MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звіт за результатами візиту до Селидівської виправної колонії № 82Україна має відомості про 550 000 воєнних злочинцівКомпенсації за пошкоджені ворогом автівки — до ВР подали законопроєктГрупа ‘Першого Грудня’ — проти відставки Залужного“Гаряча кава” або 10 ударів по сідницях гумовим кийком, — як у Первомайської виправної колонії №117 зустрічають новоприбулихЗвіт за результатами моніторингового візиту до Диканівської виправної колонії №12 Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії №17 Звіт за результатами моніторингового візиту до Харківського слідчого ізолятораЗруйнована Мала Данилівка з дронаЗвіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської виправної колонії №89Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпропетровської спеціалізованої туберкульозної лікарні №89Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпропетровської багатопрофільної лікарні №4 З-поміж українських біженців у Німеччині є ‘вкрай багато свідків’ злочинів РФ Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської установи виконання покарань №4 ‘Довкілля не буде мовчати’, — Руслан Стрілець Звіт за результатами моніторингового візиту до Софіївської виправної колонії №45Звіт за результатами моніторингового візиту до Чернігівського слідчого ізолятора21 постріл в автівку волонтераЗвіт за результатами моніторингового візиту до Менської виправної колонії №91Звіт за результатами моніторингового візиту до Новгород-Сіверської установи виконання покарань №31

Звіт за результатами візиту до Софіївської виправної колонії № 55

29.01.2018   
Василь Мельничук, Ганна Овдієнко
25 січня 2018 року моніторингова група ХПГ у складі Володимира Глущенка, Ганни Овдієнко та Василя Мельничука відвідала Софійську виправної колонію № 55. 

Загальна інформація
25 січня 2018 року моніторингова група ХПГ у складі Володимира Глущенка, Ганни Овдієнко та Василя Мельничука відвідала Софійську виправної колонію № 55
Софіївська виправна колонія № 55 - установа виконання покарань середнього рівня безпеки у м. Вільнянськ, Запорізької області. На сьогоднішній день в колонії відбувають покарання 609 осіб. На території колонії функціонує міжобласна лікарня для засуджених, хворих на туберкульоз. У день моніторингового візиту у медчастині колонії знаходилося 11 осіб, 38 осіб були хворими на ВІЛ, 21 - на СНІД.
Засуджені у колонії мають змогу здобути середню та професійну освіту у школі та професійно-технічному училищі. Вони можуть справляти релігійні обряди. У колонії діють шість конфесій, але, за словами адміністрації, засуджені не надто часто беруть участь у богослужіннях чи обрядах. За грошові кошти релігійних громад було встановлено супутникову антену.

Харчування

Харчування у колонії проводиться за графіком. На момент візиту до установи виконання покарань засуджені як раз готували обід. Їдальня розташовується одразу у двох будівлях. Оскільки установа має специфічний статус (наявність протитуберкульозного медичного закладу), то у раціоні харчування засуджених є масло, сир, сметана. Для інфекційної безпеки засуджені, які працюють на кухні, проживають окремо від інших засуджених. На кухні діє холодний цех, гарячий цех, в окремому приміщенні знаходиться пекарня. На день візиту до колонії на кухні смажили рибу, пекли хліб, готували суб з крупою. Загалом, продукти виглядали свіжими та їстівними.

Сектор ДІЗО ПКТ
На момент візиту до установи виконання покарань у дисциплінарному ізоляторі перебували три особи. Всі вони зазначили, що до ДІЗО потрапили вперше, до адміністрації установи виконання покарань претензій не мають. Одна особа перебувала у приміщенні камерного типу (ПКТ).
Сектор ДІЗО ПКТ знаходиться у задоволіьному стані. У приміщенні було відносно тепло, є можливість відкрити вікно для його вентиляції. Санвузол не відокремлений від загальної кімнати та перебуває у напіваварійному стані.

Сектор максимального рівня безпеки (СМРБ)
У Софіївській виправній колонії створений сектор максимального рівня безпеки. В ньому відбувають покарання чоловіки, засуджені до довічного позбавлення волі. На момент візиту до колонії у ньому відбувало покарання 67 засуджених.
В п’яти камерах цього сектору проведено капітальний ромент: санвузол відокремлено від загальної кімнати та обладнано таким чином, що засуджені мають змогу приймати душ, встановлено металопластикові вікна. Деякі камери мають примусову вентиляцію.
Інші камери мають трохи гірші матеріально-технічні умови. Але в подальшому адміністрація колонії планує провести і в них капітальний ремонт. Єдина проблема для його проведення - це брак фінансування. Засуджені у всіх камерах мають змогу відкривати вікна аби провітрювати приміщення. У камерах достатньо тепло.
У секторі повністю замінено труби системи опалення, каналізацію, електропроводку. Наявна кімната для зберігання речей та продуктів засуджених, яка обладнана холодильником та мікрохвильовою піччю. Засуджені мають змогу прати речі у спеціально відведеній кімнаті та сушити там речі. Душова кабіна знаходиться у доброму стані, але перегородок між кабінами у душі немає.

Засуджені мають змогу безперешкодно користуватися телефонним зв’язком (тривалість одного дзвінка 15 хвилин) за відповідною заявою. Також засуджені мають змогу користуватися мережею Інтернет у спеціально обладнаному кабінеті.

Сектор середнього рівня безпеки.
У цьому спектору відбувають покарання чоловіки, які вже раніше відбували покарання у вигляді позбавлення волі. Всьго у Софіївській виправній колонії чотири наповнені локальні сектори, п’ятий сектор відселений через аварійність приміщень.
В одному із секторів проведено капітальний ремонт: повністю замінено трубопровід, каналізацію, електропроводку, переоблаштовано секції з урахуванням європейських стандартів площі, тощо.

 

Три інші локальні сектори потребують ремонту. У цих трьох секторах не дотримуються вимоги до житлової площі на одного засудженого, використовуються двоповерхові ліжка, не створено належних санітарно-гігієнічних умов. В напіваварійному стані знаходяться душові та туалетні кімнати, меблі старі та занедбані.

Згідно встановленого розпорядку засуджені відвідують лазню один раз на тиждень. У приміщенні лазні проведено ремонт: стіни облицьовані керамічною плиткою, встановлені пластикові вікна та перегородки між кабінами для дотримання приватності. Також засуджені можуть у будь-який час попрати свої речі. Пральня обладнана новими пральними машинами, в зимовий час речі засуджені можуть сушити у спеціально відведеному приміщенні. У приміщенні лазні функціонує перекурня.

Промислова зона

Промислова зона у Софіївській виправній колонії будувалася за радянських часів. Має дуже велику площу, яка на сьогоднішній день не є потрібною - не має стільки охочих працювати. Тому більша частина приміщень знаходиться у аварійному стані та зачинена.

Однак навіть у таких умовах продовжується ремонт будівель промислової зони: так, минулого року було відремонтовано дах над одним цехом. На сьогодні функціонує швейний, ремонтно-інструментальний цехи та цех з виготовлення альтернативного палива з відходів соняшника.

Є й підсобне господарство, де вирощуються свині (500 голів) та птиця.
Засуджені працюють за бажанням з 8 до 16 години. З усіма працюючими укладені трудові договори. Під час особистої розмови засуджені повідомили, що після усіх відрахувань вони отримують близько 500 гривень заробітної плати.

 

 

 Поділитися