MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

"Міліція з народом", або суд виніс рішення у справі стосовно подій у Парку ГорькогоЕсли бьют менты – почему не бить другим?Харьков: Митинг в защиту парка ГорькогоХарьков: В парке Горького – новые масштабные вырубкиЗнищення дерев у парку ім. Горького в Харкові (оновлено, виправлено)Год существования «Зеленого фронта»: итоги и перспективыНочное нападение на защитников парка в ХарьковеДокументи на дорогу через Парк ГорькогоЭволюция проекта дороги через Парк ГорькогоВідповідь Міністерства навколишнього природного середовища на запит щодо харківського Парку ім. ГорькогоГосэкоинспекция проверит законность вырубки деревьевПрезиденту Украины: Спасите наш Парк Горького!Вирубка дерев і затримання їхніх захисників у Харківському центральному паркуВідкрите звернення Української Гельсінської спілки з прав людиниЕкологи просять Платіні зупинити побиття харків’ян «задля» Євро-2012Акція солідарності з харків’янами проти міліцейського свавілля у справі вирубки ЛісопаркуЗаявление харьковских журналистовНа учасників акції проти вирубки дерев в Харкові напали 30 невідомихЗаявление А. Ведмидского ЭГО Печенеги о событиях на месте вырубки паркаАкція солідарності з харківянами проти міліцейського свавілля у справі вирубки Лісопарку

Верховний Суд поставив крапку в історії про побиття в парку Горького в Харкові

05.03.2018   
ХПГ-інформ
14 лютого 2018 року Верховний Суд нового скликання поставив крапку в історії 8-річної давнини про побиття мирного зібрання в парку Горького.

14 лютого 2018 року Верховний Суд нового скликання поставив крапку у історії 8-річної давнини.

Справа йшлася про події в період з 20 травня по 4 червня 2010 року, які супроводжували будівництво автодороги в харківському парку культури та відпочинку ім. Максима Горького.

Нагадаємо, що мирний протест харків’ян, небайдужих до масової забудови зеленої місцевості, супроводжувався періодичними нападами так званих «тітушок» – невідомих осіб у одностроях чорного кольору з бейджиками з надписом «Муніципальна охорона», а також осіб, що були вдягнені в помаранчеві жилетки дорожніх будівельників. За поведінкою зазначених осіб було зрозуміло, що вони діють сплановано й підпорядковуються певним наказам. Ніхто з них не представлявся та не надавав документи, що підтверджували їх повноваження.

Активісти неодноразово, починаючи з 20 травня 2010 року, повідомляли міліції про агресивну поведінку зазначених осіб. Незважаючи на це, міліція не реагувала на такі повідомлення і не вживала жодних заходів для попередження даних нападів чи охорони протестувальників, що призвело до численних сутичок між протестувальниками та тушками, які закінчувалися розбитими головами, поваленими деревами, на яких у той час перебували активісти, та штурханиною.

Після 5 років ходіння по судових інстанціях, 10 листопада 2014 року Адміністративний окружний суд м. Харкова визнав як дії, так і бездіяльність Міського управління внутрішніх справ незаконним.

Обидві сторони були незадоволені даним рішенням, та подали апеляції. 18 лютого 2015 року Апеляційний адміністративний суд Харківської області дійшов до висновку про те, що мала місце лише бездіяльність Харківського міського управління внутрішніх справ, скасувавши рішення суду першої інстанції по всіх інших вимогах.

І, ще через 3 роки, остаточну постанову у справі виніс новообраний Верховний Суд, залишивши ухвалу суду апеляційної інстанції без змін.

На жаль, маємо констатувати, що Феміда не дуже поспішала ухвалювати рішення, яке через 8 років стало мало кому потрібне. Однак провадження у Європейському суді з прав людини ще триває.

Справа підтримувалася Харківською правозахисною групою та Українською Гельсінкською Спілкою з прав людини.

Світлини з сайту glavnoe.ua

 Поділитися