MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Прес-конференція «Захист прав цивільного населення у зоні АТО: необхідність формування державної політики щодо громадян, які отримали поранення та інвалідність» (АНОНС)

01.02.2018   
ХПГ-інформ
5 лютого об 11:00, Київ, ІА «Главком».

5 лютого об 11:00 у приміщенні інформаційного агентства «Главком» (вул. Шовковична, 8/20) відбудеться прес-конференція, на якій правозахисники розкажуть про існуюче неналежне нормативне врегулювання захисту прав громадян серед цивільного населення, які отримали поранення та інвалідність у зоні проведення АТО.

Учасники:

• Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи;

• Микола Козирев, голова правління Громадського комітету захисту конституційних прав та свобод громадян;

• Валерій Новиков, голова правління Луганського обласного правозахисного центру «Альтернатива».

На прес-конференції буде обговорено правове неврегулювання набуття спеціального статусу цивільної особи, яка отримала поранення та інвалідність, і особливості надання медичних послуг пораненим цивільним особам. Правозахисники зосередяться на судовій практиці отримання правової допомоги та невирішеності соціального захисту. Також будуть оголошені факти порушення прав цивільного населення, яке постраждало від обстрілів та перебувало у полоні.

Одним із основних принципів міжнародного гуманітарного права є принцип захисту цивільного населення та цивільних об’єктів (ст. 13-14 IV частини Додаткового протоколу ІІ до Четвертої Женевської Конвенції «Про захист цивільного населення під час війни» від 12 серпня 1949 року). Сторони зобов’язані вживати всіх можливих заходів захисту населення, яке перебуває під їх контролем, від наслідків військових дій.

На даний час не існує державного механізму для надання допомоги цивільним особам, які постраждали від конфлікту, всі ініціативи в цій сфері є ситуативними і недостатніми. Цивільне населення потребує розумних, нормативно забезпечених видів соціальної допомоги, в тому числі, для покриття витрат на лікування тих, хто отримав поранення та інвалідність внаслідок конфлікту. Також не передбачено надання певного статусу для осіб, які проживали/проживають на території проведення АТО та яким було завдано шкоду здоров’ю в ході цієї операції. Не встановлено й окремого порядку відшкодування цієї шкоди.

Прес-конференція відбудеться в рамках проекту «Моніторинг, документування порушень та захист прав цивільного населення, постраждалого від війни на Сході України», за сприяння Міжнародного фонду «Відродження» в межах діяльності Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі».

Контактна особа: Артем Соколенко, 0674644661, [email protected]

 Поділитися