, 43 км на північ від Донецька) медпрацівники повідомили спостерігачам про те, що 16 жовтня до них доправили 48-річну жінку із підконтрольного урядові м. Залізне (кол. Артемове, 42 км на північний схід від Донецька). Жінці діагностували поранення шиї. Вони додали, що її вже виписали з лікарні. За словами співробітника поліції у Торецьку, жінка отримала поранення шиї від осколків мінометної міни, коли 16 жовтня, близько 13:30, поблизу військових споруд Збройних сил України в Залізному стався обстріл.

20 жовтня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

Медперсонал лікарні в підконтрольному «ДНР» м. Єнакієве (41 км на північний схід від Донецька) повідомив СММ, що 9 жовтня до них доправили жінку із осколковими пораненнями тулуба й обличчя, зокрема із серйозним пораненням ока. За їхніми словами, постраждала розповіла лікарям, що вона перебувала на присадибній ділянці, коли побачила якийсь предмет, який потім вибухнув. У місці, де імовірно проживає потерпіла в Єнакієвому (вул. Урожайна, 6), один із сусідів повідомив спостерігачам про те, що 9 жовтня жінка була на присадибній ділянці, коли вона отримала поранення в результаті вибуху якогось предмета.


О 08:00 офіцер Збройних сил України при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК) на урядовому блокпості, розташованому на північному краї ділянки розведення в районі Золотого, повідомив СММ, що о 07:00 українські прикордонники відкрили блокпост. О 10:35 спостерігачі бачили, як 35-річна жінка пройшла через блокпост і рушила до непідконтрольних урядові районів. Команда СММ зазначила, що біля урядового блокпоста перебували представники ЗМІ, а також співробітники військово-цивільної адміністрації.
Спостерігачі, які здійснювали моніторинг на підконтрольному «ЛНР» блокпості, на південь від ділянки розведення в районі Золотого, бачили, як близько 10:00 з підконтрольних урядові районів до блокпоста підійшли двоє цивільних осіб (жінка і чоловік, 66 і 80 років відповідно). СММ зафіксувала, що приблизно о 12:30 до цього блокпоста з того ж напрямку підійшла вищезгадана 35-річна жінка. Проте неозброєні члени «ЛНР» не дозволили їм пройти через блокпост. Один з членів «ЛНР» повідомив цивільним особам про те, що у нього є наказ не пропускати їх через блокпост без пояснення причин. Приблизно через 5 годин, о 15:45, на урядовому блокпості, розташованому на північ від ділянки розведення, команда СММ бачила, як двоє з вищезгаданих цивільних осіб повернулися до підконтрольних урядові районів. Спостерігачі відзначили, що станом на 17:00 35-річна жінка все ще перебувала на блокпості «ЛНР». При цьому команда СММ бачила, як один з членів «ЛНР» йшов у напрямку до жінки, тримаючи в руках ковдру та їжу/чайник. О 18:30 офіцер Збройних сил України при СЦКК повідомив спостерігачам про те, що жінка все ще не повернулася і додав, що їй буде дозволено пройти через блокпост навіть у разі, якщо вона повернеться вже після його закриття. Останній раз Місія фіксувала аналогічну спробу відкрити цей блокпост 31 березня 2016 року (див. Щоденний звіт СММ від 1 квітня 2016 року і Щоденний звіт СММ від 2 квітня 2016 року).

Перебуваючи на південному краї ділянки розведення, команда СММ бачила, як на висоті 50 м над дорогою, що проходить між Золотим і підконтрольним «ЛНР» м. Первомайськ (58 км на захід від Луганська), із півночі в напрямку блокпоста «ЛНР» пролітав невстановлений безпілотний літальний міні-апарат (у межах ділянки розведення). Спостерігачі відзначили, що 30 секунд БПЛА зависнув над місцем, де двоє цивільних осіб очікували на прохід у південному напрямку, а затим зробив коло над блокпостом «ЛНР» (протягом приблизно 1 хвилини), після чого полетів назад на північ.

21 жовтня

Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

В лікарні № 20, розташованій у Київському районі Донецька, медпрацівники повідомили про те, що 21 жовтня вони надали медичну допомогу 31-річному чоловіку із кульовими пораненнями лівого плеча. Вони також додали, що чоловік відмовився від госпіталізації. В телефонні розмові постраждалий розповів, що 21 жовтня, близько 19:00, він був у своїй квартирі на вул. Новоросійській, 17, у Київському районі Донецька, коли куля пробила віконну шибку і поранила його у ліве плече.

Пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах:

21 жовтня в супроводі офіцера Збройних сил Російської Федерації при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК) спостерігачі зафіксували п’ять свіжих місць вогневого ураження в підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (32 км на південний захід від Донецька) і одне таке місце в підконтрольному «ЛНР» с. Крута Гора (16 км на північний захід від Луганська).

На вул. Центральній, 23, у Докучаєвську спостерігачі бачили 2 пробоїни в західному і північному скатах даху, а також пробоїну в західній стіні на другому поверсі двоповерхового багатоквартирного будинку. За словами 40-річного мешканця будинку, 20 жовтня, приблизно о 18:00, він чув, як почався обстріл.

На вул. Центральній, 25, спостерігачі бачили, що у вікні з південного боку двоповерхового багатоквартирного будинку розбита шибка. Мешканець будинку (40 років) повідомив команді СММ, що 20 жовтня, приблизно о 18:40, він чув вибух приблизно за 30 м від свого будинку.
На вул. Центральній, 36, команда СММ бачила, що із західного боку даху двоповерхового багатоквартирного будинку були зламані дерев’яні дошки. Із західного боку будинку спостерігачі також бачили пробоїни у стінах і розбите вікно. Дві мешканки (віком 40 і 80 років) порізно розповіли спостерігачам, що 20 жовтня, приблизно о 18:30, вони чули гучний вибух біля їхнього багатоквартирного будинку.

На вул. Леніна, 69, у Докучаєвську, спостерігачі бачили пробоїну на південно-східному скаті даху одноповерхового багатоквартирного будинку.

У всіх вищезазначених випадках визначити причину пошкоджень і напрямок вогню не вдалося.

29 жовтня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

28 жовтня команда Місії відвідала морг у підконтрольному «ДНР» Донецьку для уточнення інформації, отриманої від офіцерів Збройних сил Російської Федерації при Спільному центрі з контроля і координації (СЦКК), про те, що 27 жовтня, приблизно о 18:10,  25-річний чоловік помер від поранень, яких він зазнав унаслідок вибуху в мікрорайоні Трудівські в Петровському районі підконтрольного «ДНР» Донецька (15 км на південний захід від центру міста). Співробітники морга повідомили спостерігачам, що 27 жовтня тіло 25-річного чоловіка було доправлено до морга. Згідно із записами в журналі реєстрації морга, він дістав поранення лівої ноги, коли перебував на подвір’ї свого будинку на вул. Удачній, 30, у мікрорайоні Трудівські. Спостерігачі бачили велику рану на передній частині лівого його стегна. Пізніше того ж дня у телефонній розмові співробітники морга повідомили команді Місії, що під час розтину з тіла загиблого вилучили 14,5-мм кулю з великокаліберного кулемета. Вони також додали, що влучивши у ліве стегно чоловіка, куля проникла в порожнину таза, а чоловік помер від значної крововтрати.

Намагаючись уточнити інформацію щодо цього інциденту, спостерігачі також зустрілися з членом «ДНР» у Петровському районі, однак він відмовився надати інформацію, заявивши, що Місії слід звернутися до інших членів «ДНР» за цією інформацією.

Пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах:

28 жовтня у Мар’їнці спостерігачі бачили пробоїни (діаметром 50–70 см) на східних або південно-східних сторонах дахів трьох будинків (на вул. Каштановій, 58, 60 і 61 відповідно). За їхньою оцінкою, ці пошкодження утворилися від вогню з озброєння невстановленого типу з північно-східного напрямку. Команда СММ також бачила свіжу вирву в траві за 5 м від найближчого пошкодженого будинку, яка, за оцінкою, утворилася від розриву снаряда з озброєння невстановленого типу, випущеного з північно-східного напрямку. Двоє жителів (жінка віком 60–69 років і чоловік віком 70–79 років) порізно розповіли спостерігачам, що обстріл стався 27 жовтня, в період між 21:00 та 21:45.

29 жовтня в Авдіївці члени патруля Місії побачили пробоїну із західного боку паркану перед багатоквартирним житловим будинком на вул. Некрасова, 128. За їхньою оцінкою, пробоїна утворилася внаслідок влучення гранати з автоматичного гранатомета (АГС-17), випущеної зі східно-південно-східного напрямку. На вул. Некрасова, 127, команда СММ бачила пробоїну на східному боці даху господарчої будівлі, розташованої приблизно за 5–7 м на північ від будинку. За оцінкою, ця пробоїна утворилася внаслідок влучення гранати з автоматичного гранатомета (АГС-17), випущеної зі східно-південно-східного напрямку. Мешканка будинку (віком 40–49 років) повідомила спостерігачам, що вона і три інші члени її родини перебували вдома, коли 28 жовтня, приблизно о 15:50,  почула вибух.

28 жовтня у Пікузах спостерігачі бачили, що дах будівлі на вул. Ахматової, 18, був повністю знищений, а також із певної відстані побачили зелений предмет циліндричної форми (20 см завдовжки і 7,5 см завширшки), оцінений як невибухлий боєприпас, у полі за 10 м на південь від будинку. Скидалося на те, що в цього боєприпаса був хвостовий стабілізатор. Під час перебування спостерігачів на цьому місці власника будинку вдома не було. Проте, увечері 26 жовтня двоє жителів Пікуз порізно повідомили спостерігачам по телефону, що того вечора відбувся обстріл.

29 жовтня команда Місії бачила, що в чотириповерховій будівлі школи на вул. Шкільній в Олександрівці, приблизно за 2 км на схід від лінії розмежування, було розбито північно-західне вікно з подвійним склопакетом. Також спостерігачі побачили між вікнами фрагмент, оцінений як осколок снаряда з безвідкатної гармати (типу СПГ), а на трохи зміщеному ґрунті приблизно за 25 м на північний захід від будівлі — хвостовий стабілізатор від снаряда безвідкатної гармати (типу СПГ). За оцінкою спостерігачів, пошкодження були спричинені влученням снаряда з безвідкатної гармати (типу СПГ), однак напрямок вогню встановити не вдалося.

29 жовтня у Саханці команда СММ помітила, що 4 вікна на південній стіні будинку на вул. Гавриленка закриті брезентом, а також помітила свіжий цемент на ділянці стіни. Приблизно за 10 м на схід від будинку спостерігачі бачили пробоїну в західній частині даху будинку, осколкове пошкодження на північній фасадній стіні та пошкодження на дерева, що ростуть за 10 м на північ від будинку (усі ушкодження, за оцінкою, виникли нещодавно). Мати (50–59 років) власниці першого будинку повідомила членам патруля Місії, що її донька разом із двома дітьми були вдома, коли 26 жовтня, у період між 17:30 і 18:30, стався обстріл. Спостерігачам не вдалося визначити тип застосованого озброєння та напрямок вогню.

31 жовтня

Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

Співробітник поліції у підконтрольному урядові м. Костянтинівка (60 км на північ від Донецька) розповів  про те, що 27 жовтня, приблизно о 23:30, поблизу ресторану на вул. Білоусова, 4, у Костянтинівці 33-річний чоловік, перебуваючи у стані сп’яніння, висмикнув запобіжну чеку з ручної гранати а потім, запанікувавши, кинув її у найближчі кущі, де вона вибухнула. За словами поліцейського, двоє перехожих (чоловіків 30–39 років) отримали осколкові поранення; одного з них невдовзі доправили до лікарні, однак незабаром виписали. Один із постраждалих затримав нетверезого чоловіка до приїзду поліції. Пізніше спостерігачі по телефону спілкувалися з пораненим чоловіком, який потрапив до лікарні. Він підтвердив інформацію, викладену співробітником поліції.

 Поділитися