MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

5 журналістів постраждали від фізичної агресії в листопаді

04.12.2017   
ХПГ-інформ
Про це сьогодні повідомила служба інформації Національної спілки журналістів України. Інциденти сталися в Києві, Миколаєві, на Львівщині та в Чернівцях.

Протягом листопада цього року в Україні побито п’ятьох журналістів. Про це сьогодні повідомила служба інформації Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Інциденти сталися в Києві, Миколаєві, на Львівщині та в Чернівцях.

1. Уночі проти 3 листопада в Миколаєві троє невідомих напали і пограбували журналіста телеканалу «Прямий» Дмитра Тьосова. Інцидент стався під час зйомки, коли журналіст мав вийти в прямий ефір. Нападників за лічені хвилини затримала поліція.

2. 7 листопада увечері біля ВІП-терміналу аеропорту «Київ» скоєно напад на знімальну групу програми «Схеми». Журналіст Михайло Ткач заявив про перешкоджання діяльності журналістів із боку охорони Віктора Медведчука. «Били ліктями, штовхали, робили підніжки, в оператора двічі вибили камеру з рук», – повідомив журналіст.

3. 17 листопада правоохоронці перевищили повноваження й застосували силу до грузинського журналіста Тамаза Шавшішвілі, якого депортували з України. У скайп-інтерв’ю журналіст розповів, що об 11 ранку до нього увірвалися невідомі, сильно побили заклеїли очі скотчем, повезли в порт і поромом доправили до Грузії. Також зазначено, що за тиждень перед видворенням журналістові надійшов лист від Міністерства інформаційної політики – в листі йшлося, що йому дозволено працювати в Україні.

4. 20 листопада в Чернівцях депутат від фракції «Свобода» Назар Моклович штовхнув журналістку й операторів місцевого каналу ТВА, коли ті підійшли до нього по коментар. Журналісти ТВА вважають такі дії перешкоджанням їхній професійній діяльності. Тож звернулися з відповідною заявою до правоохоронних органів.

5. 28 листопада в місті Стрию (Львівська область) місцевий майстер з ремонту пральних машин побив адміністратора видання «Діловий Стрий», яке опублікувало критичний матеріал про його роботу. У Стрийському відділі поліції повідомили, що постраждалий Андрій Кипеняк подав заяву в поліцію, відкрито кримінальне провадження, триває досудове розслідування.

Відповідно до моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів України», який НСЖУ проводить спільно з партнерськими організаціями, з початку року (11 місяців) зафіксовано 85 випадків проявів фізичної агресії до журналістів.

 Поділитися