MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ситуація в зоні проведення АТО: обстріли, жертви серед цивільного населення. Грудень 2017 року

03.01.2018   
медіа-група ХПГ
Ситуація в зоні проведення АТО: обстріли, жертви серед цивільного населення. Грудень 2017 року

1 грудня

Під обстріл потрапили житлові квартали Мар’їнки. Внаслідок обстрілів пошкоджено житлові будинки по адресам: вул. Шевченко 266 і вул. Жовтневої 198

2 грудня

*Під час обстрілу позицій підрозділів АТО, під вогонь потрапили житлові будинки населеного пункту Авдіївка. Внаслідок влучень пошкоджено житловий будинок по вулиці Спортивна, 1-г.

*Під обстріл потрапило селище Верхньоторецьке. Внаслідок обстрілу, біля житлового будинку за адресою: вул.Першотравнева, 34 жінка 1986 року народження отримала осколкове поранення ноги. 

4 грудня

Під обстріл потрапило с.Травневе. Пошкоджено дахи житлових будинків та господарча будівля житлових будинків №12 та 15 по вулиці Тиха.

5 грудня

Під обстріл потрапило селище Врубівка Попаснянського району. Внаслідок обстрілу постраждав житловий будинок по вул.Залізнична. Пошкоджено високовольтну лінію електропередач (кількість абонентів, які залишилися без електропостачання встановлюється), в районі вул.Жовтнева пошкоджено газопровід середнього тиску, внаслідок чого без газопостачання залишилось 35 абонентів по вулицях Садова, Островського та Піонерська.

6 грудня

Міжнародні спостерігачі СММ ОБСЄ під час перебування на Донецькій фільтрувальній станції (ДФС) вкотре зафіксували результати нещодавніх обстрілів.

Відповідно до звіту СММ ОБСЄ від 5 грудня 2017 року, на території ДФС було зафіксовано три місця влучання та залишки мін калібру 120 мм. За оцінкою спостерігачів обстріл вівся з південного сходу (з напрямку позицій НЗФ ОРДО).

Необхідно відмітити, що влучання в один з резервуарів з високотоксичним хлором на Донецькій фільтрувальній станції неминуче призведе до загибелі усього живого навколо станції та залишить без водопостачання населення цілого регіону.

*Під обстріл потрапило с.Водяне (поблизу Маріуполя). Внаслідок обстрілу було частково зруйновано дах житлового будинку на садовій ділянці товариства «Металіст», де на той час проживали люди. Зазнало пошкоджень майно і домашні речі в середині будинку. Ніхто з цивільного населення не постраждав.
*Поліція Донеччини працює над розкриттям потрійного вбивства у Великій Новосілці. Зловмисники жорстоко вбили всю родину – 56-річного чоловіка, його 46-річну дружину та їх сина 23 років. Тіла загиблих зі слідами катувань було знайдено в будинку родини.

Вбита в Великих Новосілках Донецької області сім’я - найближчі родичі кума Віктора Януковича Валерія Шири. Про це розповідають мешканці селища.

Валерій Шира був головою Великоновосілківської районної адміністрації, а також близьким другом і кумом екс-президента Віктора Януковича.

Убита жінка була його дочкою, чоловік - зятем, а юнак - онуком.

Також місцеві кажуть, що сам Шира зараз живе в Донецьку, на непідконтрольній території.

*У так званій «сірій зоні», що вздовж лінії розмежування у с.Катеринівка, на вибуховому пристрої підірвався 69-річний місцевий мешканець. Чоловік з осколковими пораненнями госпіталізований до лікарні. За попередньою інформацією пенсіонер доглядав за сусіднім домом, підійшовши до якого, чоловік і підірвався на розтяжці.

7 грудня

За добу поліцейські викрили у Слов’янську трьох учасників незаконних бандформувань.

46-річний чоловік ретельно приховував свою протиправну діяльність в лавах «ДНР», сподіваючись, що правоохоронці про неї не дізнаються. А подружжя колишніх пособників бойовиків, які тривалий час переховувались у «сірій зоні», вирішили повернутись до повноцінного життя за допомогою спеціальної програми.

Чоловік із дружиною, 42 та 34 років, вирішили добровільно здатись правоохоронцям. За їх словами, все почалось у квітні 2014 року. Перетинаючи блокпости окупантів вони «підтримували» бойовиків: давали їм їжу, сигарети та речі. «Куратори» оцінили допомогу сімейної пари та запропонували їм приєднатись до незаконних збройних формувань.

10 грудня

*До Попаснянського відділу поліції надійшло повідомлення медиків м.Гірське про те, що до реанімаційного відділення Лисичанської міської лікарні ім. Титова госпіталізовано з міно-вибуховою травмою та осколковими пораненнями 61-річного мешканця с. Катеринівка, який 9 грудня у полі під час випасу худоби підірвався на вибуховому пристрої (розтяжці). 

*В Авдіївці осколки від снаряду пошкодили домоволодіння місцевого подружжя, розташоване у старій частині міста по провулку Сєдова
З початку цього року пошкоджено 425 приватних будинків, 160 квартир в багатоповерхівках, загинуло 10 місцевих мешканців, 29 отримало поранення.

11 грудня

Під обстріл потрапила частина с.Луганське. В результаті обстрілів знищено господарчу будівлю по вул. Хліборобів, буд. 15 та пошкоджено житловий будинок по вул. Красношапки, буд. 8.

12 грудня

В Авдіївці в результаті обстрілу пошкоджені два будинки розташовані у старій частині міста. Постраждали домоволодіння, розташовані по вулиці Нахимова. Вибуховими хвилями вибиті вікна.

15 грудня

В зв’язку з різким збільшенням кількості громадян у другій половині дня, які перетинають лінію розмежування через КПВВ Станиця Луганська, на момент закриття КПВВ на підконтрольній Українській владі території залишилось 550 громадян. 

16 грудня

В зв’язку з різким збільшенням кількості громадян у другій половині дня, які перетинають лінію розмежування через КПВВ Станиця Луганська, на момент закриття КПВВ на підконтрольній Українській владі території залишилось більш ніж 300 громадян.

18 грудня

Варіанти підвищення пропускної спроможності КПВВ «Станиця Луганська» розглянули керівники Луганського прикордонного загону, спецпідрозділу ДФС «Фантом», ГУ ДСНС у Луганській області та інших структур, що забезпечують його функціонування.

«Очільник області Юрій Гарбуз вважає неприпустимою ситуацію, коли громадяни не можуть вільно перетнути КПВВ та змушені залишатись на ночівлю у непристосованих приміщеннях», – зазначив Юрій Клименко, відкриваючи нараду.

За підсумками обговорення питання, прийняте рішення збільшити кількість робочих місць для співробітників спецпідрозділів «Фантом», які контролюють переміщення товарів через лінію розмежування, та звернутись до штабу АТО й уповноваженого Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірини Геращенко з пропозицією винести на розгляд Тристоронньої контактної групи питання зміни графіку роботи КПВВ «Станиця Луганська». Зокрема, пропонується перенести відкриття пункту пропуску на сьому годину ранку.

Проте, такі зміни мають бути узгоджені із протилежною стороною.

18 грудня

У результаті обстрілу населеного пункту Новолуганське поранення отримали 8 мирних мешканців,серед яких 1 дитина, пошкоджені 37 одноповерхових і двоповерхових будинків, 10 пятиповерхівок.

Крім того, снаряди потрапили у школу, садочок та місцеву амбулаторію. Половина населеного пункту знеструмлена через пошкодження ліній електропередач, частково пошкоджено й газогін.

Керівництву Новолуганське сільради відомо про як мінімум 374 оселях, які постраждали в результаті ракетного удару по селищу 18 грудня.

19 грудня

Під обстріл потрапили околиці с.Троїцьке. Внаслідок обстрілу пошкоджено дах житлового будинку, сарай та погріб по вул. Щорса.

21 декабря

Від контрольного поста «Березове-2» (КППВ Новотроїцьке) в Донецькій області, де спільно несуть службу військовослужбовці Держприкордонслужби та ВСУ, спрацював вибуховий пристрій, попередньо розтяжка гранати РГД-5.

В результаті вибуху громадянину України, який рухався пішки з непідконтрольною території і зайшов за асфальтове покриття в лісосмугу, осколками посікли ноги.

26 грудня

Мешканці прифронтового селища Верхньоторецьке отримали можливість у спрощеному режимі перетинати умовну лінію розмежування для того, щоб потрапити на непідконтрольну Україні територію - до рідних, близьких чи до лікарні в Ясинувату та інші населені пункти.

28 грудня

Україна повністю відновила електропостачання в прифронтових населених пунктах Травневому та Гладосовому.
 

 

 Поділитися