MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рішення управління міграційної служби про скорочення терміну перебування в Україні скасовано в суді

19.12.2017   
ХПГ-інформ
Суд став на сторону шукача притулку з Таджикистану.

Громадянин Таджикистану А. прибув в Україну в червні 2016 року, переховуючись від переслідування за його політичні погляди, але Україна його зустріла не досить тепло. Через два тижні після його приїзду він був незаконно затриманий та утримувався протягом тижня в камерах Харківського управлінні СБУ, які так люб’язно продемонстрував голова СБУ[1], давши можливість впізнати ці приміщення.

В той час, як даний іноземець незаконно утримувався в управлінні СБУ, в Харківському Управлінні ДМС за командою Харківського СБУ щодо нього, без його присутності, незаконно приймались рішення, які згодом стали підставою для прийняття рішення про його затримання та примусове видворення за межі України.

Першим таким рішенням, про яке не було відомо А., було прийнято в липні 2016 року, а саме рішення про скорочення терміну його перебування в Україні. Після того, як А. звернувся за допомогою до Харківської правозахисної групи, юристи дізналися про існування рішення та неодноразово намагалися отримати його копію, але це рішення Харківським управлінням ДМС не надавалось. І лише в березні 2017 року іноземець отримав копію даного рішення, після чого воно було відразу оскаржено до суду.

9 жовтня 2017 р. Харківський окружний адміністративний суд розглянувши адміністративний позов, прийняв постанову, якою визнав протиправним та скасував рішення Харківського управління ДМС про скорочення терміну перебування іноземця в Україні.

Скасовуючи дане рішення, суд виходив з наступних мотивів: «Проте, відповідачем до суду не надано жодних доказів, які б свідчили про наявність обставин, для скорочення терміну перебування іноземця на території України, а саме: вироку суду, яким іноземця засуджено до позбавлення волі; документів про те, що дії іноземця становлять загрозу національній безпеці України, громадському порядку в Україні; документів про те, що скорочення терміну перебування в Україні є необхідним для охорони здоров’я, захисту прав і законних інтересів громадян України.

Відповідачем, також, не надано суду жодного доказу, який би підтверджував порушення позивачем законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства.

Посилання представника відповідача, що громадянин Таджикистану ОСОБА_3 на момент виявлення його на території України ні з ким не перебував у трудових відносинах, із заявою про отримання посвідки на тимчасове проживання не звертався суд не бере до уваги, оскільки відповідачем не надано до суду доказів того, що позивач мав намір залишитися в Україні на тимчасове проживання.».

Скасування судом даного рішення територіального органу ДМС є досить важливим, оскільки після його скасування усі наступні рішення про затримання іноземця та прийняття рішення про його примусове видворення є незаконними, як і факт його позбавлення свободи шляхом тримання в Пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, строком в дев’ять місяців, а судове рішення про примусове видворення підлягає перегляду за нововиявленими обставинами.

Через незаконне позбавлення волі заявник має право звернутись до України з позовом про відшкодування завданої моральної шкоди.

Вітаємо з перемогою адвоката ХПГ Василя Мельничука, якому вдалося домогтися того, що суд став на сторону іноземця в його спорі проти державного органу, надавши іноземцю підстави для оскарження інших судових рішень, що є досить рідкісним явищем в судовій практиці.

Маємо надію, що інші суди будуть такими ж об’єктивними і незалежними при вирішенні судових спорів шукачів притулку.

 

[1] https://youtu.be/zwku7p5n1sY

 Поділитися