MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Моніторинговий візит до Полтавської УВП №23

05.03.2018   
Олена Річко
28 лютого група моніторів Харківської правозахисної групи відвідала сектор максимального рівня безпеки (СМРБ) в Полтавській установі виконання покарань №23, яка до того ж виконує функцію слідчого ізолятору. На момент візиту в СМРБ відбували покарання 17 чоловіків, засуджених до довічного позбавлення волі, троє з яких були евакуйовані з тимчасово непідконтрольній українському уряду території.

28 лютого група моніторів Харківської правозахисної групи відвідала сектор максимального рівня безпеки (СМРБ) в Полтавській установі виконання покарань (№23), яка до того ж виконує функцію слідчого ізолятору.

На момент візиту в СМРБ відбували покарання 17 чоловіків, засуджених до довічного позбавлення волі, троє з яких були евакуйовані з тимчасово непідконтрольній українському уряду території.

Як повідомила адміністрація установи, ще минулого року держава виділила бюджетні кошти на ремонт СМРБ, почалася капітальна реконструкція приміщень. Моніторингова група бачила частково реконструйовані приміщення: туалетні кімнати відділені, обладнані дверима, в камерах встановлено нові батареї та сучасну водопровідну систему, пластикові вікна. Сантехніка поки що не встановлена.

Планується обладнати камери різного наповнення, двомісні камери розділені на дві кімнати, умовно спальню та приміщення відпочинку. Однак, на момент візиту жодна з камер не була придатною для проживання в ній. Як запевнила адміністрація та потім повідомили засуджені, до Нового Року ремонт просувався дуже активно, після Нового Року, через проблеми з фінансуванням ремонт призупинено.

Під час моніторингового візиту вдалося оглянути тільки одну камеру, де утримувався один засуджений та поспілкуватися ще з трьома засудженими. Жодний з опитаних не скаржився на адміністрацію УВП та умови тримання.

Норми площі на одного засудженого – дотримуються. В камері тепло, є телевізор. Приміщення має природне освітлення з вікна. Туалет відділений низькою перегородкою, однак, сантехніка - «турецький унітаз» - старий та проіржавілий. В оглянутій камері моніторингова група помітила плісняву на стелі.


Інші камери оглянути не вдалося, оскільки адміністрація установи повідомила, що засуджені не бажають спілкуватися з членами моніторингової групи, а також, щоб їх камери були оглянуті.

З не жилих приміщень моніторам вдалося оглянути кімнату, в якій засуджені мають змогу виходити до глобальної мережі «Інтернет», а також здійснювати телефонні дзвінки. Кімната темна, природного освітлення не має, хоча і тепла.

Моніторингова група також відмічає, що на територію установи проводиться доставка посилок та передач поштовою службою «Нова пошта», машини якої мають змогу в’їжджати на територію. Крім того, члени групи оглянули кімнату для приймання посилок засудженими. Кімната чиста та обладнана всім необхідним: раковина, миючі засоби, ножі, дощечки та, навіть, халати.

Опитані засуджені в цілому умовами утримання задоволені, відношенням до них адміністрації також, єдине на що скаржилися – відсутність можливості працювати та отримувати за це заробітну плату. Хочемо відмітити, що така проблема є системною для установ виконання покарання: відсутність державного замовлення, і як наслідок фінансування позбавляє засуджених можливості реалізувати своє право на працю.

Засуджені, які утримуються в установі, володіють різноманітними спеціальностями, моніторингова група мала змогу поспілкуватися із засудженим, який виробляє фігурні вироби з дерева.

В розмові за відсутності адміністрації, він поскаржився на відсутність можливості займатися улюбленою справою. Адміністрація установи пообіцяла, що вже влітку засудженим буде надана змога працювати на швейному виробництві (у разі, якщо вони все ж таки отримають необхідне обладнання, оскільки кімнату для нього вже виділено), однак засуджені мають бажання працювати і за іншими напрямками, наприклад, деревообробка або металоконструкції, тощо.

На останок, з того, що вдалося оглянути моніторинговій групі, можна сказати, що наразі умови тримання є відносно задовільними, однак всі засуджені з нетерпінням очікують за завершення ремонту та виконання обіцянок з боку адміністрації.

 Поділитися